Omlet Bloggen

Hvordan Maya Nook kan hjelpe engstelige, adopterte katter

Mange katter på hjelpesentre leter etter et nytt hjem etter en tøff tid i et hjem der de har blitt mishandlet, forlatt, skadet eller gått seg vill. Disse kattene vil forståelig nok være skeptisk til mennesker. Men det er ikke grunn nok til å gi dem opp.

Når jeg adopterte min katt var den deprimert og overvektig. Han brukte mye tid på å gjemme seg vekk, og viste ingen interesse i verken lek eller menneskelig kontakt. Katten hadde bodd hos hjelpesenteret i fire måneder, og ikke en eneste person hadde vist noe interesse for ham. Han hadde begynt å røyte flekkvis grunnet stress, men når jeg strøk ham slapp han ut et lite purr. Jeg adopterte ham der og da.

Da jeg tok med Skippern hjem åpnet jeg døren til reiseburet hans, men han nektet å komme ut på et par timer; når han først kom ut sprang han og gjemte seg under kjøkkenbordet så godt han kunne.

I løpet av de første ukene han bodde hos oss gjemte han seg under senger, bak sofaen eller mellom bokser, og enkelte ganger forsøkte han å kamuflere seg i en kleshaug eller under et teppe. Det tok lang tid før Skippern var modig nok til å ligge sofaen og sengene, og selv da sprang han og gjemte seg når en lyd skremte ham eller noe bare så vidt bevegde på seg.

Det ble fort ganske klart for oss at Skippern kom til å bruke litt tid på å føle seg tilrette hos oss, så jeg ble nødt å tenke litt utenfor boksen – eller snarere, tenke inni boksen. Siden jeg la merke til at han følte seg tryggere i avlukkede områder der ingenting kunne nå ham og han følte seg beskyttet, begynte jeg å tenke på hvilken type seng vi kunne skaffe denne sjenerte katten.

Maya Nook er et koselig innendørs kattehus med gardiner. Ja, du leste riktig, det har gardiner. Men før du starter å himle med øynene av et annet eksempel på antropomorfisme, la meg forklare. Gardinene gjør ikke bare at Nook’en ser bra ut, de er også fullt funksjonelle og gjør kattehuset til et avlukket lite ‘rom’ katten kan sove trygt og uforstyrret i, og kalle sitt eget. Ved å plassere kattesengen i et hule-lignende kattehus gir du kjæledyret en følelse av å få distanse og trygghet fra et stressende hjemmemiljø, og gardinene kan skape et avlukket område der katten ikke kan bli sett, eller se ut.

Da jeg introduserte Skippern til kattehuset Maya Nook, tok det ham en liten stund å bli vant til det. Jeg lot ham bruke litt tid alene i det, og ga ham muligheten til å gå inn i det av egen vilje, i stedet for å løfte ham opp og tvinge ham inn i det – sistnevnte hadde nok skapt en negativ assosiasjon med kattehuset, tenkte jeg. Han brukte litt tid på å lukte rundt og gå inn og ut i korte perioder med gardinene åpne. Når Skippern hadde lagt seg ned inni kattehuset lukket jeg gardinene i 30 sekunder eller lignende, og åpnet dem igjen. Jeg gjentok dette, slik at han skulle bli vant til begge scenarioene.

Før, når han gjemte seg bak sofaen eller under en seng, virket det som om han var på vakt og ikke følte at han kunne slappe av. Nå når han sover i Maya Nook’en sin føler jeg at han får hvile bedre, og at han har muligheten til å ta en pause fra det som skjer på andre siden av gardinene.

Kombinasjonen av et stille miljø og bedre søvnkvalitet har hatt en utrolig effekt på Skipperns tilretteleggelsesprosess hjemme hos oss. Han er synlig mer avslappet og tilbringer med tid åpne rom sammen med familien, i forhold til da han brukte all sin tid på å gjemme seg og følte seg stresset. Han har begynt å vise interesse for lek, men gjester er fremdeles skummelt; han har blitt tøffere, og det er betryggende for ham at han kan gjemme seg i Nook’en dersom alt blir litt for mye for ham.

Jeg er sikker på at dette kattehuset blir å være ekstremt hendig på for eksempel nyttårsaften eller andre bråkete dager. Spesielt raketter skremmer vannet av kjæledyr, og folk skyter dem opp hele uken rundt nyttårsaften. Nook’en vil dempe lyden, mens gardinene blokkerer blinkende lys fra vinduet.

Maya Nook er designet som et moderne møbel, og passer inn i alle hjem. Siden taket er flatt kan plassen ovenfor brukes akkurat som vi ønsker, ulikt for eksempel igloo-kattehus. Taket på Nook’en er en flott plass å fôre Skippern på, og mat- og vannskålen er alltid nær hans “safe zone”. Maya Nook kan også fås med en sømløs garderobe som gir ekstra lagringsplass til kattemat, godbiter og leker.

Å adoptere en katt fra en hjelpesenter har vært så givende, og jeg er glad jeg ikke lot Skipperns opprinnelige sky personlighet hindre meg fra å adoptere ham. Om du har adoptert eller vurderer å adoptere en katt fra et hjelpesenter som fortsetter å være veldig nervøs og stresset hjemme hos deg, så vil jeg anbefale å skaffe dem et innendørs kattehus likesom Maya Nook, slik at katten får et eget sikkert område de kan kalle sitt eget – det kan forandre kattens personlighet.

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *