Omlet Bloggen

Slik pottetrener du kaninen din

Mange som holder kaninene sine innendørs ønsker å la dem hoppe fritt rundt i huset, både for å gi dem mer plass og for å inkludere dem mer i dagliglivet. Det negative med dette er når urin og avføring må tørkes og plukkes opp. De vet kanskje ikke at kaniner, i likhet med katter, kan trenes opp til å bruke en sandkasse.

Forberedelser

Om du ikke allerede har gjort det, så må kjæledyret ditt steriliseres/kastreres; kaniner som ikke er steriliserte/kastrerte er nesten umulige å pottetrene. Du må også holde kaninen på et bestemt område til de er fullvoksne. Ulikt hunder og katter er det mye lettere å trene en eldre kanin, siden muligheten til å holde fokus, samt lærevilligheten, er mye verre hos svært unge kaniner.

Å pottetrene en kanin kan ta litt tid, og uhell vil mest sannsynlig skje; sørg for at du har tålmodighet nok til å gå gjennom denne prosessen sammen med kjæledyret ditt. Kaniner vil i likhet med mange andre dyr respondere dårlig på noen form for straff, så kjeft aldri på kaninen din når han eller hun har gjort noe galt. Dette vil bare få den til å glemme hva den har lært, og den vil være mer motvillig til å prøve igjen.

Velg den rette plassen
Mens kaninen lærer må du holde ham eller henne i et begrenset område av huset. Baderom eller utstyrsrom er bra valg, men du kan også sette opp en lekegrind (helst på et rom uten teppelagt gulv).

Du vil nok trenge flere sandkasser underveis i treningsprosessen, men start med én. Hvis du merker at kaninen fortsetter å gå til et annet hjørne for å gjøre fra seg burde du flytte kassen til plassen de foretrekker å tisse eller bæsje.

Sandkassen

Kaniner ønsker nok plass til å kunne strekke seg ordentlig i kassen, så sørg for at du anskaffer en som er stor nok. Du finner nok også bokser som er spesielt designet for kaniner, men det beste alternativet er vanligvis en mellomstor trau-lignende katte-sandkasse. Bare sørg for at kaninen enkelt kan hoppe inn og ut av den.

Ha absorberende strø i kassen. Omlets Carefresh strø er perfekt ettersom den suger til seg uønskede lukter, men du kan også bruke makulert papir eller trebaserte produkter. Ikke bruk noe som kan være farlig for kaninen å få i seg, siden de mest sannsynlig vil knaske på strøet. Hold deg også unna mykere tretyper, som bar og furu, samt leirebasert eller klumpende strø, siden disse kan være skadelige for kaninen din.

Legg et godt lag med høy av bra kvalitet på toppen av strøet, og legg til noe av avføringen og strø som har sugd til seg urin. Dette vil veilede kaninen til det riktige området.

La kaninen prøve det

La kaninen gå inn i treningsrommet eller området, og bli der ved ham/henne. Når du ser kaninen bæsje eller urinere løfter du den opp og plasserer dem og avføringen i kassen snarest. Prat med en myk stemme og kos med ham/henne. Dette burde etterhvert gi kaninen ideen om at sandkassen er rett plass å gå for å gjøre fra seg. Tilbring så mye tid som mulig med å gjøre dette over et par dager. Når du må dra legger du bare kaninen tilbake i kaninhuset. Gjenta daglig frem til du stoler på at kaninen vet hvor den skal gå.

Utvid området

Når du tror kaninen er klar kan du gradvis utvide området kaninen holdes på. Ikke overveld kaninen ved å gi dem tilgang på hele huset med en gang, siden dette kan bety at kaninen glemmer av hvor sandkassen befinner seg og at all den harde treningen går til spille.

Merk deg hvor uhellene pleier å skje, og sett ut noen ekstra sandkasser der. Dette kan bety at du må flytte på kaninburet eller noen møbler, men så snart alt går på skinner er det verdt det.

Det er viktig å notere seg at veldig få kaniner er 100% pålitelige med sandkassen sin. Uhell vil nok fortsette å skje gjennom livet hans/hennes, men det betyr ikke at treningen var forgjeves. Det er også normalt for kaniner å gjøre fra seg utenfor, på, eller over kanten på sandkassen. Legg en matte eller papir under sandkassen for å gjøre rengjøringen enklere.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *