Omlet Bloggen

7 ekspert tips når du presenterer din nye hund til en flokk av høner

Du har kanskje sett det i noen TV-programmer eller kjørt forbi småbruk med hunder og katter som lever i harmoni med høns. Kanskje det er en arbeidshund?? Eller en familiehund? Hvordan får de det til? Vi har satt sammen 7 ekspert-tips til hvordan du kan introdusere din nye hund til din hønseflokk.

Forstå hvordan hunder og dyr lærer

Våre kjæledyr er superintelligente og lærenemme, så lenge vi vet hvordan de lærer og hva vi må gjøre for å trene dem. Det er fullt mulig å introdusere dem til hønseflokken, og de kan bo sammen i harmoni. Det er gjennom dette lille fenomenet vi kaller desensitivisering. Les gjennom vår korte Psykologi 101 – det vil være verdt det.

Desensitivisering er en prosess der en emosjonell respons avtar gjennom gradvis eksponering, og adapteres til et spesifikt simuli.

Nå, hva i granskauen skal det bety, tenker du nok.

Kort forklart, så eksponerer du hunden din til høneflokken fra en avstand. Når h*n oppfører seg slik du ønsker at han skal, kan du flytte h*n nærmere flokken. Etterhvert kommer du til det steget der hunden ikke er interessert i hønene lenger. Hundens emosjonelle respons har avtatt, og den har utviklet en rolig respons til eksponeringen i stedet.

Sats på sikkerhet

Start med å ha hønene dine i hønseburet eller i et inngjerdet område. Sørg for å ha hunden din i bånd, og fôr den godbiter (så lenge h*n ignorerer hønseflokken). Om hunden blir veldig besatt av hønseflokken så flytter du deg og hunden lengre unna. Målet er å finne en distanse der hunden ikke viser noe emosjonell respons til hønene.

Eksponér hunden gradvis

Så lenge hunden din ignorerer hønene dine fra en bestemt avstand, kan du gradvis flytte den nærmere dem. La oss si at du starter med en avstand på 15 meter – reduser avstanden gradvis til 13 meter, 10 meter, og så videre. Fortsett med å belønne hunden din for å ignorere hønene. Ha i bakhodet at du ønsker at hundens emosjonelle respons skal avta. Hold treningsøktene korte, du vil ikke slite ut hunden din. Enkelte hunder blir over-giret bare av å være slitne.

Det store øyeblikket!

Dere har endelig nærmet dere hønseburet eller gjerdet, så fremst hunden er rolig og ignorerer hønene. Be hunden din om å sitte ved siden av buret/gjerdet. Ros og gi belønning. Om h*n oppfører seg slik du ønsker, kan du slakke på båndet slik at hunden kan bevege seg fritt rundt buret/gjerdet – nå kan h*n sniffe og utforske litt. Om hunden er rolig kan det til og med hende at hønene kommer bort til den for å utforske selv.
Forbli rolig. Om hunden starter å bli urolig eller begynner å bjeffe/knurre, ta hunden vekk fra hønene og tilbake til en trygg avstand der den vil ignorere dem igjen.
Det kan hende du må gjøre dette et par ganger.
Det hunden lærer er at den må være rolig for at den skal kunne være rundt hønene. Oppholder hønene dine seg i et hønsebur eller inngjerdet område, er det gjerne her du blir å tilbringe tid med å repetere

Om du planlegger å ha frittgående høns der høner og hund vil omgås daglig, les videre.

Den store flukten

Når du føler deg trygg på at hunden din har villig ignorert, og ikke vist noen aggressjon eller økt urolighet rundt hønene dine, kan du slippe hønene ut av buret/det inngjerdede området for å vandre fritt. Fortsett å ha hunden din i bånd. Be hunden din om å sitte eller ligge hvis det gjør deg mer komfortabel. Så lenge hønene vandrer rundt, og hunden din viser lite interesse, kan du rose og belønne den. Igjen, du kan også gi hunden en tyggeleke eller en aktivitetsball som gir ut godbiter etterhvert. H*n må bare lære seg at h*n kan sameksistere sammen med hønene uten å interagere med dem ekstremt mye.

Tålmodighet er en dyd

Det kan hende du må bruke mye tid på å gå gjennom disse stegene, men når det gjøres på rett vis vil det definitivt være verdt det. Når du har hunden i bånd kan du gå med den blant hønene – den vil kanskje lukte litt rundt. Det kan også godt hende at hønene viser interesse også. Det eneste du ikke ønsker å se er aggressiv atferd, knurring eller jaging. Om dette skulle skje, gå helt tilbake til starten og jobb med den gradvise eksponeringen igjen.

Å la hunden være solo

Det mest nervepirrende steget er nok når du føler at hunden er klar for å mingle rundt med hønene alene, uten bånd. Igjen, ta tiden du trenger.
Sett gjerne hønene tilbake i buret/gjerdet og la hunden utforske rundt gjerdet uten bånd.
Eller så kan du gjerne feste hunden på en line (15 meter) når den mingler med frittgående høns. På denne måten føles det ut som den har mer frihet, samtidig som at du har kontroll dersom noe ikke skulle gå etter planen. Vær realistisk; enkelte hunder vil bare aldri komme til det steget der de kan vandre rundt med hønene uten oppsyn. Følg med på atferden til hunden din og ta en avgjørelse.

Konklusjon

Høns, likt de fleste ting, er veldig interessante for hunder. Alt i alt, suksessfulle introduksjoner betyr at høner ikke er like interessante for hunden lenger, og at hunden dn lærer seg at den er nødt å være rolig hvis den skal omgås dem. Væpne deg selv med de beste godbitene, tyggelekene og aktivitetsballer; start fra en distanse, og oppfordre til den ønskede atferden du vil oppnå. Ros og gi belønning når du ser den ønskede atferden. Gjennomfør eksponeringen gradvis. Forbli rolig og kontrollert, og ikke vær redd for å gå tilbake til steg 1 hvis ting ikke går slik du ønsket. Det kan ta tid, men det vil være verdt det når hunden og hønseflokken lever sammen i harmoni.


Denne posten ble skrevet av John Wood fra All Things Dogs.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *