Omlet Bloggen

7 tips før å hjelpe hønsene dine kjølig i sommer

En hønseflokk som nyter å gå rundt i det grønne sommergresset

Visste du at høner ikke kan svette? I stedet bruker de beina, kammen og hakelappene til å lede vekk varmen fra kroppene deres. I tillegg til dette peser de og sprer vingene sine for å få mer luft mellom fjærene. De elsker også å ligge i skyggen, samt drikke mye vann når det er skikkelig varmt. Visste du at det faktisk er lettere for høner å holde seg varme på vinteren enn å kjøle seg ned på sommeren? Det er ikke snakk om bare komfort heller – de kan dø av heteslag. Siden høns sliter med å kjøle seg ned er de spesielt avhengig av din hjelp på varme sommerdager. Så hva kan du gjøre for å hjelpe dine fjærkledde venner?

Her er våre 7 beste tips:

1) VannEn hønseflokk som drikker vann av et Eglu vanntrug

Egg består hovedsakelig av vann; det å produsere et egg absorberer mye vann fra kroppen til en høne. En av hovedmåtene høner kjøler seg ned på er å drikke kaldt vann. Det beste er å skifte vannet til hønene daglig for å sørge for at de kan gjøre dette. Det er også en god idé å ha flere vannkilder tilgjengelig slik at hele høneflokken kan drikke samtidig. Slik unngår du også at hønene må sloss for å få tilgang, og ender opp dehydrerte.

En annen måte du kan bruke vann til å kjøle hønene dine ned på er å gi dem tilgang til noen grunne vannpytter de kan dyppe beina sine i for å kjøle dem ned. Som nevnt tidligere er dette et av områdene varme forlater kroppene deres. Prøv å fylle et par grunne boller eller baljer, og plasser disse rundt i luftegården eller hagen din. Om hønene dine ikke liker å stå direkte i vannet kan du forsøke å legge en murstein oppi; den vil kjøles ned av vannet, og hønene kan stå oppå mursteinen.

 

Eglu Cube-hønsehuset er hevet over bakken

2) Skygge

Det er helt essensielt at hønene dine har tilgang på skygge, og mer når det blir skikkelig varmt. Om du lar hønseflokken din vandre fritt rundt i hagen din finner de kanskje skygge under trær og busker, men det er alltid en god idé å ha kilder til skygge i løpegården også. Du kan lett skape skyggelagte deler i løpegården ved å ha et hevet hønsehus og/eller ved å feste et allværstrekk på løpegården.

 

 

 

3) Godbiter og fôringstidHøner elsker vannmelon

Prøv å gi hønene dine noen kalde godbiter, slik som frosne bær, grønnsaker eller oppkuttet frukt. Du kan til og med lage hengende godbiter ved å fryse hønseflokkens favorittgodbiter i et isbit-brett med en tråd i midten, og henge dette opp i luftegården deres. Prøv også å ha en hel vannmelon i kjøleskapet for å nedkjøle den før du serverer den til hønene dine som en sommerlig godbit.

Vær forsiktig med å gi hønene dine for mange godbiter; sørg for at de også spiser hønsefôret sitt. Høns spiser mindre når det er veldig varmt ute, fordi fordøyelsesprosessen produserer mer kroppsvarme. Det er viktig at de spiser de riktige tingene og at de får i seg de vitaminene og mineralene de trenger. Forsøk å fôre hønene dine i de kjøligere timene av dagen, slik som på kveldstid. Se også tips nr. 4.

 

 

En høne har funnet seg det perfekte støvbadet - i blomsterbedet

4) Kosttilskudd

Det er en god idé å gi hønseflokken din enkelte kosttilskudd i varmen, slik som vitaminer og kinin (tonic) som kan tilsettes maten og vannet deres direkte. Disse kan forbedre opptaket av mineraler, gi hønene dine en bedre allmennhelse og hjelpe dem å håndtere varmen bedre.

Eplecider-eddik kan for eksempel bidra til bedre opptak av kalsium i kroppen; dette mineralet er essensielt for å produsere eggeskall.

 

5) Støvbad

Høns elsker å bade i støv i varmt vær, men du vil kanskje stoppe dem fra å grave opp all jorda i blomsterbedene dine. Det beste er å bygge et ekstra blomsterbed (ikke for blomstene dine), og fylle det med sand, jord og noe løst pulver. Har du en større hønseflokk burde du vurdere å lage flere plasser hønene dine kan ta seg et støvbad, slik at alle hønene dine har muligheten til å støvbade i skyggen.

Sørg også for at du plasserer støvbadet på en plass det er skjermet for regnet, eller dekk over det når det ikke er i bruk; hvis ikke kan regnet plutselig gjøre det til et gjørmebad.

 

Tre høns leter etter godsaker i hagen6) Plass

Hønene dine vil trenge mye plass når varmen er på sitt sterkeste, så sørg for at plassen deres ikke er overbefolket. Det vil være enda varmere for dem hvis de står for tett. Høns må ha muligheten til å strekke seg ut og bre ut vingene for å ventilere, og alle i flokken må ha muligheten til å drikke kaldt vann og ligge i skyggen når som helst.

 

7) Et kjølig hønsehus

Alle Omlets Eglu hønsehus har et unikt dobbeltvegg-isoleringssystem som fungerer likt doble vinduer. Det betyr at de ikke overopphetes på sommeren. De er også bygd med et trekkfritt ventilasjonssystem som er nøye designet for å unngå at luft blåses over hvileområdet, samtidig som at frisk luft kan sirkulere gjennom hønsehuset.

Om du har et hønsehus av tre er det viktig å tenke på hvordan du kan holde hønsehuset kjølig og komfortabelt for hønene dine. Sørg for at det ventileres, enten ved å åpne vinduer i hønsehuset eller ved å bruke en vifte. Unngå å ha et soveunderlag som er for tykt eller tungt, siden dette absorberer varme. Hold også et øye etter mugg dersom du har et hønsehus av tre. Mugg kan gjøre at strå og høy råtner fortere; denne prosessen produserer varme, så sørg for at du rengjør hønsehuset regelmessig, spesielt ved tegn på mugg.

Dersom hønene dine absolutt ikke vil gå inn i det varme hønsehuset sitt for å legge egg kan du forsøke å gi dem hekkebokser utenfor hønsehuset, i mer kjølige, skyggelagte områder.

Vi ønsker deg og hønene dine en god sommer!

Kilder: https://www.fresheggsdaily.com, https://www.henrescue.org, https://www.omlet.no, https://www.backyardchickens.com

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *