Omlet Bloggen

Hvorfor misliker noen mennesker katter SÅ mye?

Vi har alle sammen blitt spurt det typiske, eldgamle spørsmålet minst én gang i løpet av livet… “Er du en katte-person eller en hunde-person?”

For de som svarer med “katte-person” vil du nok ikke usannsynlig ha fått det forvirrede og ikke overraskende svaret “Seriøst? Jeg HATER katter!”

Men hvorfor? Så mange mennesker har sterke, negative følelser for katter, og mesteparten av tiden kan de ikke engang forklare hatet sitt. Mens enkelte grunner kan være forståelig, så er det flere grunner som bare er helt ubegrunnede! Her er et par grunner til at våre firbeinte, malende venner har fått så mange “hatere” opp gjennom tidene…

Bilde av en gull og svartmalt statue av en sittende katt sett forfra og fra siden.Myter og historie

Hvis vi ser tilbake til historien fra antikkens Egypt vil vi se at egypterne trodde katter var magiske skapninger, beskyttere og et tegn på lykke. De dyrket til og med en kattegudinne ved navn Bastet!

Så hvordan har verden blitt splittet når det kommer til om katter er bra eller ikke?

Opp gjennom historien har andre land hatt blandede følelser angående symbolismen av katter. Hovedmyten som fremdeles eksisterer i dag er den myten som har skadet ryktet mest for svarte katter. Noen sier at dersom en svart katt krysser veien din vil du ha uflaks – andre tror at svarte katter er hekser i forkledning. Selv om ingen av disse konspirasjonene bærer særlig vekt i sannhet så påvirker de fremdeles adopsjonsraten av svarte katter den dag i dag, og kan forklare hvorfor enkelte føler seg utrygge nær katter uansett hvilken farge de måtte ha.

Dårlige erfaringer

En av de vanligste årsakene rundt hatet for katter er relatert til dårlige erfaringer som kan ha skjedd så tidlig som i barndommen. Det følger normalt sett en historie rundt å besøke familie eller venner som barn, og å ha blitt klabbet til, bitt, klort eller hvest på av katten i huset – uten å nevne hva det respektløse barnet hadde gjort for å provosere katten.

Enkelte frykter hunder av den samme årsaken, så det er definitivt ikke hovedårsaken bak hatet. Vi kan bare håpe at disse menneskene en dag innser det faktum at det er sjeldent at katter angriper for ingen grunn, og at voksne mennesker er mye bedre på å lese kroppsspråket til en katt som ønsker fred.

Selvstendige skapninger

Ja, okei, noen ganger er katter ikke like kjærlige som hunder, men dette er fordi de som oftest er mer selvstendige. Likevel så er forestillingen enkelte katte-hatere har laget seg om at katter ikke kan elske eierne sine rett og slett bare teit.

Noen katter som har dårlige erfaringer med mennesker kan være mer varsom rundt- eller til og med frykte mennesker. Disse vil mest sannsynlig ha blitt vant til sitt eget selskap og lært å passe på seg selv. Men selv de mest forskrekkede og isolerte kattene kan lære seg å nyte selskapet av mennesker igjen, gjennom masser av kjærlighet, omsorg og hengivenhet.

Det er mange fascinerende måter katter kan vise kjærlighet ovenfor eierne sine, og du kan lese alt om dette her.

Naboens katt

Dersom naboens katt roter til hagen din eller terroriserer hønseflokken din så er det forståelig at du har utviklet litt hat mot hele arten. Men det er også viktig å ha i bakhodet at denne atferden ikke reflekterer alle katter, så ikke skjær alle over samme kam!

Du kan likevel plassere litt ansvar på kattens eier(e) og foreslå løsninger på hvordan katten kan unngå å plage naboer, for eksempel via en utendørs kattegård som katten kan tilbringe tid i utendørs uten å gjøre rampestreker. Noen tar til og med katten med på gåturer i bånd når de ikke har vært i området før, for å vise dem hvor de kan gå – men om dette fungerer kan diskuteres.

“Hunder er søtere”

Noen mennesker er bare hardbarka hunde-fans og vi må bare akseptere det, men argumentet om hvilket kjæledyr som er “søtere” er helt subjektivt og bør ikke tolkes som en sannhet. Hvis du mener katter er søtere så er det flott! Katter burde ha like mye sjanse som hvilket som helst annet kjæledyr for å finne et kjærlig hjem for livet, og hvis du gir dem alt de trenger for å føle seg trygge og tilrette vil de elske deg like mye tilbake.

En oransje-stripete katt med grønne øyne som ligger på siden på gulvet og ser inn i kameraet.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *