Omlet Bloggen

Gledelig jul? Maten hunden ikke skal ha, og hva den kan få smake på, nå i juletider.

Julen er en tid der hele familien kan kose seg sammen, og også hunden fortjener en gledelig jul. Men hvis du ikke er forsiktig, kan det fort bli en mindre hyggelig opplevelse for din trofaste venn. Gir du den mat den ikke tåler, eller hunden kommer seg inn på et travelt kjøkken og forsyner seg selv, kan det fort gå galt.

Mat hunden ikke skal ha

Som resten av året er den noen enkle regler som gjelder; hunden skal ikke ha for feit eller salt mat, og heller ikke ben som kan splintres eller har skarpe kanter. Dermed er de fleste regionale variantene av norsk julemat uegnet for Fido. Noe av maten nedenfor kan føre til akutt fare for liv, mens andre kan føre til skader som først viser seg over tid. Vær uansett oppmerksom ved tilfeller av kvalme og oppkast, diare, skjelving, høy puls og uro.

For å begynne med velkomstdrinken; hunden skal ikke ha alkohol. Selv små mengder er farlig for dem.

Ribbe, pinnekjøtt og kalkun
Selve kjøttet er ikke farlig, men store mengder fett, for eksempel fra ribbe, kan gi problemer med bukspyttkjertelen. Salt pinnekjøtt er heller ikke godt for hunden, og skinnet til kalkunen er meget fett og kan gi kvalme og oppkast. Beina fra noen av disse skal den heller ikke ha, da disse kan sette seg fast eller skade spiserør eller andre indre organer. Spesielt farlig er bein fra kalkun og annet fjærkre.

Torsk og lutefisk

Fisk har tynne bein med skarpe kanter, og kan lett lage skader på veien gjennom fordøyelsessystemet. Renset torsk er greit, men lutefisk blir fort for fett. Bacon er også for salt og fett for hunden.

Saus

Saus er ofte prikken over i’en, men er ofte full av fett og salt som hunden ikke skal ha.

Løk

Løk og hvitløk er giftig for hunder, og må unngås.

Julebakst

Hunden skal ikke ha gjærdeig og gjærbakst, og helst ikke julekaker full av sukker. Rosinene i julebrødet/julekaken kan gi nyresvikt selv i små mengder.

Sjokolade

Jo mørkere sjokoladen er, jo farligere er den. Kakao inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder.

Druer er også giftige for hunder, og kan være dødelig selv i små mengder. Nøtter bør også oppbevares slik at hunden ikke kommer til, spesielt macadamianøtter.

Har du en nysgjerrig valp, eller en spesielt matfokusert hund, bør du også være forsiktig med hvor du setter juleblomstene. Misteltein, kristtorn, svibel, amaryllis, julerose, julestjerne, azalea og tulipan er alle giftige både for hunder, andre dyr og mennesker.

Ja, takk!

Kalkunkjøtt uten skinn er nok det beste, rensket torsk er også greit og kanskje en liten smaksprøve på ribbe eller pinnekjøtt.

Kokte poteter eller potetmos er greit, i små mengder, uten salt og smør. Grønnsaker, som kålrabi og gulrot, er også greit i små mengder.

 

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *