Omlet Bloggen

Temperatur test – Eglu Cube vs hønsehus i tre

På en kald vinterdag, når det er frost på plenen eller tjukt med snø, lurer du kanskje på hvordan hønene klarer seg uten vedovn og en kopp varm sjokolade? Det er helt naturlig å bekymre seg om hønene vil ha det bra når det er kuldegrader ute.

Det er neppe overraskende at hønene leter etter ly når det er dårlig vær, så det første du bør gjøre er å sørge for at de har et vintersikkert hønsehus. Å velge hønsehus er mye som å velge et hus for deg selv. Du vil ikke ha vindu eller dører som trekker, et tak som lekker og papirtynne vegger, og det vil ikke hønene dine heller. Mange hønsehus på markedet er helt greie for bruk om sommeren, men når vinteren kommer kan det bli vel kaldt for dine fjærkledde venner.Vi testet to forskjellige hønsehus over tre netter i skogene i Bayern i Tyskland. En region som får nok av både snø og is.

Det første hønsehuset er en standard type som selges overalt på internett. Førsteinntrykket er at alt passer bra sammen, det er pent malt, kommer med vaglepinne, verpekasse og luftegård. Det ser ut som et godt hønsehus. Men hvis du ser nærmere etter, er det bekymringsfullt å oppdage at store deler av treverket kun er fem millimeter tykt. Det er ingen isolasjon og ingenting i bruksanvisningen som sier at det er egnet for helårsbruk.

Det andre hønsehuset er Eglu Cube fra Omlet. Dette hønsehuset er del av Eglu-serien som alle har doble vegger som isolerer alle sider av hønsehuset. Laget etter samme prinsipp som en kjøleboks, og det føles utrolig robust og solid. Du kan se på det som oppdrettsskvalitet i et hobbyhønsehus. Det ser bra ut – men vil en Eglu holde kulden ute og varmen inne?

Identiske termometer ble plassert inne i Egluen og hønsehuset i tre og disse registrerte temperaturen både inne i og utenfor hønsehuset i løpet av natten. Vi plasserte også kamera inne i huset for å holde øye med hønene. Etter at hønene gikk til sengs for kvelden ble dørene stengt, faktisk så kom Eglu Cube med den moderne automatiske hønsehusdøren Autodoor som lukket forsiktig bak siste høne.

Da det ble mørkt ute, falt temperaturen til -3,8℃. Mens det ble kaldere ute, ble det varmere inne i Eglu Cube. Etter rundt en time etter at hønene hadde gått for å vagle seg for natten, var temperaturen i Eglu Cube +8,3℃ og den ble liggende på det nivået hele natten. Det er 12℃ i temperaturforskjell.

Dessverre var det ikke like koselig i hønsehuset i tre. Da temperaturen falt utenfor, gjorde den det samme inne i hønsehuset. Klokken 11 om kvelden var det -2℃ inne i hønsehuset. Det er bare 1℃ varmere enn på utsiden. Faktisk forble temperaturen i hønsehuset i tre under frysepunktet hele natten, først rundt kl 7 neste morgen krøp den over frysepunktet.

Hvis det var kuldegrader inne, så kan du spørre deg hvordan hønene klarte seg. Høner, som andre varmblodige dyr, har temperaturregulerende mekanismer for å holde kroppstemperaturen konstant (rundt 41-45℃ hos voksne, sunne høner), så de klarer å håndtere noe kulde. Som villfugler vil hønene bruse med fjærene når det blir kaldt; dette gir et ekstra lag med luft, fanget i fjørene, som isolerer mot kulden. Det er derfor det er så viktig at hønene ikke blir våte i kaldt vær, da det vil hindre dem i å bruse med fjærene. I tillegg vil et trekkfullt hønsehus gjøre det vanskeligere for dem å holde på varmen selv med bruste fjær.

De vil også ta hodet under vingen og gå sammen med sine hønsehussamboere for å holde på varmen. På kamera som er montert inne i hønsehuset ser du tydelig hvordan hønene velger seg et sted å vagle, og så bruser med fjærene.

Hvis hønene i hønsehuset i tre klarte å holde varmen, vil det da si at det ikke en noen grunn til bekymring? Ikke akkurat. Et hønsehus som ikke er isolert eller er trekkfullt setter hønene under ekstra press på grunn av varmetapet. Høner i et kaldt hønsehus må øker metabolismen for å omgjøre mat og fettreserver til varme raskere enn høner i et lunt hønsehus. Med ekstremt varmetap, eller hvis hønene ikke er i toppform, så er det en risiko for at flere kalde netter på rad vil bruke opp alle energireservene slik at hønene ikke lenger klarer å holde seg varm og det kan få fatale konsekvenser.

Denne testen viser at et skikkelig isolert hønsehus, klart til vinteren, kan utgjør den store forskjellen mellom en lun natt i hønsehuset og en natt hvor de hutrer for å holde seg varme. Som en ekstra bonus så er det mer sannsynlig at høner som bruker mindre energi på å holde seg varme vil fortsetter å legge egg.

This entry was posted in Vinter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts