Omlet Bloggen

Kan kaniner svømme?

Kanineiere spør oss ofte om kjæledyrene deres kan svømme. Svaret er ja – men på mange måter er det feil spørsmål å stille. Hvis du heller stiller spørsmålet “Liker kaniner å svømme?” så er svaret definitivt nei.

De fleste pattedyr kan svømme, men det er få som faktisk tar seg en dukkert med mindre de må. Vi vet alle at katter hater vann – men de kan- og vil svømme til land og sikkerhet dersom de må. Kaniner er likedan. Når det oppstår oversvømmelser eller kaninene jages av rovdyr vil de noen ganger hoppe i vannet for å svømme til sikkerheten.

Dette tar oss videre til én av mange kanin-myter. Kaniner har svømmeføtter; dette må da bety at de er ment for å svømme? Nei. Huden mellom tærne på kaninene er der for å hjelpe dem å hoppe og springe – ikke svømme.

Hva med alle de svømmende kaninene på YouTube?

Et raskt søk på YouTube vil gi deg en liste av videoer der kaniner ser ut til å kose seg i hagebassenger til folk; du vil derimot slite med å finne et klipp der kaninene frivillig går ut i vannet. Noen kan trenes opp til dette, likt et sirkus kan trene alle dyr til å gjøre ting de normalt sett aldri ville gjort. Og dette er hovedpoenget her – å forvandle kjælekaninen din til et sirkusdyr er umenneskelig.

I de forskjellige svømmevideoene av kaniner vil ikke dyrene se ut som de har panikk eller er stresset – dette er måten de overlever på. Den vet at den kan flyte, og den vet at den kan padle seg frem til sikkerhet. Den kommer ikke til å plaske rundt og drukne, og den kommer ikke til å gi uttrykk for hvordan den har det i ansiktsuttrykket. En kanin som svømmer gjennom et plaskebasseng i hagen gjør bare én ting: å overleve.

Dette har blitt et gjengående problem, og det finnes til og med underskiftskampanjer på nettet for å forhindre at videoer av svømmende kaniner skal postes på internett. Dette er dyremishandling – ikke noe mer, ikke noe mindre, i følge de som signerer oppropene.

Sunn svømming for kaniner?

Det er omstendelige bevis på at noen kaniner liker å flyte i vann for å bedre problemer med leddgikt, eller rett og slett for å vaske seg og/eller kjøle seg ned. Det eneste rådet som kan gis her – og disse bevisene må tas med en klype salt – er at kaninen skal få bestemme selv. En kanin som tar en dukkert frivillig trenger ikke å dras opp fra vannet, tørkes og hindres fra å gå nedi igjen. Svømming er uten tvil god trening, akkurat som det er for mennesker. Nøkkelordet er at det må være frivillig.

Likevel kan det at en kanin går nedi vannet indikere underliggende problemer – kanskje de faktisk har problemer med leddene, eller at kaninhuset deres har et utbrudd av lopper, lus eller midd – noe som kan lede en kanin til å søke etter en desperat løsning på problemene sine!

Det at det er et hagebasseng peker også på enda et potensielt problem. Bassenger har en tendens til å ha klor og andre kjemikalier i vannet, noe som kan irritere kaninens øyne, nese og hud. Selv ubehandlet vann kan forårsake hudproblemer og irritasjon hvis kaninen er våt for lenge. Kaniner har små lunger, og dersom den puster inn vann kan det føre til fatale konsekvenser.

Hvis kaninene dine frivillig tyr til vannet må du tørke godt av dem når de er ferdige å trene. Hvis du vurderer vannterapi for en kanin med leddgikt eller problemer med leddene må du forhøre deg med en veterinær først.

Leksa fra denne artikkelen er enkel – ikke putt kaninene dine i basseng eller andre vannmasser. Ja, de kan svømme; men nei, de liker det ikke. Vanligvis!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts