Omlet Bloggen

Stimulerende måter du kan fôre hunden din på

For de fleste hunder er fôringstiden ikke noe spesielt utfordrende. Normalt sett setter bare eierne ned skålen og lar kjæledyret sitt ta seg av resten. Passer dette deg og din firbeinte venn er det absolutt fint, men de hadde aldri fått tak i mat på denne måten i det fri. I stedet hadde de måttet jakte på sine neste måltider, der de både må holde hodet kaldt og kroppen i aktivitet. Hvis du føler at du ønsker å utfordre hunden din og berike hverdagen deres mer, så er det å endre på fôringsrutinen en god start.

Å stimulere hunden din mentalt har mange fordeler. Din firbeinte venn holdes opptatt og slites ut likesom på en god langtur. Mange hundeeiere glemmer å utfordre hundene deres mentalt, og når de står ovenfor problemstillinger med kjedsomhet og tilknyttede atferdsproblemer, slik som tygging, springe frem og tilbake gjentatte ganger, samt hopping og bjeffing, tror eieren som oftest at de må øke mengden fysisk aktivitet. Dette hjelper, men tilfredstiller ikke hundens sult på mental stimulering.

Mentalt stimulerte hunder er ikke like hyperaktive, og de har en tendens til å kunne adaptere til stressende situasjoner. Dette er veldig praktisk hvis du har en engstelig hundevalp som viser aggressjon mot andre hunder som går forbi huset eller blir stresset under tordenstormer eller fyrverkeri.

Hjernetrim er derfor en brilliant måte å slite ut hunden din før kvelden kommer, eller før du drar på jobb på morgenkvisten. Ved å kombinere dette med fôringstiden deres vil det ikke ta så lang tid før de vil elske den ekstra utfordringen. I tillegg trenger du heller ikke bekymre deg for om du gir hunden for mange godbiter, siden de blir belønnet med mat de skulle spise uansett.

Så hvordan kan du mentalt stimulere hunden din under fôringstiden på en gøyal måte?

Målet er at det skal ta 10-15 minutter for hunden din å spise opp maten sin. Sørg for at du følger med hunden din de første gangene du fôrer den ved bruk av en ny metode.

Vårt første tips er å få hunden til å bruke nesa. Det kommer naturlig for hunder å bruke nesen sin, og ved å søke etter maten sin kommer definitivt til å øke stimuleringen i hverdagen deres. Strø hundemat rundt i hagen slik at hunden din må sniffe rundt for å finne den. Du kan også gjøre dette innendørs, men det kan være en god idé å velge et rom som er lett å rengjøre, og der maten ikke lett havner under møbler. Hvis du vil gjøre det enda mer utfordrende kan du gjemme små mengder mat under busker, en vinduskarm eller bak noen blomsterpotter. Om hunden din ikke forstår leken kan du starte med mat som har en litt kraftigere lukt enn den du pleier å bruke.

Vårt andre forslag er hundeleker og tyggeleker . Classic Kong er det mest kjente dispenser-leketøyet, men du kan også finne godbit-baller og kompliserte leketøy som gir hunden din en vanskeligere utfordring før de belønnes med mat. Idéen med de fleste av disse lekene er at hunden din må flytte leken rundt omkring på gulvet eller trykke på enkelte deler av leken for å få maten til å falle ut. Hunder absolutt elsker dette, og siden de blir belønnet om og om igjen kan dette underholde dem i timesvis.

Om du ikke ønsker å kjøpe slike leker kan du lage dem selv. Prøv å legge mat i en tom boks med frokostblanding og tape den igjen, eller i en toalettrull med sidene brettet inn mot hverandre, eller omså en plastflaske med hull som godbitene kan falle ut. Dette kan bli litt rotete, og definitivt bråkete, men det er verdt det når du ser hunden din springe rundt mens den prøver å få seg inn i boksen, med logrende hale og et smil om munnen.

Du kan også bruke foringstiden som en mulighet til å øve på- og lære nye triks. Ikke be hunden din om å gjøre de samme triksene hver gang du fôrer den; dette vil bare ende opp med å bli en del av rutinen og vil ikke være like mentalt stimulerende eller utfordrende. Ved å bruke fôringstiden til å trene hunden din har du mulighet til å gi den mer enn bare én godbit hver gang den lyder kommandoen din, ettersom dette er mat den skal spise uansett. Dette vil skape en sterkere positiv assosiasjon, og hunden din vil muligens lære raskere.

En annen ting du kan gjøre for å endre på rutinemønsteret er å endre konsistensen på maten til hunden din. Om hunden normalt sett får våtfor kan du prøve å fryse den i små former eller kuber som den vil elske å tygge på. Fôrer du hunden din med tørrfor kan du prøve å mose det sammen med litt yoghurt eller vann. Alt handler om å prøve nye ting for å berike hunden din sine rutiner i hverdagen!

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *