Omlet Bloggen

Slik tar du vare på eldre høner

Hagehøner lever i gjennomsnitt i seks til åtte år, men det finnes selvfølgelig unntak. Hvor gammel en høne blir avhenger blant annet av hvilken rase den er og hvilke levevilkår den har har det. Tunge raser som legger mye egg, kan utmatte seg selv med en levetid på bare tre år, andre kan leve i inntil ti år. I følge Guinness rekordbok var Matilda, en Red Pyle fra Alabama, verdens eldste høne og hun ble 16 år gammel (1990-2006). En høne blir sett på som eldre rundt femårsalderen. Hvis du ikke vet hvor gammel en høne er, en det visse tegn som vil vise om hønen din begynner å bli gammel.

Når en høne blir eldre vil teksturen på kammen endres og hun vil trolig ha arr etter å ha blitt hakket på av andre høner. Føttene og bena blir ofte tykkere og hvis hønen din har fått sporer vet du at hun ikke er noen ungfugl lenger (høner får som regel sporer rundt treårsalderen). Gikt kan få eldre høner til å bevege seg stivt og du vil kanskje legge merke til at hun går litt saktere og mer forsiktig. Og selvfølgelig vil hun legge færre egg. En gjennomsnittlig høne legger egg i fire til fem år, og legger flest egg når hun er 18-24 måneder gammel. Etter allerede to år begynner eggproduksjonen å gå ned. Når du begynner å se myke eller tynnskallede og deformerte egg vet du at hønen din er i ferd med å slutte å legge egg. Men da de fleste raser lever til de er syv år eller eldre, så har du ennå noen år der du kan nyte hverdagen sammen med en høne som har tjent deg og familien.

OMSORG FOR ELDRE HØNER

Det er ikke noe vanskelig å ta vare på eldre høner, og det er ikke store forskjellene fra når de er unge, men det er noen ting du kan gjøre for å være sikker på at de er sunne og har det bra.

Flytt vaglepinnene i hønsegården og/eller hønsehuset ned

Eldre høner kan få problemer med å bevege seg på grunn av gikt eller leddbetennelse. Ved å senke høyden på vaglen til én eller to fot opp fra bakken blir det enklere for hønen å hoppe opp på den, og det vil beskytte leddene. Det kan også være nødvendig å bygge en rampe opp til hønsehuset.

Rovdyrsikker hønsegård

Eldre høner beveger seg ikke like raskt som de pleide. Å gi dem en rovdyrsikker plass er viktig for å holde dem trygge. Kanskje vil du også gi de eldre hønene et annet hønsehus og hønsegård for å unngå at yngre og mer aggressive høner hakker på dem.

Lett tilgjengelig fôr og vann

Pass på at fôr- og vannautomater eller skåler er lett tilgjengelige. Det betyr at fôr og vann må være i en høyde hvor hønene lett kommer til. Det kan også være en god ide å ha fôr og vann to steder, både inne i hønsegården og på utsiden, hvis de får gå fritt. Eldre høner klarer kanskje ikke å gå like langt for fôr og vann.

Fôr til eldre høner

Hvis hele hønseflokken består av eldre høner og ingen av dem legger egg lenger, kan du gi alle fôr til unghøner, da de ikke trenger det høye kalsiumnivået som fôr til verpehøns inneholder. Hvis du mater forskjellige aldersgrupper sammen eller får nye kyllinger i flokken, kan alle gies fôr til unghøner fra kyllingene er åtte uker gamle til de er 16-18 uker. Etter det vil de nye verpehønene trenger fôr til verpehøns. Dette fôret vil ikke skade de eldre hønene, da kalsium er godt for bein og skjelett.

Klipping av negler

Eldre høner vil kanskje ikke slipe ned neglene sine med aktivitet som roting rundt etter mat. Hvis klørne krøller seg rundt må de klippes. Se på negleklipping som en del av det å ta vare på en eldre høne hvis dine har lange klør.

En god veterinær

Prøv å finne en veterinær i nærheten som er spesialist på fjærfe, og registrer deg der før du eller hønene får problemer. Gikt, problemer med egglegging, leddbetennelse, urinsyregikt, bukvattersott/ascites, svulst, adenokarsinom og egglederbetennelse/salpingitt er sykdommer som kan by på problemer for høner i alle aldre, men oftere med eldre høner.

FORDELER MED ELDRE HØNER

Eldre høner vil bidra på sin egen måte, lenge etter at de er ferdige med verping. De vil fortsatt lage gjødsel til hagen, og eldre høner liker å spise utøy. Du vil se mye mindre flått og snegler i hagen når du har høner. Eldre høner blir også oftere verpesyk, og vil kunne oppdra kyllingene du kjøper eller klekker ut.

 

Over: Omlets nye hønsegjerde

Kilder: omlet, countrysidenetwork, mypetchicken, poultrykeeper, thehappychickencoop, wideopenpets, the-chicken-chick

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *