Omlet Bloggen

Hvordan Eglu-hønsehuset holder høner nedkjølte

Et Eglu hønsehus i en nydelig, grønn hage

Å holde kjæledyrene dine varme på vinteren og kalde på sommeren er en av de beste måtene å holde dem friske på. Dette er dessverre enklere sagt enn gjort. Tradisjonelt sett lages både kanin- og hønsehus av tre, noe som har både fordeler og ulemper. På den ene siden er treverk et materiale som er lett å jobbe med, det er lett å tilpasse og det ser bra ut. På den andre siden håndterer ikke tre været spesielt bra. Det er ikke særlig isolerende, noe som betyr at hvis det er varmt ute vil varmen lett overføres til innsiden.

Luft er overraskende nok en bedre termisk isolator enn tre. Men hvordan kan noe så tynt og usynlig beskytte kjæledyrene våre fra værelementene? Det er nettopp tykkheten til materialet som gjør det så effektivt. Varme ledes fra et område med mye varme til et kaldere område gjennom en av tre forskjellige prosesser: termisk konduksjon (varmeledning), stråling eller konveksjon. Når varme ledes vibrerer varme molekyler raskt og kolliderer med nærliggende molekyler, og energien ledes videre. Dersom materialet som varmen forsøker å overføres gjennom har en lavere molekyltetthet (det er færre molekyler tilstede) er det vanskeligere for varmen å forflytte seg gjennom materialet. Det er akkurat dette som skjer når en varm overflate separeres fra en annen overflate med et luftlag.

Eglu Cube hønsehus har doble vegger som isolerer godt mot elementene

Siden luft er dårlig på å lede varme brukes det ofte som isolasjon i alt fra bygninger (vinduer med 2-lags glass og vegger med hulrom), til kjøkkenredskaper, drikkeflasker og nå også high-tech hønsehus.

Eglu hønsehus har et unikt 2-veggsystem som benytter luftens flotte isoleringsegenskaper til å holde hønene dine komfortable året rundt. Inni veggene på Egluen finnes det en luftlomme som fungerer som en barriere. Dette gjør at varme og kulde fra utsiden ikke overføres til innsiden av huset, og resulterer i at hønene dine holder seg varme på vinteren og nedkjølte på varme sommerdager.

Egluene har også et trekkfritt ventilasjonssystem som er designet for å øke luftstrømning i hønsehuset slik at flokken har det komfortabelt. Disse ventilene er plassert på diskré plasser rundt i hønsehuset, og spesielt designet for å ikke la reirkassene bli trekkfulle. Et vel-ventilert hønsehus er ikke bare gunstig for å hjelpe hønseflokken med å regulere kroppstemperaturen sin, men er også ekstremt viktig når det kommer til å forhindre at hønene får pusteproblemer i fremtiden.

For å se Egluens kjøleegenskaper kan du ta en titt på denne videoen som viser hvor mye lengre tid en ispinne bruker på å smelte inni hønsehuset…

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *