Omlet Bloggen

Kaniners kroppsspråk

Katter og hunder (og mennesker) kommuniserer med lyder for å vise følelser, hva de vil ha og hva de ikke liker. Kaniner kommuniserer også, men bruker for det meste kroppsspråk til å kommunisere med hverandre, og med oss. Du vil neppe være i stand til å forstå alt kaninen din forsøker å fortelle deg, men ved å lære mer om kaniners kroppsspråk, kan du gjøre livet litt bedre for kjæledyret ditt.

Det er mange positurer og lyder som kan bety forskjellige ting, avhengig av situasjonen, og det kan også variere noe fra kanin til kanin. Det er derfor viktig å også følge med på andre signaler for å finne ut hva som skjer.

LYDER

Kaniner er relativt stille dyr, men de lager noen lyder som du vil kunne skille fra hverandre. Her er noen av dem:

KnurringEt kort, bjeffende knurr er et tegn på aggresjon, og viser at enten du eller noe annet i nærheten, gjør at kaninen føler seg truet.

SkrikingHvis kaniner lager høye, gjennomtrengende hyl, er den enten veldig redd eller opplever noe veldig smertefullt.

Lav grynting og gnissing av tennerDette er det samme som en katt som maler, og betyr at kaninen er fornøyd og avslappet.

Høylydt gnissing og hakking av tennerHvis tanngnissingen forandrer seg til mer høylytt hakking, har kaninen det trolig meget vondt.

TrampeKaniner tramper med baklabbene når de er redde eller føler seg truet, eller de vil gjøre andre oppmerksomme på hva som skjer. Takket være kaninens sterke bakbein kan dette høres overraskende godt.

ØRER, ØYNE OG NESE

Kaniner bruker ørene for å få med seg hva som skjer rundt dem, og de kan ofte være en god indikasjon på hvordan kaninen føler seg. Hvis ørene står rett opp og har rykninger, så hører kaninen etter. Hvis er sikre på at det ikke er farlig, eller særlig interessant, kan det være de bare løfter på det ene øret. Når de er avslappet, vil ørene ligge ned mot kroppen, som regel langs ryggen.

Kaniner har veldig uttrykksfulle øyne, og da de er byttedyr vil de bare lukke dem når de er helt komfortable og føler seg fullstendig trygge. Hvis du finner kaninene dine sovende, med øynene lukket, vet du at de føler seg hjemme. Vidåpne øyne, brusing med pelsen og knurring er tegn på frykt. Kaninens indre øyelokk kan også komme frem og være synlig når den ikke er har det bra.

Nesen er også et godt tegn på hvordan kaninen har det og hvor interessert den er i det som skjer rundt den. Jo fortere den vrikker på nesen, jo mer oppmerksom og opphisset er den. Kaniner pleier og gni nese for å vise hengivenhet, så hvis du merker at kaninen gnir nesen sin mot deg, er det et tegn på at den virkelig liker deg. Hvis den også slikker deg, vet du at du er elsket!

Stillinger

KlassikerenKaninen sitter med vekten på baken, forbeina rette og ørene står opp. Han eller hun sjekker for å finne ut hva som skjer.

Hode på bakken– Hvis kaninen hviler hodet på bakken viser den underkastelse og vil kanskje la seg bli klappet eller stelt. Noen ganger kan det bety at den vil være i fred, så du må også ta hensyn til andre signaler.

BallenKaninen sitter rullet sammen, med beina inn under seg, som regel med ørene hvilende langs kroppen. Kaninen sover eller hviler. Kaniner kan sove med øynene åpne, men foretrekker å lukke dem hvis de føler seg komfortable eller trygge nok.

Mage på bakkenKaninen ligger på magen, med beina strekt ut bak seg eller til siden. Kaninen hviler og er avslappet. Jo lengre beina er strekt ut bak kroppen, jo mer komfortabel er kaninen.

StellHvis kaninen steller seg når du er i nærheten, er det et tegn på at den stoler på deg. Kaniner er byttedyr og vil aldri ta øynene fra det de tror kan være en inntrenger.

Dytt med nesenDette kan enten bety “la meg være i fred” eller “du er i veien”. Men dette er også et tegn på tillit, da du ikke blir sett på som er trussel mot kaninen.

Løpe i ringNoen ganger begynner kaninen å løpe i ring rundt føttene dine når du er i kaningården med ham eller henne. Dette er et parringsrituale, og et tegn på at han eller hun er forelsket i deg.

Territoriell oppførselHvis du har et nytt bur, ny kaningård eller innhegning så vil kaninen markere territoriet sitt. Kaniner gjør dette ved å gni duftkjertlene ved nakken mot ting, tisse og spre avføring rundt omkring. Denne oppførselen vil avta når kaninen føler seg hjemme.

RedebyggingHvis du legger merke til at en hunnkanin begynner å trekke ut hår fra pelsen, og samler høy på et bestemt sted i kaninhuset er hun trolig i ferd med å bygge rede. Kaniner har noen ganger innbilte svangerskap, men hvis det er en mulighet for at den kan være gravid, er det verdt å ta kontakt med veterinæren.

KaninrulleKaninen ruller på ryggen med beina i luften. Dette er et tegn på at kaninen er glad og fornøyd, og bevegelsen kan noen ganger kombineres med gledessprell, , der kaninen løper rundt og spretter, og ofte hopper opp i luften av pur glede.

Kilder:
https://www.omlet.co.uk/guide/rabbits
https://www.petplan.co.uk/blog/5906/
https://www.wabbitwiki.com/wiki/Understanding_your_rabbit
https://www.bunnyhugga.com/a-to-z/rabbit-behaviour/rabbit-body-language.html
https://rabbit.org/interpreting-body-language-and-behavior/

This entry was posted in Kjæledyr


One reply on “Kaniners kroppsspråk”

Annalie Pegg says:

It very much help

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts