Omlet Bloggen

Er hønene dine fornøyde med hønsehuset sitt i tre? Ta testen!

En brun høne som sitter å vagler.

Er hønene dine fornøyde med hønsehuset sitt av tre?
Er hønsehuset sterkt nok til å overleve flere vintere?
Er det på tide at jeg oppgraderer hønsehuset mitt i tre?

Disse er noen av spørsmålene hønseeiere spør seg selv når de innser realiteten av at hønsehuset deres kanskje ikke vil tåle enda en vinter.

Ta denne korte testen for å se om tre-hønsehuset ditt er passende for vintersesongen.

Treverk absorberer vann… Virker hønsehuset tyngre å flytte på på vinteren?

A = Ja, enten begynner jeg å bli svakere, eller så er hønsehuset mitt definitivt tyngre om vinteren.

B= Ja, men jeg løste dette problemet ved å be noen andre flytte på hønsehuset for meg.

C = Jeg har gitt opp på å forsøke å flytte på det.

D = Nei, jeg har brukt sommeren på å pusse og olje inn hønsehuset mitt, og nå er det mer vanntett enn støvlene til en profesjonell fisker.

Har du noen gang måttet helle kokende vann over låsene for å få dem til å åpne seg?

A = Ja, verktøykassen min for hønsehuset er mer avansert enn verktøykassen til bilen min.

B = Kokende vann høres ut som en bedre idé enn steinen jeg slo mot skyvebolten, som løsnet og fór rett gjennom et av vinduene på drivhuset.

C = Jeg smører religiøst inn alle hengslene og låsene annenhver uke for å sørge for at ting er i bevegelse.

D = Jeg har plassert hønsegården slik at morgensolens første stråler tiner hengsler og bolter i god tid før jeg går ut. På dager der det er overskyet tyr jeg til vannkokeren.

Har hønsehuset ditt i tre ‘vokst’ over vinteren?

A = Morsomt at du skulle nevne det. Ja, dørene virker for store for rammene, og ingenting åpnes eller lukkes ordentlig lenger.

B = Ja, det virker som at alle panelene har blitt større og jeg er bekymret for hva som vil skje når de krymper igjen, siden jeg fylte opp den ekstra plassen med et par ekstra høner.

C = Det meste ser bra ut, men den nederste delen av enkelte paneler virker litt fuktige.

D = Takket være alle timene jeg har brukt på lakkering og å flytte hønsehuset avhengig av fukt- og dreneringsforhold, så er hønsehuset i tipp-topp stand.

Er taket lekk?

A = Jeg har allerede fikset taket et par ganger dette året, og det er lekk nok en gang.

B = Ja, men dette er første gangen og jeg tror ikke det er alt for vanskelig å fikse.

C = For øyeblikket har jeg ikke noen problemer med taket.

D = Tre-hønsehuset mitt er helt nytt, så jeg forventer ikke å få noen problemer med det denne vinteren.

Er det kaldt og fuktig inni hønsehuset?

A = Ja, det kjennes litt kaldt ut inni, og strøet/høyet har en tendens til å bli fuktig ganske fort.

B = Det er litt småkjølig inni hønsehuset, men hønene mine pleier å legge seg tett inntil hverandre for å holde på varmen.

C = Jeg har ingen problemer med fukt, og jeg har mange høner som bidrar til å holde hverandre varme.

D = Hønsehuset holder godt på varmen over natten så snart jeg har lukket døren, og hønene mine pleier å være ute på dagtid.

Hadde du problemer med rød hønsemidd i sommer?

A = Ja, jeg måtte rengjøre og behandle både hønsehuset og hønene mine regelmessig, og jeg gruer meg til neste sommer.

B = Ikke mer enn vanlig, jeg er vant til det og taklet situasjonen så bra som overhode mulig.

C = Jeg hadde noen middproblemer i sommer, men jeg har en grundig rengjøringsstrategi på plass.

D = Rød hønsemidd var ikke et problem for meg i år.

Hvor lang tid tar det å rengjøre det?

A = Det er en oppgave som krever hele dagen, så det rengjøres kanskje ikke så ofte som det burde på vinterstid.

B = Det er en ganske tidkrevende oppgave – det er en kald fornøyelse om vinteren, men jeg vet at hønseflokken verdsetter det.

C = Det tar noen timer å få unnagjort, men hele familien hjelper til.

D = Det tar meg ikke lang tid overhode, og jeg har en god, effektiv rutine jeg følger.


Resultatene…

Flest A’er = Hvis du gjennomgår problemer med hønsehuset ditt i tre, slik som rød hønsemidd, et lekk tak eller dårlig ventilasjon, så vil det mest sannsynlig ikke gå vekk over natten, og heller ikke forbedres når været er dårlig. Du burde kanskje vurdere å oppgradere til et hønsehus i plast for raskere rengjøring, enklere fjerning av midd, bedre isolering uten å inngå et kompromiss med god ventilasjon, samt glade høns året rundt.

Flest B’er = Du har vært flink på å opprettholde hønsehuset ditt så langt, og virker å være villig til å overkomme problemene med å ha et hønsehus i tre. Hønsehuset klarer nok å overleve en vinter til, men er du og høneflokken fornøyd med det? Den viktigste tingen du kan gjøre fremover er å holde et øye med fukt på innsiden av hønsehuset, samt sørge for at det har god ventilasjon slik at vannmolekylene kan forflytte seg ut av hønsehuset uten at hønene dine blir iskalde i prosessen.

Flest C’er = Høres ut som du er en veteran innen hønsehus av tre, og vet eksakt hva du gjør! Hold et øye med de typiske vinter-problemene som kan oppstå, og hold hønsehuset rent; dette er spesielt viktig hvis du har mange høner. På våren kan du revurdere hvordan hønsehuset klarte seg gjennom vinteren; om det ble skadet av forskjellige faktorer eller noen av hønene dine ble syke burde du finne ut av årsaken og eventuelt se etter andre hønsehus-alternativer.

Flest D’er = Hønsehuset ditt er mest sannsynlig enda ganske nytt, eller så har du brukt masse tid og anstrengelse på å bevare det så godt som mulig. Det er fremdeles verdt å vurdere alle problemområdene før det verste av vinteren kommer, og enkelte tilbehør på markedet kan gjøre store forbedringer i hjemmet til hønene dine. For eksempel kan en automatisk dør til hønsehuset monteres på døren til hønsehuset, slik at den kan lukkes tidligere på kvelden så snart alle hønene dine har gått og lagt seg, selv når du selv ikke er hjemme. På denne måten kan hønene begynne å vagle i varmen uten kjølig trekk, samtidig som de er trygge mot rovdyr så snart de har gått til sengs.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *