Omlet Bloggen

Hvorfor undulater og andre fugler elsker å bade

En blå undulat tar seg et bad i fuglebadet inni Geo fuglebur.

Å være en husfugl er en støvete business, når verdenen rundt er full av sagflis, frøskall og den tørre atmosfæren innendørs. Støvet fester seg på basen av fjærene, og hunden begynner å klø. Dette er grunnen til at de fleste fugler elsker å ta seg et vått bad.

Dette gjelder ikke for alle raser, da. Alle som har høs vet hvor mye hønene deres elsker et godt støvbad, og å gjøre ting tørrere og mer støvete enn før. Du har kanskje også sett at ville fugler elsker å støvbade, som svarttrost og spurver.

Mange fugler blander gjerne disse to bade-teknikkene, men generelt er teorien bak hvorfor enkelte foretrekker én metode over en annen basert på hvor fuglen har oppstått hen. Land-baserte fugler med tilgang til vann har en tendens til å bade i det, mens fuglene fra tørrere områder foretrekker støvbading. Støvet hjelper dem med å holde riktig olje-balanse i fjærene deres, samtidig som parasitter avskrekkes.

Når en fugl mikser og matcher rengjør den seg (med vannet) og fjerner lus (med støvet).

En undulat sitter med stjerten vendt mot kameraet mens den tar seg en dukkert i fuglebadet inni Geo fuglebur.Undulat-bad

Når det er varmt kan undulater finne på å bade flere ganger om dagen hvis de får muligheten. Badet deres kan festes fast på siden av buret, eller være en grunn skål på bakken utenfor buret. Holder du badet eksternt fra buret holder du ting tørt og ryddig. Det er mye flaksing og splashing involvert i bading, dersom du er kokvarm og dekket i fjær!

Bading er nyttig på minst tre måter. Det hjelper å rengjøre fuglene, å kjøle dem ned, og det er skikkelig gøy! Enkelte fugler får ikke nok – likevel rapporterer enkelte fugleeiere at badet deres aldri brukes. Dette manglende behovet er litt mystisk. De fleste fugler som får muligheten til å splashe rundt vil gjøre dette, og enkelte vil til og med benytte drikkevannet sitt som et mini-badekar hvis mulig. Enkelte får likevel aldri bade-basillen. Dette kan ha noe med tidlig introduksjon til bading å gjøre – hvis fuglen aldri har fått muligheten til å nyte et bad i løpet av sine første 9 måneder vil den kanskje aldri vende seg til det.

En fugl som ikke bader er likevel ikke et problem – fuglen vil fremdeles stelle seg og rasle med fjærene for å kvitte seg med støv, og den vil aldri begynne å lukte vondt.

De fleste undulater liker også noe som refereres til som en ‘fugledusj’: masser av spiselige grønne blader og urter dyppet i vann. Disse fungerer som en undulat-bilvask, og fuglen vil elske å gni og rulle seg i de fuktige bladene før den rister seg tørr – og de vil sikkert ta en bit eller to av ‘dusjen’ sin for å gjøre ritualet sitt komplett!

Fink-bad

Alt som gjelder for undulat-bad gjelder også for finker. Du må alltid sørge for at ‘badekaret’ er festet sikkert – enten fast til buret, eller at det har en bred bunn, slik at det ikke kan tippes over. Finker kan være litt nervøse, og et bad som beveger på seg vil få fuglen til å føle seg utrygge.

Enkelte arter, spesielt kanarifugler, elsker spray-dusjing. Lunkent vann i en mist-sprayflaske er deres variant av et luksuriøst spa. Så snart fuglen din er håndtemmet kan du introdusere sprayen og se hvordan finken reagerer. Hvis den er redd må du ikke fortsette – prøv heller igjen senere. I 90% av alle tilfeller vil kjæledyret ditt begynne å forelske seg i denne stellerutinen.

Papegøye-bad

Akkurat som undulater elsker større papegøyer muligheten til å bade. Vannet skal visst ha flere fordeler, blant annet å rengjøre fjærene og å mykne opp størknet skitt slik at det er lettere å fjerne, og å assistere fjærfelling og hjelpe luftveiene.

Mange papegøyer elsker også dusjing, og noen av de større rasene kan til og med få smaken for å være med eierne deres i dusjen! Dette er selvfølgelig ikke uten risikoer, da. Papegøyenes luftveier er sensitive til kjemikalier tilstede i vann fra springen, slik som klor og fluor. Dersom papegøyen din skal bli din nye dusj-kompis må du få tak i et dusj-filter som fjerner disse kjemikaliene.

En bred tallerken er et mer tradisjonelt bad for en papegøye – fuglene vil bruke fatet til både bading og drikking, og det går helt fint.

Standard fuglebad-regler

Uansett hvilken type fugl du har vil badet deres bli skittent ganske fort, og vannet må byttes minst én gang om dagen. Mange eiere har innført ‘bade-tid’ for fuglene sine, og tar bare frem vannet til enkelte tider. I små bur er dette den beste metoden, ettersom du unngår at alt blir vått og at det forblir slik.

I et større aviarium er fuglebadet gjerne innført som en permanent del av inventaret. Det er alltid gøy å se hvilken av fuglene som blir avhengige av å bade, og hvilke som foretrekker en rask plukk-og-rist vask, uten vann!

Uansett hvilket oppsett du har er det viktig at vannet er romtemperert. La kaldt springvann stå en stund – fugler som bader i kaldt vann kan få sjokk og bli syke.

Fremfor alt er bading gøy – både for fuglen, og de som ser på!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *