Omlet Bloggen

Hvor mye burde jeg fôre hønene mine?

Høns er utmerkede sankere, og frittgående høns vil hakke og skrape etter alle typer ville godsaker, fra gress og ugress til marker og biller. Men selv høns med tilgang til hagen dagen lang må fôres med pellets av høy kvalitet. Disse inneholder nemlig den riktige balansen av protein, karbohydrater, vitaminer og mineraler (spesielt kalsium som trengs for å produsere eggeskall) som vil holde hønene friske og glade. Protein er spesielt viktig for sunn eggproduksjon.

En generell anbefaling er veldig nyttig for å garantere at hønenes matbehov dekkes. For mellomstore raser slik som Rhode Island Red, Oxford Brown og Orpington, trenger du mellom 115-120 gram fôr for hver høne per dag, som tilsvarer 805-840 gram fôr per høns per uke. En noenlunde større Sussex-høne vil spise litt mer, den lille Leghorn-høna vil ha et mindre behov, og en liten Bantam-høne vil bare spise ca. halvparten til en fjerdedel av den mengden fôr.

Chicks, Pullets and Layers

Until it is five weeks old, a chick will need to have its diet supplemented with protein-rich ‘chick crumbs’. Between then and 18 weeks old, while they are ‘pullets’, the birds will need ‘growers pellets’ to put on weight. As soon as the hens begin laying, they only need the regular ‘layers pellets’. These, again, are rich in protein, calcium and all the other essential nutrients.

The hens will also need daily access to grit. Treats are fine, as long as they are not being offered so frequently that the hens fail to eat their share of pellets. Corn is a healthy treat, and birds that have free-range access to grass will be in chicken heaven.

En flokk hvite høns som venter på tur for å få sin tur i matskålen i sitt Omlet hønsehus.Hvordan kan du sørge for at hver høne i flokken får sin andel av maten?

Alle hønseflokker utvikler en naturlig hakkeordning, og de dominante hønene har en tendens til å spise sin andel av maten før de andre dersom det ikke er plass nok for at alle hønene får spise samtidig (noe de liker å gjøre like før leggetid). En løsning er er å gå til innkjøp av et bredt matbrett som lar flere fugler spise samtidig, eller å benytte mer enn én matskål. Dette sørger for at selv de mest underdannige hønene får sin rettferdige andel av fôret.

Men så lenge du har gitt hønene nok mat burde det alltids være mat igjen i skåla når de dominante fuglene er ferdige. Du burde fremdeles holde et øye med helsen til hele flokken, da. Problemer som myke eggeskall eller fjærplukking kan være tegn på næringsmangler, og problemet kan ligge i kvaliteten og ikke kvantiteten av kostholdet til fuglene.

Spiser høns den samme maten året rundt?

Høner feller fjær årlig, og vil normalt sett spise mer når dette skjer for å sikre at kroppene deres har all proteinet de trenger for at den nye fjærdrakten skal vokse frem. Høns spiser også normalt sett mer når det er kaldt, for å opprettholde metabolismen og holde seg varme. Frittgående høns finner ikke like mange godbiter i hagen gjennom vinteren, siden det praktisk talt ikke finnes insekter lenger og bakken er dekket av snø.

Du kan gi hønene litt mer mat hver dag gjennom disse periodene. Du vil snart vite om du gir dem for lite eller for mye, ved å se hvor mange pellets som er igjen i matskålen på kveldstid.

Fuglene våre produserer også færre egg på vinterstid, så alt i alt så trenger ikke mengden av protein-rike pellets å justeres så mye fra sesong til sesong. Igjen, nøkkelen her er å gi hønene en jevn strøm av mat. Hvis hønene dine ser ut til å spise mindre om sommeren kan det være at de finner alt for mange deilige godsaker når de hakker rundt i hagen. Dette kan være et problem dersom den ‘ville’ maten de finner ikke gir dem den rette balansen av næringsstoffer. Du må kanskje holde ei høne eller to i hønsehuset dersom de ser ut til å ikke spise nok pellets. På den måten vil de tvinges til å spise den næringsrike maten i stedet for å bare leve på godbitene de finner i hagen.

Pellets burde være tilgjengelig for hønene 24/7 – de vil spise så mye de trenger, og vil ikke oppføre seg som hunder som spiser alt de får servert bare fordi de kan!

This entry was posted in Høns


One reply on “Hvor mye burde jeg fôre hønene mine?”

AntonioElupe says:

Skjellsand: Det har jeg skjønt de trenger for å få nok kalsium. HVor får man tak i det til en grei pris?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *