Omlet Bloggen

Skal du på ferie? Hva med kjæledyrene dine?

Sommer… Stranda, syden, eller fjellturer… Sommeren er fantastisk for å ta en pause fra et travelt hverdagsliv, sammen med familien din. Du booker et herlig hotell med din bedre halvdel, studerer et kart og spør barna hvor de har lyst å reise, pakker koffertene, og… vent! Glemmer du ikke noe – eller noen – nå? “Kjære, hva med katten? Skal han være med oss?!”

De fleste som har kjæledyr har en tendens til å glemme at å ha kjæledyr innebærer mye og nytt ansvar, og dette inkluderer også å ta vare på dem mens du er på ferie. Desverre er det for mange som glemmer av dette ansvaret: selv om loven om dyrevelferd staterer at det å forlate et kjæledyr på egenhånd er en forbrytelse, mottok dyrepolitiet RSPCA i USA en telefon hvert 6. minutt med melding om et forlatt kjæledyr. Sommermånedene juni, juli og august er de verste, siden mange dyreeiere ser ut til å slite med å ta vare på kjæledyrene sine mens de er på ferie. Les våre tips nedenfor om hvordan du kan sørge for at kjæledyrene dine, i likhet med deg, får en flott sommerferie!

HØNS

Kanskje du er en eventyrlysten franskmann som planlegger å seile verden rundt med høna di? (https://www.bbc.com/news/world-europe-36475672). Men i alle andre tilfeller anbefaler vi at du ikke tar med deg hønseflokken din på ferie. Det beste du kan gjøre er å spørre naboer eller venner om å ta vare på dem mens du er bortreist; tilby dem gjerne fri tilgang til eggene hønene dine legger. Hvis du er heldig nok til å ha et Eglu Cube hønsehus på hjul kan du til og med flytte hønsehuset rett inn i hagen til naboen din!

HAMSTERE, MARSVIN OG KANINER

I likhet med høns er det bedre at du lar hamsteren, kaninene eller marsvinene dine forbli hjemme mens du er borte. Spør en venn, gjerne en de allerede kjenner, om å komme innom og se til dem. Hvis du likevel bestemmer deg for å ta de med deg på ferie, eller ikke har noe annet valg, må du være varsom med temperaturendringer. Smådyr er ekstremt sensitiv ovenfor dette, og en plutselig temperaturendring kan være dødelig. Når du er i bilen må du sørge for at de ikke er verken for varme (ikke plassér dem rett ved et vindu eller inni en parkert bil) eller for kalde (ikke sett dem foran airconditionen). Sørg også for at det ikke er en risiko for at noe kan falle over- og skade kjæledyrene dine inni buret deres. Ta vekk matskålen og vannflasken, og stopp heller regelmessig for å fôre dem og gi dem vann. Husk at gnagere og kaniner er veldig sky dyr som foretrekker å følge en egen rutine og at de sliter med store endringer.

KATTER

Du kan definitivt ta dem med deg, men i de fleste tilfeller trenger du ikke det: katter er veldig selvstendige dyr som kan ta vare på seg selv i noen dager. Fyll mat- og vannskålen opp før du drar. Dersom du er borte i mindre enn 10 dager kan du be en venn om å komme innom og se til katten din (ett eller to korte besøk per dag burde holde).
Er du borte i mer enn 10 dager er det bedre å la katten din bo hos noen slektninger; helst slektninger som allerede kjenner katten din, og som ikke har andre kjæledyr katten din ikke går overens med. Du kan også la katten din bo i en kattekennel. Men ha gjerne i bakhodet at dette kan risikere at katten din føler seg forlatt (ny plass, nye ansikter…) og deprimert. Før du tar dem til kennelen kan du gi dem et mildt og naturlig beroligende middel, slik som Bachs blomsterremedier, for å hjelpe dem med tilvenningen.

HUNDER

Hunder er nok de mest kompliserte dyrene å ha med å gjøre når det kommer til ferie. Du kan ikke bare levne dem hjemme med mat og vann. Dette er ikke bare forferdelig for hunden din, men du kan også bli anklaget for dyremishandling under loven om dyrevelferd (2009), jf. § 14 (straffbart med bot og opp til 1 års fengsel, jf. §§ 34 og 37). Det beste alternativet er definitivt å ta hunden din med på ferien; lag plass i bilen og hjelp dem med å pakke kofferten!

Hvorfor burde jeg ta med meg hunden min?

Du kan selvfølgelig la hunden bli igjen sammen med en venn eller familie (helst noen de kjenner allerede). Men ha i bakhodet at hunder er veldig sosiale dyr som lever av oppmerksomhet fra eierne deres. For dem er ferien en fantastisk mulighet til å ha kvalitetstid med favoritt-menneskene sine. Og siden dere er på ferie vil du ha masse fritid du kan bruke sammen med hunden din, noe som vil gjøre ham/henne ekstremt lykkelige. Ikke flere lange og kjedelige dager der de sitter hjemme og bare venter på at du skal komme hjem fra jobb! Det er ikke tvil om at du og familien din vil trives med å kunne leke med- og trene hunden deres. Hunder er dessuten flotte for å bli kjent med andre som er på ferie – få vil kunne motstå å klappe den myke pelsen hans/hennes!

Hvordan du planlegger en ferie sammen med hunden din

Her er en liste over ting du kan gjøre for å sørge for at hunden din er ferieklar og at alt går på skinner mens dere er bortreist:

  • Før dere reiser må du være sikker på at hunden din er vant til å sitte i bil. Noen hunder kan bli svært bilsyke, og det er en lur idé å forberede dem på hva som skal skje – spesielt hvis dere skal på en «roadtrip» og blir å tilbringe mye tid sammen i bilen!
  • Sørg for at hunden din kan noen enkle kommandoer, for eksempel «på plass» og «sitt». Hvis de kan gå tur uten å trekke i båndet er dette en stor fordel!
  • Sjekk at hundens vaksinasjoner er oppdaterte. Skal dere til utlandet må du dobbeltsjekke alle kravene lang tid i forveien.
  • Pakk med alt de vil trenge: mat, selvfølgelig, men også et førstehjelpsskrin, helsejournalen deres, båndet, mat- og vannskål, reiseburet og favorittlekene deres, samt noen bæsjeposer… Det er veldig viktig at du tar med deg hundematen kjæledyret ditt pleier å spise hvis dere skal utenlands, siden det kan hende at du ikke finner favorittmerket i landet dere besøker.
  • Mens dere er på reisefot anbefales det å sette hunden din i buret sitt i bagasjerommet på bilen.
  • Før dere reiser en plass må du sjekke at de godtar kjæledyr. Aldri book et hotell uten å sjekke dette først. I tillegg vil du også lett kunne søke på nettet og finne lister over hundevennlige strender rundt omkring.
  • Se til at hunden din ikke blir for varm. Skal dere gå tur må du ikke glemme å ta med en skål og mye vann.
  • Skal du levne hunden din noen plasser må du gjøre dette ordentlig: sørg for at de har litt mat, vann og tilgang på skygge… selv om du bare er borte én time!
  • Dersom du tenker det er nødvendig kan du også utstyre hunden din med et GPS-halsbånd. Dette kan være meget hendig hvis dere skal på fjellturer. Du kan også laste ned en håndfull apper på telefonen din for å hjelpe deg med å lokalisere forsvunnede hunder, finne veterinærer nær deg, samt holde oversikt over hundens helsetilstand.
  • https://www.fleatickrisk.com/ (engelsk) er en veldig hjelpsom nettside som kan gi deg en pekepinne på om hunden din har risiko for å få parasitter og skadedyrinfeksjoner i byen dere besøker. Sjekk nettsiden før dere drar, og ta med utstyr som kan være nødvendig.

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *