Omlet Bloggen

Hønsesikre hagen din!

Det er en herlig sommerdag – solen skinner, de fargerike blomstene i hagen din blomstrer for fullt, biene summer, grønnsakene trives, bringebærene venter på at de skal plukkes og spises rett fra busken, og en forfriskende sommerbris blåser lett gjennom bladene i trærne – og bærer noe spesielt med seg.

Klukk, klukk.

For flere år siden kunne nesten alle gjenkjenne denne lyden fra sin egen hage.

Klukk.

Nå tildags har mange bare hørt om det i fotellinger eller på et gårdsdyr-zoo.

Klukk, klukk.

Denne gangen er klukkingen den mest avslappende lyden du kan tenke deg, og gjør sommerdagen enda mer perfekt. Den lykkelige lille flokken av høner i bakgården din klukker i vei mens de hakker rundt i gresset, og gir deg ferske, smakfulle egg hver dag.

Virker dette for godt til å være sant? En vakker hage med blomster, grønnsaker og til og med bær som er urørt av hønene som bor i hagen? Er det engang mulig?

Ja, det er det! Og vi vil fortelle deg hvordan du kan gjøre drømmen til virkelighet og holde høns samtidig som at du får beholde den vakre hagen din.

Det vil kanskje kreve litt planlegging, men med disse tipsene kan du og tuppene dine nyte en herlig og godt vedlikeholdt hage sammen.

Frittgående høns eller en sikker hønsegård

Den enkleste måten å holde hagen din i tipp-topp stand er å holde hønene dine innenfor et avgrenset område. Med en romslig hønsegård kan hønene dine vandre fritt samtidig som at grønnsakene dine forblir plantet i bakken.

Men dette er nødvendigvis ikke en mulighet for alle, grunnet formen eller størrelsen på hagen, samt ujevne områder. Det vil derfor være best å la hønene få en liten, sikker hønsegård på dagtid, og la dem vandre fritt når du kommer hjem fra jobb.

Hagestørrelse

Den viktigste tingen å tenke på er hvor mye plass du har i hagen din, og hvor mye plass du kan gi hønene dine. Det avgjør også hvor mange høner du kan ha, uten at de tar over hagen din fullstendig.

Desto mer plass du kan tilby dem, desto mindre skade vil de påføre – skrapingen deres vil påvirke et større område, og de vil ha muligheten til å lete etter mat og skrape på områder med mye mose, i tillegg til å hjelpe deg med å fjerne udyr i hagen, som snegler og tusenbein. Siden dette foregår i et videre område vil hønene ikke ødelegge plenen; faktisk vil de heller bidra til å holde plenen sunn.

Hvis du regner med ca 20 kvadratmeter per høne i hagen vil de normalt sett ikke skade plenen spesielt mye.

Hønserase

En annen viktig faktor å tenke på er hvilken hønserase du velger å holde.

Hybrider forårsaker normalt sett størst skade, ettersom de konstant leter etter mat; de krever en konstant kilde til energi siden de produserer ett egg nesten hver dag. Hybrider er hardføre fugler som er lette å håndtere for førstegangs-eiere. Men ønsker du en vakker hage er det bedre å satse på rolige renrasede høner.

Avhengig av hva du ser etter i en høne, og hvis eggene ikke er den viktigste delen av din hønseeier-fantasi, er bantam-raser generelt veldig snille og underdanige hagehøns. Siden de er små på størrelse gjør de ikke like mye skade som større høns. Serama og Kochin-høns, samt Pekin-Bantams og silkehøns er veldig vennlige raser, og er kjent for å ikke gjøre mye skade på hagen din. Eggene deres er generelt små; 2-3 egg vil tilsvare ett mellomstort egg..

Ønsker du større egg til frokosten, er Bantam Orpington hønserasen for deg. De er veldig rolige av seg, flyr ikke, og er rett og slett runde og dunbløte, vennlige høns. Siden de er noe større på størrelsen regnes de mer som en mellomstor rase, og de legger mellomstore egg. De kommer i mange forskjellige farger, og er en favoritt blant mange.

Sikring av blomsterbed og grønnsakshagen

En lett måte å holde planter trygge på er et hjemmelaget bøyle-’hus’ laget av plastikk eller netting; dette holder garantert hønene unna.

Dersom det ikke er en mulighet kan du prøve å innføre hevede blomster- og grønnsaksbed i hagen. De færreste høner er interessert i å lete etter mat på områder over hode-høyde, så de har en tendens til å la planter i tre-bedene være i fred for det meste. Hevede bed gjør hagebruk mulig og enda mer fornøyelig.

Skulle du ikke ønske å lage et bøyle-hus rundt plantene dine eller å heve blomster- og grønnsaksbedene, vil vi anbefale en mobil hønsegård-løsning som lar tuppene dine vandre fritt, uten at de får traske rundt oppi plantene dine.
hønsegjerdet fra Omleter en ideell måte å holde hønene dine unna bestemte deler av hagen. Det nye og forbedrede gjerdet blender inn i hagen din og er tilgjengelig som en 12, 21, 32 og 42 meter lang rull. Dette mobile hønsegjerdet er lettere å montere enn hønsenetting, og har mange fordeler; blant annet er nettet flokefritt, gjerdestolpene er justerbare og de reflekterende merkene hjelper deg å finne porten til gården på natten.

Omlets fleksible hønsegjerde kommer med en innebygd port som har en ny redesignet slå som er sterkere og mer komfortabel å bruke. Du kan selv bestemme hvor bred åpningen skal være, som gjør det enkelt å gå inn og ut for å mate hønene. En annen flott egenskap porten har er at du kan plassere den hvor enn du måtte ønske, basert på din foretrukne plassering av gjerdet.

Med en totalhøyde på 1,25 meter (som er høyere enn de fleste hønsegjerder), kan du være sikker på at selv den mest bestemte fjærkledde vennen din ikke klarer å flykte! Gjerdestolpene kan også justeres for å sørge for at nettingen forblir stramt og sikkert til enhver tid.

Tilby et “hønsespa” område

Høner elsker å grave opp tørr jord under buskene for å nyte et støvbad i det skyggede området. La de finne sin favorittplass, eller plant noen hønsevennlige busker i et område du er villig til å ofre til hønene dine. Har de et område dedikert til dette vil de tvilsomt tenke på andre planter. Et hønsespa vil ikke bare holde fjærene til tuppene dine i tipp-topp stand, men de vil også stortrives og være glade store deler av tiden.

Hold et øye med hønseflokken

Den beste og tryggeste tiden hønene dine kan vandre fritt i hagen din er når du er sammen med dem og kan holde øye med dem. Dette sørger også for at de skaper minst skade; du kan kaste en håndfull mais i et område langt unna blomster- og grønnsaksbedene dine. Tuppene mine klukker i ekstase når de løper for å samle alle godbitene. Dette holder dem gjerne opptatt i 30 minutter eller mer.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *