Omlet Bloggen

Hvordan du kan trene hunden din til å bruke en dørluke med klikkertrening

Da vi fikk dvergschnauzeren vår hadde vi allerede hatt en katteluke montert på døren mot hagen i årevis. Etterhvert innså vi at hunden vår også enkelt kunne komme seg gjennom katteluken, og dette ville latt henne gå inn og ut av hagen slik hun måtte ønske. Vi bestemte oss for feste luken slik at den var helt åpen, for å se om hun kom til å bruke den – og det viste seg å være en hit. Det fungerte perfekt, og på sommeren var det deilig å kjenne brisen fra døra. Men som vi alle vet må sommeren ende en dag. Og høsten kom.

Høsten kom, og den hadde med seg kjølig luft som blåste gjennom kattedøren hver dag, hele dagen. Å lukke døren ville resultere i en misfornøyd, lodden hund med tanker som: “Denne døra pleide å være åpen hele tiden! Hvorfor er den lukket nå? Og når tid lærte katten å gå gjennom vegger?”. Hunden vår hadde et sjokkert uttrykk i ansiktet hver gang den så katten vår dukke opp og forsvinne i døren, og det var både nusselig og litt trist å se på. Hun ønsket å ha kattens evne til å gå gjennom lukkede dører. Det ønsket jeg også. Friheten ved å gå inn og ut når hun måtte ønske gjorde henne til en krevende hund som trengte hjelp med å åpne og lukke døren. Flere ganger daglig.

Noe måtte endres på. Siden hun ikke forsto hvordan døren virket måtte vi vise og lære henne. Jeg har tidligere brukt klikkertrening på andre hunder, og det var moro for begge parter. Men vi hadde aldri trent slik med nykommeren i familien. Jeg gravde frem klikkeren fra den velkjente roteskuffen i kjøkkenet, og lagde en plan.

Plan: lære hunden min å bruke katteluken!

Hunden min forsto konseptet i løpet av et par timer, og brukte luken helt selvstendig den neste dagen. Hun er jo ganske ung og veldig intelligent, men eldre hunder skal også kunne lære dette trikset på et par dager.

Klikkertrening for dørluker – la oss sette i gang.

Fire essensielle ting du trenger:

  • En klikker
  • Små godbiter eller hundens favorittleker
  • En katteluke
  • En hund (hvilken som helst vil duge…)

Klikkertrening

Om du aldri har hørt om klikkertrening skal jeg forsøke å gi deg en rask introduksjon. Kort sagt er klikkertrening en måte å trene hunden ved å gjentatte ganger skape positive assosiasjoner til ønsket atferd. Det finnes ikke noe som en aktiv straff i denne type trening – “straff” skjer heller på en passiv måte ved å ignorere hunden. Hunder lever for oppmerksomhet, og de bryr seg ikke så mye om det er positiv eller negativ oppmerksomhet. Som oftest kan de ikke forskjellen. Så lenge favorittmenneskene deres interagerer med dem er de fornøyde. Men ingenting er verre for en hund enn å bli ignorert. Dette er veldig hendig når det kommer til trening.

Slik ser en klikker ut

Et klikk forteller hunden “Det er eksakt det jeg ville du skulle gjøre!”, og en godbit følger på. Klikk betyr godbit – det er veldig viktig. Aldri lag et klikk uten å gi en godbit rett etterpå – selv hvis du klikker med et uhell. Klikk og godbit går hånd i hånd. For de fleste hunder fungerer mat utmerket, men det er også mulig å tilby leker som belønning i stedet. Dette avhenger av hunden eller situasjonen – jeg tar for eksempel ikke klikkeren med på lufteturer, men jeg bruker den samme “vær flink, så skjer det noe bra”-metoden. For eksempel, at hunden skal sitte i ro mens jeg går videre. Hvis hun venter på fri-kommandoen min og kommer løpende, så leker vi med leken hennes. Hvis hun løper mot meg før jeg har gitt kommandoen leker vi ikke. På den måten lærer hun at det å sitte i ro kanskje ikke er det artigste å gjøre akkurat nå, men at det kan skje enda mer gøyale ting så snart det er gjort!

Steg 1

La oss gå tilbake til katteluken. Hvis hunden din allerede trenes med klikker kan du hoppe over dette steget. For alle som aldri har brukt en klikker sammen med hunden; gi hunden din tid til å bli kjent med klikkeren, hva den gjør, hvordan konseptet fungerer og hvordan han/hun kan “få den til å klikke” og få seg en godbit.

Jeg skal innrømme at jeg er ganske utålmodig og ekstremt heldig med hunden min. Jeg har gjort alt dette veldig raskt, men det beste er å ta seg litt mer tid og være tålmodig. Start med å lære hunden din hva lyden betyr. Vær sammen med hunden din i et rom, og klikk klikkeren. Hunden vil kanskje se opp og mot lyden. Gjør ikke hunden det kan du klikke en gang til og rett etterpå gi ham en liten godbit.

Klikk igjen, gi en godbit.

Klikk igjen, gi en godbit. Gjenta.

Klikk igjen – ser hunden din litt spent ut når den hører klikkelyden? Bra, han begynner å innse at en godbit følger klikket hver gang han hører det.

Dette steget vil ikke ta lang tid, så det er snart tid for neste steg.

Steg 2

Jeg tenkte på hva slags ferdigheter hunden måtte ha for å åpne katteluken. For å gå gjennom den må hun dytte i den med nesa. Så det neste målet var å få henne til å berøre luken med nesen sin. Den direkte tilnærmingen var ikke særlig suksessfull, så jeg hentet en fargerik Post-It lapp fra skapet. Dette er kanskje ikke nødvendig hvis du får hunden din til å berøre døren med nesen sin. Jeg viftet den knæsj rosa papirlappen foran nesen hennes og det første hun gjør er å sniffe på det. Så snart nesen hennes berørte lappen… KLIKK! og belønning.

Gå et par steg unna og vis hunden papiret. Få hunden til å følge deg mens den forsøker å berøre lappen med nesen sin.

Når hunden berører lappen på et pålitelig vis kan du introdusere en kommando slik som “trykk” hver gang hunden gjør denne handlingen. Hunden din vil snart knytte handlingen med ordet.

Fortsett med dette til hunden berører lappen hver gang hun ser den. Så snart dette fungerer fint kan dere starte med steg tre – å klistre Post-It lappen på katteluken.

Steg 3

Med Post-It lappen på luken og en hund som kunne “trykk”-kommandoen var det neste steget ganske lett.

Be hunden din om å berøre papiret. Klikk når den gjør dette. Hunden din vil kanskje ikke dytte i døren enda, så prøv å oppfordre ham/henne til å gjøre det hardere. Slutt å klikke når nesen bare berører døren lett, og klikk bare når hunden legger nok press på døren til at den beveger litt på seg.

Beveger døren seg litt for hver gang nå? Flott. Nå kan du ta vekk klikket frem til hunden din begynner å dytte hardere i døren.

Dette er en gradvis prosess som oppfordrer hunden til å tenke på hva du ønsker at den skal gjøre. Når han finner ut av det selv lærer han raskere. Gå gradvis fra å få døren til å bevege seg litt til å lære hunden din at den må dytte hardt nok slik at den stikker hodet gjennom luken – på dette tidspunktet vil hunden vanligvis innse at den kan gå gjennom døren, siden verden på den andre siden har blitt avslørt. Etterhvert vil du kunne endre kommandoen fra en liten berøring av en lapp, til å få hunden til å faktisk gå gjennom katteluken. Magi!

Ferdig!

Hunden min klarte endelig å vandre fritt ut og inn av huset slik som hun vil – og vi kunne endelig ta av oss de ekstra ullsokkene.

En blid dvergschnauzer i gresset

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *