Omlet Bloggen

Hvorfor er noen allergiske mot katter?

Allergi mot katt er den mest utbredte når det kommer til allergi mot kjæledyr; nesten dobbelt så mange katte-allergikere som hunde-allergikere. Det estimeres at opp mot 3 av 10 mennesker har en eller annen form for reaksjon mot kattedyr, men til hvor stor grad dette påvirker dem fra å tilbringe tid med katter varierer veldig.

Vanlige symptomer på katteallergi inkluderer ett eller flere av de følgende symtomene etter å ha vært i nærheten av en katt eller å ha vært i et hus der det holdes katt(er):

  • Hosting og hvesing
  • Kløende og flekkete utslett på brystet og i ansiktet
  • Røde og irriterte øyne
  • Nysing

De mest ekstreme allergiske reaksjonene inkluderer kortpustethet, alvorlige hevelser i huden, og i svært alvorlige tilfeller, anafylaktisk sjokk. Hvis man har allergi mot katt men ikke av den alvorlige sorten vil man muligens synes det er greit å være i nærheten av katter, men etter lengre perioder kan man oppleve evigvarende utmattelse og konstant sår hals.

Hva forårsaker disse symptomene?

I motsetning til hva mange tror er det faktisk ikke håret som forårsaker allergi mot kjæledyr, men et protein som produseres av oljekjertlene i huden – dette finnes i kattespytt, urin og flass (tørkede hudflak som ofte finnes på kattehår). Dette proteinet heter Fel d. Verdens helseorganisasjon annerkjenner 8 forskjellige allergener; Fel d 1-8, og ut av disse forårsaker Fel d 1 60-90% av alle allergiske reaksjoner. Den eksakte biologiske funksjonen proteinet har er fremdeles ukjent, men det vet sikkert og visst hvordan det irriterer mennesker!

Mennesker med allergier har et oversensitivt immunsystem som feilaktig gjenkjenner harmløse ting (som et katteprotein) som farlige inntrengere og sender ut et angrep for å bekjempe disse intrengerne. Symptomene på allergi er sideeffektene av kroppens forsvar mot allergenet.

Hva kan jeg gjøre?

Hannkatter produserer større mengder Fel d 1 enn hunner og kastrerte hannkatter. Forskjellen er likevel ganske liten, så hvis du sliter med allergi vil ikke dette ha så mye å si.

Det samme gjelder for såkalte hypo-allergeniske katteraser. De fungerer for enkelte katteelskere, men produserer fremdeles Fel d 1. Så, hvis du har alvorlige reaksjoner mot enkelte katter vil det ikke være mulig for deg å bo i samme hus som en som produserer mindre flass. Det eneste du kan gjøre er å tilbringe tid med en rase du potensielt planlegger å adoptere før du faktisk tar katten med hjem, og se hvordan det går.

Antihistaminer kan være behjelpelig for enkelte allergikere; hvis de tas regelmessig vil de minimere symptomene på allergi og gjøre det mulig for deg å være i et hus der en katt har vært. De fungerer normalt sett best hvis de tas på forebyggende vis, slik at kroppen er forberedt hvis den skulle komme over noen triggende allergener. Det er likevel ikke anbefalt å være avhengig av antihistaminer på daglig basis bare for at du skal kunne ha en katt. Selv om det er trist må du finne deg i allergien din og at det å ha katt kanskje ikke er mulig for deg for øyeblikket.

Helt tilslutt er det verdt å merke seg at man kan utvikle katteallergier på hvilket som helst stadium i livet, selv om du ikke har vist tegn til allergi før. Allergier er ikke sett på som arvelig, men tendensen til å utvikle allergier kan gå fra forelder til barn. Dette betyr at dersom du er allergisk mot katter, så er det stor sannsynlighet for at barnet ditt vil utvikle en allergi mot noe. Det trenger ikke nødvendigvis å være katter, men det er en av de mer vanlige allergiene; derfor er det lurt å la barnet ditt tilbringe tid med andres kjæledyr før dere skaffer et selv.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts