Omlet Bloggen

Slik gir du kaninen din en helsesjekk

Kaniner viser vanligvis ikke tegn til sykdom eller smerter før det virkelig er seriøst, ettersom at tegn på svakheter i naturen markerer dem som et lett bytte ovenfor rovdyr. Det er derfor veldig viktig at du som eier gjennomfører regelmessige helsekontroller på kjæledyret ditt slik at du kan oppdage potensielle problemer mens de enda kan behandles.

Ta alltid kaninen din til veterinæren så snart du mistenker at noe er galt. En kanins helse kan forverres ganske raskt, så ikke mist tid ved å vurdere om det er verdt det eller ikke.

Kropp

Plassér et håndkle på fanget ditt og legg kaninen din oppå det. Stryk ham/henne for å roe dem ned. Så snart kaninen har slått seg til ro kan du begynne å undersøke kroppen dens.

Kjenn på magen for å se til at den ikke hoven eller oppblåst, og gå over resten av kroppen for å se etter kutt, blåmerker eller klumper. Kjenn på musklene i beina; de skal være sterke og faste. Uforventede bevegelser eller ynking kan være et tegn på at kroppsdelen du tar på er skadet og forårsaker kaninen smerte.

Sjekk pustingen til kaninen; den burde ikke slite med å trekke pusten. Hvesing eller klikkelyder fra lungene kan være tegn på sykdom.

Å gå til innskaffelse av en vekt for å regelmessig veie kaninen din kan være lurt. Plutselig vekttap er et veldig seriøst tegn på sykdom, og mangel på appetitt er en indikator for at helsetilstanden ikke er på sitt beste.

Munn og nese

Nesen skal være tørr og ikke rennende. Se til at kaninen ikke sikler og at den ikke har sår eller kutt rundt munnen. Tannkjøttet skal være rosa (rødt eller lilla tannkjøtt er et tegn på sykdom).

Sørg for at tennene ikke er forvokste eller skadede. De skal også vokse rett og være jevne. Du vil ikke kunne se baktennene, men om du stryker fingeren langs kinnet vil du kunne kjenne etter klumper og sørge for at alt er symmetrisk. Forvokste tenner er et seriøst problem siden det kan forhindre kaninen din å spise, og det er derfor veldig viktig å gi dem masser av høy av god kvalitet for å la dem kunne gnage dem ned.

Øyne

Sjekk kaninens øyne for å se til at de er rene og klare. De skal verken renne eller ha skitt i seg. Om du ser dette må du forsiktig prøve å dra øyelokket bakover for å se etter rødhet eller puss i øyet; det er mulig at kaninen har skrapt seg i øyet. Øynene burde være tørre; renner de kan dette være et tegn på tannproblemer, inngrodde øyevipper eller blokkerte tårekanaler.

En hvit og flekkete kanin inni en Eglu Go.Ører

Kaninens ører burde være fri for skitt, voks, parasitter og sår. Se inni ørene; bruk en lommelykt dersom det er vanskelig å se. Vær ekstra forsiktig hvis du har en kanin med hengeører, siden de er ekstra utsatte for oppbygning av puss og lignende. Massér varsomt basen av ørene der klumper noen ganger oppstår.

Føtter

Følg med kaninen din når den beveger seg for å sjekke at den ikke halter eller har små tegn til halting. Plukk opp kaninen og legg ham/henne på fanget. Det er ikke lurt å legge en kanin på rygg, så hold den mot deg med en hånd under bakdelen. Prøv å spre tærne for å se etter sårskorper, puss eller oppsamlet skitt. Sjekk hælen på bakbeina; disse burde ikke være røde eller ha en hevelse. Sjekk pelsen på beina og børst den hvis den er sammenfiltret.

Bakdelen

Sjekk pelsen rundt baken. Den burde være helt fri for avføring eller annen skitt. En skitten bakdel kan være et tegn på at kaninens kosthold er ubalansert og at den ikke spiser alt av cecotroper den produserer.

På sommeren burde du sjekke bakdelen for oppsamling av skitt minst én gang om dagen. Dette er fordi en skitten bakdel tiltrekker fluer som kan legge egg i den fuktige pelsen. Dette forårsaker en tilstand kalt flystrike (fluelarveangrep), noe som kan ta livet av friske kaniner i løpet av noen få dager.

Sjekk også bakdelen for hevelser eller rødhet.

Coat

Mens kaninen sitter på fanget ditt skiller du pelsen litt etter litt over flere områder for å se etter kutt, sår, hårfrie deler, samt bevegende ting, små brune prikker og hvite flak

Selv hvis du ikke har en kanin som krever daglig eller ukentlig stelling er det viktig å venne dem til å bli børstet fra en ung alder. Kaniner røyter regelmessig, og det kan hende du må hjelpe dem å kvitte seg med løst hår i denne perioden.

Endringer i temperamentet

Plutselige endringer i temperement og atferd er aldri et godt tegn. Eksempler kan være at kaninen din ikke kommer løpende mot deg når du kommer med mat på morgenen, eller at den plutselig er aggressiv. Atferdsendring kan være et tegn på at kaninen har vondt.

Kaniner som når seksuell modenhet kan noen ganger oppføre seg veldig annerledes. Skvetting er et veldig vanlig problem, i likhet med aggressjon. Kaninen din har muligens ikke vondt, men det kan være stressende for dem å gå gjennom denne ‘pubertetsfasen’, og det kan være en god idé å kastrere/sterilisere kaninen din så snart den er gammel nok.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *