Omlet Bloggen

Hvordan Legger Høner Egg?

STEG 1: LYS

Eggleggingsprosessen starter i øyet på høna. Sollys kommer inn i øyet og aktiverer en lyssensitiv kjertel kalt pinealkjertelen som befinner seg rett ved øyet. Dette trigger en prosess som slipper en eggcelle fra hønens eggstokk. Denne lyssensitiviteten er en av grunnene til at høns legger færre egg på vinteren.

STEG TO: EGGEPLOMMEN
Høns er født med to eggstokker, men den ene av dem slutter å fungere rett etter kyllingen har blitt født. Teoriene rundt dette foreslår at dette skjer for å spare på energi og vekt, og så lenge den andre eggstokken funker er det mer enn nok!

1. Eggstokk, 2. Infundibulum, 3. Eggleder, 4. Magnum & isthmus, 5. Livmor, 6. Cloacal åpning

Eggstokken inneholder tusenvis av potensielle egg, eller ovum, som de også kalles. Om du skulle dissekere en høne kan disse uutviklede eggcellene sees fra starten av ryggraden. Når høna er gammel nok til å starte å legge egg, begynner noen av disse ovumene å modnes til det som seinere skal bli eggeplommen. På dette stadiet er eggcellene separerte i deres egne follikler, men så snart en av dem er klare til å bevege seg videre frigjør den seg fra folliklen sin og beveger seg ut av eggstokken og ned det reproduktive systemet; gjennom egglederen.

Denne prosessen, eggløsning, skjer omtrent hver 25. time, og starter normalt sett én time etter det forrige egget har blitt lagt.

STEG TRE: EGGEHVITEN

Eggeplommen beveger seg mot egglederen gjennom infidibulum, og det er her egget befruktes dersom en hane har kurtisert høna di. Du har kanskje lagt merke til at eggeplommer har en liten, hvit flekk på seg. Dette kalles en blastodisk, og er den enslige cellen fra hunnen som sammen med hanens sperm vil utvikle seg til en embryo gjennom celledeling.

Eggets reise er helt likt enten det er befruktet eller ikke. Eggeplommen beveger seg gjennom magnum- og isthmus-delene av egglederen, og det er her eggehviten (også kalt albumen) dannes. Den fungerer som en tynn membran rundt eggeplommen som holder alt sammen. Chalazae, de to spiral-båndene mellom bunnen og toppen av egget, sørger for at eggeplommen er plassert perfekt i albumen – nå begynner det å se ut som et egg, men vi mangler en viktig ting: skallet!

STEG FIRE: SKALLET
Egget får skallet sitt i livmoren, takket være skall-kjertelen. Det tar circa 20 timer å produsere skallet, så dette er det mest tidkrevende steget i prosessen. Før egget flytter seg en siste gang formes det ytterste laget, også kjent som kutikula, for å skape et anti-mikrobialt lag. Når egget er klart presser skall-kjertelen egget ut av livmoren og inn i cloakal-åpningen. Det er her det reproduktive systemet og ekskresjonssystemet møtes.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *