Omlet Bloggen

Skal du få marsvin? Her er alt du trenger å vite!

Marsvin er morsomme og eksentriske kjæledyr for folk i alle aldre. Selv om de er små, har disse dyrene store, distinktive, individuelle personligheter. Tenker du å skaffe marsvin vil du få gleden av å høre små pip, kjærlig nussing, og det komiske synet av kjæledyrene dine når de gaper over høy og grønnsaker som om det var deres siste måltid. Dersom du allerede har marsvin vet du at de er kjempekoselige kjæledyr som er lett å ta vare på.

Tenker du å skaffe deg marsvin? Vi har en sjekkliste med alt du trenger for å holde ditt nye kjæledyr sunt og lykkelig!

1 – Et trygt og tørt hus

Marsvinene dine vil trenge et eget bur å bo i, selv om du tenker å holde dem inni huset ditt. Enten du satser på et moderne marsvinbur, som vårt Eglu Go marsvinbur, eller et tradisjonelt bur av tre, behøver du å planlegge hvor du har tenkt å holde det, samt løpegården deres.

Et godt marsvinbur er livsnødvendig for marsvinenes velvære. Det er hjemmet deres, og det er her de vil bruke mesteparten av tiden sin. Bur som er godt lagde gir marsvinene dine et trygt område der de kan sove, sosialisere og være i fysisk aktivitet, og holder i mange år; spesielt hvis du invensterer i en sterkt, robust modell.

Eglu Go marsvinburet har et enkelt, stilig design og er den letteste måten å holde marsvin. Egluen vil gi de nye pelskledde vennene dine et flott hjem. Det kan huse 2-3 marsvin, og har blitt designet slik at marsvinene dine kan uttrykke sine naturlige instinkter. Husk også at marsvin er veldig sosiale dyr, så du burde adoptere hvertfall to. Marsvinene får et morsomt og naturlig miljø de virkelig vil føle seg hjemme i.

2 – Nok plass til å løpe og leke

Marsvin elsker å være i fysisk aktivitet og leke, så de behøver å tilbringe litt tid i løpegården sin hver dag. Dersom marsvinburet har en løpegård festet til seg, slik som Eglu Go marsvinburet har, kan du enkelt åpne døren til løpegården når du mater kjæledyrene dine på morgenen. Dersom burdet ditt ikke har en løpegård festet til seg, er det en god idé å la marsvinene dine strekke på beina hver dag ved å kjøpe en frittstående løpegård. Hvis du da velger å ha løpegården utendørs, ønsker marsvinene dine (avhengig av været) å plasseres i løpegården hver morgen, og returnere til buret sitt på kvelden. Kos gjerne med marsvinene dine når du kan!

Du kan berike boarealet deres ved å gi marsvinene aktivitetstuneller til løpegårder og innhegninger. Det er en praktisk addisjon som appelerer til dyrenes instinkter – i naturen er de veldig oppmerksomme i åpne områder, og gjemmer seg gjerne under busker eller i gresstuneller når de føler seg truet.

Zippi marsvintunell-systemet er spesiallaget med alt dette i bakhodet – det sørger for at marsvinet føler seg tilfreds på et instinktivt nivå, og gir familien din timesvis med moro. Zippi marsvintunellene knytter de forskjellige arealene kjæledyrene dine oppholder seg i, og marsvinbur-koblingen passer til alle marsvinbur – enten du har valgt Eglu Go marsvinburet, et tradisjonelt trebur, eller noe du har laget selv. Det festes enkelt til Zippi løpegårder og innhegninger og Omlet’s utendørs luftegårder.

3 – Mat og vann

Marsvin må fôres to ganger om dagen, og denne prosessen involverer å fylle skålen deres med tørrfor, fylle opp høystativet deres, samt å kutte opp fersk frukt og grønnsaker de kan jafse i seg. Sørg også for at vannflasken deres har friskt, ferskt vann hver dag.

Marsvin vil spise nesten alt! I tillegg til gress på sommertid, kan de gis et stort utvalg ville planter, blant annet løvetann, kokebanan-blader, vassarve og tistel. Når ville planter ikke er tilgjengelig kan de fôres med grønnsaker, urter og frukt. Nøkkelen til å oppnå variasjon i dietten deres er å introdusere dem til så mange forskjellige ferske matvarer når de er unge, ettersom de kan bli mer kresne etterhvert som de blir eldre. Det eneste du ikke burde gi dem er potetskall.

Høy er et annet viktig komponent i dietten deres. Du burde bare fôre marsvinene dine med høy av høy kvalitet, og det burde ikke være støvete eller muggent. Har du en plass du kan lagre høy, kan det være praktisk å kjøpe en høyball fra en gård, likt den typen hester fôres med. I tillegg til å spise høyet, elsker marsvin å ligge under det for å holde varmen. Strå burde ikke brukes; det har dårlig næringsinnhold, og skarpheten av stilken kan forårsake øyeskader når marsvinene graver rundt i høyet.

4 – Vitamin C

Det viktigste du trenger å vite om marsvin er at i likhet med mennesker, trenger marsvin også en daglig dose av vitamin C. Det kan gis ved å gi marsvinet en balansert og variert diett, med mye frukt og grønnsaker. De aller fleste tørrfôr-blandingene på markedet i dag inneholder også vitamin C. Gulrøtter, paprika og brokkoli er gode kilder til vitamin C; én gulerot om dagen holder veterinæren unna!

5 – Og tilslutt……..en rutine!

Marsvin blir lett vant til nye rutiner, og de vil belønne deg med høylytte velkommen-pip så snart du åpner døren til hagen din. Det er viktig at du ser til marsvinene dine to ganger om dagen, både på morgenen og kvelden. Marsvin setter også stor pris på menneskelig kontakt, så desto mer tid du kan tilbringe med dem, desto gladere blir de.

For mer informasjon angående marsvin, vennligst les vår guide her (engelsk).

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *