Omlet Bloggen

Slik velger du den beste hønserasen

Forskjellige typer høner inni en hønsegårdDu vurderer kanskje å kjøpe høner, eller utvide flokken din. Men hva ser du egentlig etter i en høne?

Her er et par faktorer du burde vurdere, slik at dine fjærkledde venner passer dine behov og ønsker.

Gode leggere

Alle de forskjellige hønserasene på markedet legger egg, men dersom du ser etter to eller tre høner som vil mette familiens ukentlige behov for egg er det enkelte raser som utpeker seg mer enn andre.
De fleste høner vil gå gjennom en periode på vinterstid der produksjonen reduseres. Så, et gjenomsnitt på fem egg eller mer i uken over ett år er det meste du kan håpe på, og rasene som regelmessig oppnår dette produksjonsnivået er Ancona, Australorps, Favaucana og Rhode Island Rød. Mange andre raser oppnår i gjennomsnitt fire egg i uken, men disse fire rasene er dronningene på hønsehaugen når det kommer til egg – de kan legge mellom 260 og 300 egg i året.

Skulle vi velge en vinner av disse måtte det bli Australorps, siden denne hønserasen holder verensrekorden på hele 364 egg på et år!

Fargerike egg

De fleste høner legger brune eller hvite egg, og fargen på skallet har ingenting å si på smaken av egget eller plommefargen (som handler om hva du fôrer hønene dine med – masse grønnsaker vil resultere i plommer med rik oransje-gul farge).
Likevel er det slik at enkelte høner legger egg som har en mer uvanlig farge. Rasene Ameraucana, Cuckoo Bluebar, Cream Legbar og Super Blue Egglayer – som du sikkert har gjettet fra navnet på den sistnevnte rasen – legger blå egg.
Araucana, Easter Egger, Favaucana og Ameriflower legger grønn-blåe egg, mens fuglegruppen kjent som ‘Olive Eggers’ gir deg nydelige oliven-grønne egg.
Vakre, sjokoladebrune egg er spesialiteten til Delaware-, Marans og Penedesencas-hønene, mens rød-brune og rosa-ish-brune egg legges av Catalana-, Plymouth Rock-, Barnevelder- og Welsummer-høner.
Sumatriske og sveitsiske raser produserer egg med en veldig kremfarget tone, En blanding av egg i forskjellige farger fra en blandingsflokk er perfekt til påskekurven – og du trenger ikke å male dem!

Barnevennlige høner

Mange hønseraser kan være nervøse av natur, mens andre kan være raske på å hakke på inntrengende hender. Disse er ikke ideelle for barn, av åpenbare årsaker – ‘redd’ og ‘aggressiv’ er ikke merkelapper du ønsker å putte på kjæledyr til barn, uansett art!
Likevel finnes det høner med et godt lynne; disse blir fort vant til å klappes og plukkes opp, og regnes raskt som kjærlige familiemedlemmer. Noen av de beste rasene for dette formålet er Brahma, Cochin, Belgisk d’Uccle Bantam, Easter Egger, Golden Buff, Orpington, Silke-bantam og Sussex.

Søndagsmiddag?

Mange holder høner kjent for to formål, og disse rasene kombinerer god eggproduksjon (et gjennomsnitt på fire egg i uken) med god smak. Ikke alle høner som er racere på å legge egg smaker godt etter en tur i ovnen, men mange – inkludert Delaware-, Dorking-, Faverolle-, Jersey-kjempe, Orpington-, Plymouth Rock-, Rhode Island Rød, Sussex- og Wyandotte-høner – er utmerkede for dette formålet.
Høner som avles spesielt for kjøttproduksjon er kjent som broiler- eller slaktekyllinger. De vokser raskere enn rasene som er utviklet for eggproduksjon. Populære høner innen denne kategorien inkluderer Bresse, Cornish Cross og Freedom Ranger-høner.

Dekorative høner

Om du ikke bryr deg om verken eggproduksjon eller kyllingvinger, og heller ser etter noe som gir et friskt pust til hagen, er bantam-høner flotte. Denne rasen er liten på størrelse og avlet frem for å se bra ut, med uendelig mange variasjoner på både fjærdrakt, mønster og farger. De er spesielt populære hos hønseeiere som ønsker å stille ut fuglene sine i show og konkurranser.
Populære raser innen denne kategorien inkluderer Barred Plymouth Rock, som har en slående, stripete fjærdrakt; Buff Brahma, med nydelige, kraftige farger og fjærkledde ben; samt den spektakulære Mille Fleur d’Uccle Bantam-hønen; og så må vi ikke glemme de fantastiske, fluffy silkehønene.
Så, hva enn du ser etter i en høne så er den ideelle rasen der ute et sted!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *