Omlet Bloggen

Hvilke sykdommer får hamstere og hvordan kan de behandles?

Bilder: Frenjamin BenklinUnsplash

Hvis du gir hamsteren din en daglig sjekk vil du kunne oppdage vanlige helseplager før de blir alvorlige. En visuell sjekk vil la deg se om hamsteren har noen kutt, halter litt, eller har problemer med øynene, ørene, tennene eller neglene. Du vil også kunne oppdage andre potensielle problemer, slik som rennende avføring eller blod i urinen. Hver gang du håndterer hamsteren din får du også sjekket om den har kuler eller klumper.

Generelt sett er hamstere friske, små dyr, men det er viktig å være bevisst på noen av de vanligste helseproblemene som kan oppstå.

Verkebyller

Hamstere kan få verkebyller hvis de har fått et kutt, og en oppsamling av puss kan oppstå. Hamstere som konstant gnager på buret sitt kan få verkebyller i munnen, for eksempel.

?

Verkebyller må behandles av veterinæren.

Forkjølelser

Hamstere kan bli forkjølet i blant, og bli smittet av det samme forkjølelsesviruset som mennesker får. Dette er en sykdom du mest sannsynlig hører før du ser den, siden hamsteren normalt sett begynner å hvese, hoste og får rennende nese.

?

Forkjølelser går normalt sett fort forbi, men det er lurt å ta hamsteren med til veterinæren siden symptomene også kan være et tegn på en luftveisinfeksjon eller allergi.

Kutt

Små kutt kan renses med en klut og lunkent vann. Hovedoppgaven er å finne ut hvordan hamsteren fikk dette kuttet, og minimere risikoen for at hamsteren skader seg igjen. Det kan ha vært en slosskamp, eller at hamsteren har falt og skadet seg når den klatret.

?

Hvis kuttet ser ille ut eller hamsteren halter i tillegg burde du absolutt ta hamsteren til veterinæren for å få det sjekket.

Øreproblemer

Øreinfeksjoner kan få hamstere til å løpe rundt i sirkel. Det er stressende, men sjeldent dødelig.

?

En veterinær kan skrive ut en resept på medisin som vil kurere infeksjonen, og kan også sjekke at det ikke er et mer alvorlig, hjerne-relatert problem.

Tørre ører er et vanlig problem. Symptomer på dette er flakete hud og mye kløing i ørene.

?

Gni litt vaselin på det tørre området for å behandle tørre ører.

Øyeproblemer

Problemer med øyelokkene, utstikkende eller rennende øyne, infiserte, ‘sammenklistrede’ øyne er mulige helseproblemer som kan oppstå, og har forskjellige årsaker.

?

Veterinæren din vil kunne gi deg råd om hva problemet er, årsaken og hvordan hamsteren kan behandles. Hvis et av øynene er klistret sammen vil det hjelpe å dabbe det med lunkent vann for å hjelpe hamsteren å kvitte seg med det. Dette er et veldig vanlig problem hos eldre hamstere.

Klumper

En fysisk undersøkelse som foretas mens du holder kjæledyret ditt vil la deg kunne oppdage klumper og kuler. De fleste av disse vil være godartede kuler, men det finnes også mer alvorlige helseproblemer, slik som testikkelkreft og mastitt.

?

Ta hamsteren din til veterinæren din hvis den utvikler kuler.

Mange/skabb

Dette hudproblemet forårsakes av midd som graver seg inn under huden, og hvis hamsteren din har tørr/skorpete hud og matt pels kan dette være et tegn på at kjæledyret ditt har skabb.

?

Veterinæren din vil kunne skrive ut en resept på mange typer midd og parasitter, og du vil kanskje også finne noen nyttige legemidler i vanlige dyrebutikker.

Slag

Hvis hamsteren din virker ubalansert eller konstant snubler kan det være et tegn på at benet dets er skadet, eller effekten av et slag. Et tegn på det sistnevnte er en konstant vuggende bevegelse, selv når hamsteren slapper av.

?

Det finnes ikke noen behandlinger mot slag, men de fleste slagene er milde. Det eneste du trenger å gjøre er å gjøre hamsteren din tilfreds og komfortabel med mat og vann, og fjerne objekter den kan snuble i, slik som hamsterhjul, fra buret.

Tannproblemer

En plutselig mangel på appetitt hos hamsteren din kan indikere at hamsteren har problemer med tennene eller munnen generelt. Skadde eller overgrodde tenner gjør det vanskelig for hamsteren å spise. En visuell sjekk vil la deg se om hamsteren har tannproblemer.

?

Hamsteren vil måtte få tennene sine behandlet hos en veterinær for å la den kunne spise ordentlig igjen.

Urin-relaterte problemer

Hvis du ser blod i strøet til hamsteren din kan det være et tegn på en skade, en sprukket verkebyll eller en urinveisinfeksjon. Undersøker du hamsterens strø/sengemateriale/bomull vil du kunne se om det er det sistnevnte som er problemet. Endringer i fargen på urinen eller mangel på urin indikerer også helseproblemer.

?

Gi kjæledyret ditt en fysisk sjekk: oppblåst mage er et tegn på blæresteiner som blokkerer urinsystemet og gjør at det kommer blod i urinen. En tur til veterinæren er essensielt siden dette helseproblemet er svært smertefullt og kan være dødelig.

Våt hale

En våt hale er et tegn på bakteriell diaré, noe som raskt tar livet av hamstere. Tegnene på denne sykdommen er våt og avførings-dekket pels rundt halen.

?

Isolér kjæledyret ditt og gi det masser av vann (diaré vil gjøre hamsteren din svært dehydrert) og ta det til veterinæren. Antibiotika kan noen ganger redde liv.

This entry was posted in Hamstere


2 replies on “Hvilke sykdommer får hamstere og hvordan kan de behandles?”

Herman Østensvik says:

Eg har et gullhamster. Hun er 1år og 7 måneder hode hennet har blitt litt større. Hun har blod i urinen og skjelver når hun sover. Dårlig balanse og spiser og drikker lite. Hun virker svak og sliten. Sovner i armene mine.

Herman Østensvik says:

Hva er galt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts