Omlet Bloggen

Dette må du tenke på før du adopterer en katt

Vurderer du å adoptere en kattunge eller en katt fra et hjelpesenter? Det er flott – men det er viktig at du er godt forberedt først, slik at du kan gi dem den omsorgen de trenger.

Det er fortsatt slik at mange katter ender opp på et hjelpesenter (enten det er den første eller sjette gangen) fordi de nye eierne har ombestemt seg angående sitt nye kjæledyr. Dette er veldig stressende for katten, og hjelpesentre som allerede har mange katter å forsørge får enda mer å gjøre. Still deg selv disse spørsmålene nedenfor og sørg for at hjemmet ditt er helt klart for å ta imot et nytt pelskledd familiemedlem.

Burde jeg kjøpe eller adoptere en katt?

Før du bestemmer deg for å kjøpe en katt fra en oppdretter er det viktig å ha i bakhodet at det er hundrevis av katter på hjelpesentre rundt omkring i landet som venter på et nytt hjem; disse kattene er av alle raser og aldre.

Vi anbefaler sterkt at du kontakter ditt lokale hjelpesenter før du tar en avgjørelse. Disse kattene har muligens hatt en røff tid før de endte opp på hjelpesenteret, og kan være sky og reserverte – heldigvis er det slik at flesteparten tilvennes sitt nye hjem, og eierne ser en drastisk endring i personligheten deres så snart de føler seg trygge og mer tilknyttet til dem.

Er hjemmet, hagen og nabolaget mitt trygt nok for en katt?

Tenk over hvor bor. Enkelte hjelpesentre tillater ikke folk som bor nært veldig traffikerte veier å adoptere katter – og dette er for en god grunn. Noen engstelige katter kan sette seg selv i farlige situasjoner og ende opp med å skade seg. Vurdér om det er trygt for en katt å vandre utendørs hos deg. Hvis ikke, har du muligheten til å tilby et alternativt, trygt utendørsområde katten kan oppholde seg i? Omlet har for eksempel luftegårder for katter?

Dersom du bor i en leilighet er det kanskje mulighet for å adoptere likevel, dersom du skaffer en katt som trives med å være innendørs. Du kan også tilby katten en mulighet til å være ute med Balkong-luftegård for katt, , slik at den kan få frisk luft og observere nabolaget uten fare for å rømme eller skade seg selv.

Har du andre dyr hjemme som kan reagere negativt på ditt nye pelskledde familiemedlem? Vi anbefaler å adoptere en katt som kommer godt overens med andre dyr og barn i hjemmet. Det viktigste er at du tar hensyn til dyrene du allerede har; adopter bare et nytt dyr dersom du vet at de andre firbeinte familiemedlemmene vil ønske det velkommen.

Kan jeg tilby katten et eget område den føler seg trygg i??

For adoptivkatter er det veldig viktig å ha en plass å gjemme seg bort i dersom de blir engstelige eller skremte. Har hjemmet ditt mange gjemmeplasser den nye katten kan benytte seg av når alt blir litt for mye?

Kan jeg tilby katten en trygg og koselig ‘hule’ den kan sove og slappe av i, uforstyrret? Vårt Maya Nook innendørs kattehus er ideelt for nervøse katter; de kan gjemme seg vekk, og gardinene gjør slik at katten får et eget lite ‘rom’ for seg selv i huset ditt. Lær mer om hvordan Maya Nook kan hjelpe adoptivkatter med å tilpasse seg sitt nye hjem her.

Er jeg villig til å gi katten den omsorgen og støtten den trenger?

Å se adoptivkattens personlighet forandre seg er ekstremt givende, men først må du sørge for at du kan tilby den tålmodigheten og støtten de trenger for å tilpasse seg sitt nye hjem.

Om du har en fulltidsjobb må du kanskje ta deg fri for å hjelpe adoptivkatten å tilpasse seg sitt nye hjem, med både nye omgivelser, sandkasse og nytt nabolag. Om du har barn må du også forberede barna på hvordan de skal oppføre seg rundt det nye familiemedlemmet.

De fleste adoptivkatter har hatt mange behandlinger hos veterinæren før de adopteres vekk, men i enkelte tilfeller trenger de kanskje et ekstra besøk eller daglig medikasjon. Om du adopterer en slik katt må du forberede deg på å akseptere ekstra kostnader og å kunne gi katten medikasjonen de trenger til gitt tidspunkt for optimal helse.

Hva vil jeg trenge for å få en adoptivkatt til å tilpasse seg hjemmet mitt best mulig?

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *