Omlet Bloggen

Kjæledyrene som passer best for eldre mennesker

Eldre mennesker som har kjæledyr trenger litt hjelp til å ta vare på sine pels- eller fjærkledde venner. Innhandling av dyrefôr, trening, stell og rengjøring av bur og sandkasser er faktorer som må vurderes.

Dersom kjæledyret blir sykt må det bringes til en veterinær, og medikasjon må kanskje gis. Mangel på transportmidler og skjelvende hender kan plutselig bli problematisk i slike situasjoner.

Nivået av assistanse som trengs vil selvfølgelig avhenge mye av den fysiske og mentale helsen til kjæledyr-eieren.

Men tross disse punktene er kjæledyr og eldre en match laget i himmelen – så lenge du skaffer riktig kjæledyr!

Kjæledyr som burde unngås

For de fleste eldre som vil ha kjæledyr handler alt om kameratskap; selv om en iguana, gullfisk eller tarantella krever lite vedlikehold, er de ikke akkurat dyr som utstråler mye personlighet og vennskap. Reptiler, fisker og innsekter kan derfor plasseres i kategorien ‘kjæledyr for dedikerte entusiaster’.

Gnagere er ikke akkurat heller så ideelle. De beveger seg fort og kan derfor lett rømme fra et åpent bur. I tillegg er noen av dem nattdyr (blant annet hamstere), og mister derfor flere poeng i ‘kameratskap’-kategorien.

De beste vennene med vinger

Små burfugler er flotte kjæledyr for seniorer. Større arter, som papegøyer, har en lang levetid, og dette kan by på problemer hvis eieren blir mer og mer skjør opp gjennom årene.

En undulat er et godt valg. Disse fuglene er intelligente, lett å håndtere og temme, og så snart de er trent godt nok vil de returnere til buret sitt uten hjelp etter å ha lekt og flydd rundt i huset. Noen kan også lære seg å prate, noe som forsterker kameratskapet vesentlig. I tillegg til dette kan burene deres plasseres på støtter ved skulder-høyde, og dette gjør rengjøring og fôring enklere. Et flott kjæledyr for eldre!

Kanarifugler og finker kan også være gode valg, men det må og nevnes at de mangler den store personligheten, lærevilligheten og pratsomheten som finnes i undulater. Det er dog andre plusspoeng å hente; for eksempel den vakre sangen til kanarifuglen.

De beste katte-ledsagerne

På mange måter er katter det ideelle kjæledyret for pensjonister. Men det er ikke bare å dukke opp på døren til bestemor med en kattunge og forvente at alt skal gå på skinner!

En kattunge må hus-trenes, og vil ikke være den rolige, fang-elskende katten mange eldre ønsker seg. En eldre katt vil derimot ha ferdigutviklet personligheten sin. Du kan også velge en katterase som er kjent for å ha et rolig lynne og elske livet innendørs på sofaen; perser-katter, russisk blå og ragdoll-katter er utmerket hvis fangkos er prioritet nummer én.

Ideelt sett burde katten kunne gå utendørs; dette for å slippe plikten med å rengjøre sandkassen hver dag. I dette tilfellet er kanskje katterasen abyssiner det beste valget. De er utrolig vennlige og ekstremt tamme, og elsker å være både innen- og utendørs.

Dersom katten adopteres fra et annet hjem vil du kunne finne ut alt om personligheten dens. Mange blandingsrase-katter av uspesifikke raser viser seg å være perfekte for eldre, etter å ha gjennomført litt research på dyrets bakgrunn.

Likevel må du ha i bakhodet at katter kan leve i opptil 20 år. Det gjør dem til en langtids-forpliktelse dersom man allerede bekymrer seg for helsetilstanden og mobilitet seinere i livet. Men igjen, dette er der dyrets selvstendighet er en stor fordel. De fleste katter klarer fint å se til seg selv, selv om de elsker eierne sine.

De beste hunde-kameratene

For eldre mennesker med god mobilitet er hunder et fantastisk valg. Bare litt daglig fysisk aktivitet fungerer for mange raser, og disse er gjerne av de mindre rasene; miniatyrpuddel, shih tzu, malteser og bichon frisé, samt hunder fra West Highland- og Yorkshire terrier-familiene. Små hunder spiser også mindre, og dette er en fordel hvis økonomi er et punkt i vurderingen.

Husk likevel på at mindre hunder kan være veldig bjeffete og/eller irritable – ikke en god kombinasjon. Hunderaser som har tendenser til dette inkluderer chihuahua, jack russel terrier og dachshund.

Hvis eieren har mulighet til å gå en kilometer eller to om dagen er golden retriever et utmerket valg. Levetid er en viktig faktor i vurderingen av rase – en hund som behøver turer i en alder av seks måneder vil muligens trenge like gåturer i en alder av 15 år.

Terapi-kjæledyr

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts