Omlet Bloggen

Hamsterens kroppsspråk

Hamstere er flotte kjæledyr – de er gøyale, søte og generelt lett å forsørge, og de kosete særtrekkene deres har gjort dem til populære kjæledyr verden over. Hamstere gjør veldig mange av oss glade, men hvordan ser vi at hamsteren er glad selv? Eller ikke? Likt alle dyr har hamstere muligheten til å kommunisere med hverandre og med eierne sine. De bruker kroppsspråket sitt like mye som vi gjør, og de kan gi uttrykk for en rekke følelser, inkludert glede, redsel, nysgjerrighet, sjokk, sinne, med mer.

Strekking og gjesping: gjesping er et tegn på at hamsteren din føler seg komfortabel og avslappet, og ikke nødvendigvis fordi den er trøtt. Strekker hamsteren din på seg samtidig som den gjesper, er dette et ekstra godt tegn på at den er veldig avslappet.

Frys!: dette involverer at hamsteren din stivner til i en stilling, gjerne i et par minutter. Ørene dens står rett til vers, og tar du på den er den helt stiv. Det er mange grunner til at hamstere slutter å bevege seg midlertidig: de kan stivne til både fordi de er overraskede eller redde; eventuelt står de bare helt stille for å spisse ørene for å høre bedre hvis de er usikre.

Sittende på bakbeina med ørene rettet rett frem: noe har fanget oppmerksomheten dens. Hamsteren står på bakbeina for å se og høre bedre.

Stelling: hamstere bruker mye av tiden deres på å stelle seg selv. Når en hamster steller seg selv og vasker føtter, hender og pelsen sin betyr det at den føler seg trygg og lykkelig.

Gnaging: dersom hamsteren biter på stengene i buret sitt kan det være et tegn på at du burde gjøre tiltak for å forbedre livskvaliteten til kjæledyret ditt. Gnaging på sprinklene i buret kan indikere en rekke forskjellige ting, inkludert kjedsomhet, ønske om større rom å bevege seg på, eller forvokste tenner.

Biting: hamstere kan bite når de er redde, stresset eller når de er forvirret. Biter hamsteren din deg er det nesten garantert en grunn til det. Kanskje det er fordi den har vondt, eller ikke helt vet hvordan den skal forholde seg til deg. Aldri bli sint på hamsteren din for dette – prøv heller å forstå grunnen bak denne oppførselen.

Når ørene ligger bakover og øynene er halvveis lukket: hamsteren din har akkurat våknet opp og er fremdeles søvnig. Ikke ta hamsteren ut av buret sitt; det beste er å vente til den føler seg ordentlig våken.

Løping: hamstere er skapt for å løpe. I sitt naturlige habitat kan de springe opp til 8 km på en natt! Det er derfor viktig at kjæledyret ditt har mulighet til å løpe, gjerne i form av et hamsterhjul. Hyperaktivitet og repetitiv oppførsel derimot kan være et tegn på stress. En stresset hamster vil bevege seg konstant, løpe raskt i hjulet sitt, og forsøke å klatre i buret sitt. Den kan også virke mer nervøs og årvåken enn vanlig.

 

Alle hamstere har sin egen personlighet. Bruk tid sammen med kjæledyret ditt og bli kjent med personligheten og oppførselen dens. Etterhvert som du blir mer kjent med hamsteren din legger du lettere merke til abnormaliteter i oppførselen dens, og vet når den trives, og ikke. Å observere hamsterens kroppsspråk er en flott måte å gjøre dette på, og du holder deg oppdatert på hva hamsteren din trenger; resultatet er en sunn og lykkelig hamster. Ta gjerne en titt på vår omfattende hamster-guide på bunnen av nettsiden vår for mer informasjon om hamstere og tips på hvordan du kan sørge for at de er friske og glade.

Kilder: Omlets hamster guide (engelsk), Hamsters as Pets (engelsk)Caring Pets (engelsk), Pet Central (engelsk)

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *