Omlet Bloggen

Sjekkliste før hønsehold

Hvis du skal begynne med høns for først gang denne våren, lurer du kanskje på hva du trenger for å ta vare på dine nye kjæledyr. Noe avhenger av hagen og hvor mange høner du skal ha, mens andre ting er felles for alle hønseeiere. Vi har satt sammen denne huskelisten for alt du trenger, samt en liste nederst som du kan bruke når du handler.

Hønsehuset

Vi tar det første først – hønsehuset. Valget avhenger i stor grad av hvor mange høner du har tenkt å skaffe deg. Her hos Omlet anbefaler vi hønsehus i plast for å redusere problemer med rød hønsemidd og for å holde tuppene beskyttet mot vær og vind. Tradisjonelle hønsehus ser kanskje fine ut, men de krever mer vedlikehold, må behandles for å være vanntett og det er vanskeligere å unngå rød hønsemidd.

Våre Eglu hønsehus ser ikke bare bra ut (de kommer i grønt og lilla), men de er også helt vanntette, har doble vegger som isolerer og er meget enkle å rengjøre og gjør det nærmest umulig for rød hønsemidd å overleve.

Eglu Go og Go UP er gode utgangspunkt hvis du har tenkt å ha to til fire høner. Huset er det samme, med uttrekkbart gjødselsbrett, verpekasse, vaglebrett og bakdør det er lett å åpne. Den eneste forskjellen på husene er at Eglu Go UP kommer med stativ og stige opp til hønsehuset, slik at hønsegården blir høyere, og det er mer plass til at hønene kan svinge seg i høyden og de kan vagle seg opp fra bakken.

Eglu Cube er vårt største hønsehus. Det passer for inntil ti mindre hønseraser, som Pekin, seks-åtte mellomstore høner som Gingernut Ranger eller fire-fem store høner som for eksempel Cochin. Eglu Cube har også en bakdør og uttrekkbart gjødselsbrett, samt en eggport på siden der du kan hente eggene (og det er plass til at tre høner kan verpe samtidig).

Hønsegården

Eglu hønsehus kommer med revesikker hønsegård laget i solid, sveiset stålnetting som det er umulig for rovdyr å bryte seg inn i. Et unikt nettingskjørt ligger på bakken og hindrer at rovdyr klarer å grave seg inn. Velg den lengde hønsegård som vil passe til antall høner du har tenkt å ha og hvor ofte du kommer til å la hønene gå fritt. Hvis du begynner med en mindre hønsegård og senere finner ut at hønene trenger mer plass, så har vi utvidelsessett du kan bruke eller kanskje du vil ha en høy hønsegård for å gi hønene større plass og gjøre det enklere for deg å være sammen med dem og passe på dem.

Vi har forskjellig tilbehør tilgjengelig til din Eglu hønsegård, blant annet hjul og håndtak til hønsegården for å gjøre det raskt og enkelt å flytte hønsehuset og hønsegården til en annen del av hagen.

En annen ting du kanskje kan tenke deg til hagen er et hønsegjerde. Selv om det ikke holder rovdyr unna, så gir det deg muligheten til å gjerde av en del av hagen slik at hønene holder seg på ett sted. Det er spesielt nyttig hvis du har en større hage og du ikke vil at de skal gå seg bort, eller du har en grønnsakshage eller blomsterbed du vil beskytte. Det er best å bruke hønsegjerdet når du selv er hjemme eller til tider da det ikke er rev i nærheten slik at du vet at hønene dine er trygge når de går fritt.

Hentertainment

Høner kan kjede seg, akkurat som andre dyr, og trenger kilder til det vi hos Omlet kaller hentertainment for å underholde dem når du ikke er der.

Our Hønse Hakke Lekerslipper sakte godbiter over tid mens de blir hakket og hjelper høner med kjedsomhet. Omlets Hønse Vagle kan plasseres hvor som helst på hvilken som helst hønsegård, og lar hønene dine oppfylle sitt naturlige ønske om å sitte fra det høyeste punktet som er tilgjengelig mens de er i luftegården på dagen.

Beskyttelse mot vær og vind

Om våren og sommeren vil du kanskje ha en skygge til hønsegården slik at det fins et sted med skygge der de kan kjøle seg ned på varme dager.

Til vinteren er et vintertrekk perfekt for å holde hønsehuset varmt når temperaturen kryper under frysepunktet i perioder. Vi har også forskjellige trekk og levegger til hønsegården slik at hønene kan nyte live ute samtidig som de får ly for vær og vind.

Fôr

Verpehøns trenger egnet fôr til verpehøns som har rett proteininnhold for at de skal holde seg sunne og legge egg jevnlig. En fullvoksen høne trenger rundt 120 gram fôr per dag. Du må også gi dem grusblanding som er helt avgjørende for at hønene skal kunne fordøye maten, da de ikke har tenner.
Mais er utmerket som en godbit til hønene, men må gis i begrenset mengde da det har høyt fettinnhold. Frukt, grønne grønnsaker og korn bør også gis i begrenset omfang, da du ikke vil at hønene skal spise seg mette på dette i stedet for verpehønsfôret.
Det er også viktig å sjekke at hønene alltid har tilgang til friskt vann – kontroller og fyll på med nytt hver dag.

Våre Eglu kommer alle med fôr- og vannskåler, men du vil kanskje kjøpe ekstra slik at du også har dette i et annet område i hagen, for eksempel når de går fritt. Dette er spesielt viktig hvis du har høner som ikke liker å dele med resten av flokken!
Strø

Det finnes mange forskjellige typer strø du kan bruke, og hvilken type du velger avhenger av din personlige preferanse. Det kan være verdt å vurdere blant annet støvfritt spon, halm, strimlet papp, Aubiose-strø og Easichick-strø.

Rengjøring

Når du rengjør hønenes gjødselsbrett og soveområde en gang i uken, bør du vurdere å strø på litt kiselgur/DE-pulver for å unngå at utøy finner seg til rette i hønsehuset, og ha i litt BioDri på strøet for å desinfisere, slik at det varer lengre og du reduserer bakterieveksten.

Én gang i året må du ta en grundig rengjøring av hele hønsehuset med et desinfiseringsmiddel som Johnson’s Clean ‘n’ Safe for å gjøre skikkelig rent.

Sist men ikke minst: Høner!

Når du har alt på plass og er klar til å få høner i hagen, er det på tide å invitere hønene hjem. Ta en titt i Omlets hønsehåndbok før du bestemmer deg for hvilke høner du vil ha, hvor mange og besøk gjerne oppdretteren for å se hvordan hønene har det der de er.

Handlelisten

 • Hønsehus
 • Hønsegård
 • Hønsegjerde
 • Hjul og håndtak til hønsegård
 • Allværstrekk mot sol og regn
 • Leker; vagler, godbitdispensere
 • Fôr- og vannskåler
 • Fôr til verpehøns
 • Mais
 • Grusblanding
 • Strø
 • Kiselgur/DE-pulver
 • BioDri
 • Dyrevennlig desinfiseringsmiddel

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *