Omlet Bloggen

Hvordan du beskytter hønene dine mot rød hønsemidd

En mann fra skadedyrkontrollen som ser etter spor av rød hønsemidd i et hønsehus av tre

Problemet med rød hønsemidd

Rød hønsemidd, også kalt Dermanyssus gallinae, er uten tvil en hønseeiers største fiende! De er nattdyr som bor i sprekker og lignende i hønsehuset, og de kommer bare ut om natten for å drikke blod fra hønene. De fleste som har hatt høner en stund vil mest sannsynlig ha møtt på disse parasittene både en og to ganger, og kan bekrefte at de er mer destruktive og vanskelige å bli kvitt enn alle andre skadedyr kombinert.

Å bekjempe rød hønsemidd

Om du har fått diagnosert et angrep av rød hønsemidd i hønsehuset ditt er det et par ting du kan gjøre for å prøve å bli kvitt dem. Start med å dyprense hønsehuset; demontér hønsehuset ditt så mye som mulig for å nå til i alle kriker og kroker, og skrubb med varmt vann. Du må bytte ut alle deler av filt og stoff, og gå nøye over sittepinner, mattrau og matere, drikkeflasker og andre løse ting i hønsehuset. Sørg for å kvitte deg med alt burstrø som kan være infisert.

Dersom du fremdeles kan se midd kravle ut av sprekker i treet når hønsehuset tørker, prøv å spyle ned hønsehuset og alle de løse delene med en høyttrykksspyler. La det tørke i 10-15 minutter, og spray det ned igjen for å kvitte deg med enda flere midd. Gjenta til det er veldig få midd som kommer frem etter hver vask.

Er du fremdeles ikke helt kvitt midden? Da er det tid for anti-middprodukter. Forsøk å blande et middel mot midd i vann ved å følge produsentens retningslinjer, og bruk dette på hønsehuset. Bruk mye av dette vannet på områder der midden mest sannsynlig gjemmer seg, slik som i hjørner og på endene av sittepinner. Det er også viktig å behandle hele hønsehuset med dette middelet. Når treverket er helt tørt tar du på masse pudder mot rød hønsemidd på hønene dine, soveplassene deres og i støvbadet deres, før du slipper dem inn i hønsehuset igjen.

To naboer, der den ene har et hønsehus av tre, og den andre har et Eglu-hønsehus fra OmletPå sommeren må du ta på mer pudder på hønene dine med et par dagers mellomrom, og for å bekjempe midden for godt burde du dyprense hønsehuset med vaskemidler gjentatte ganger over to uker. Når høsten kommer går midden i dvale og vil ikke livnære seg på hønene dine, men uheldigvis kan de dukke opp igjen på våren når det blir varmere.

Hvordan du kan forhindre infestasjon av rød hønsemidd

Når det kommer til rød hønsemidd er det bedre å være føre var enn å behandle problemet når det først oppstår. En av måtene å forhindre rød hønsemidd fra å skade hønene dine er faktisk så enkelt som å ha et hønsehus som ikke gjør livet lett for dem.

De glatte overflatene på Eglu hønsehuset gjør at midden har minimal plass å gjemme seg på. Det er ingen hjørner eller åpninger i Egluen du ikke kan nå med en vannslange eller høytrykksspyler, noe som betyr at én enkelt dyprens mest sannsynlig vil være nok for å kvitte seg med alt støv, skitt og potensielle skadedyr. Ved å vaske Egluen din på en jevnlig basis forebygger du mot at rød hønsemidd noensinne blir et problem for deg og hønene dine, og du vil ikke trenge å bruke tid eller penger på å rengjøre og desinfisere hønsehuset, slik du måtte ha gjort med et mer tradisjonelt hønsehus.

Over de siste 15 årene har Eglu vært redningen for mange hønseeiere som har gått lei den konstante kampen mot rød hønsemidd i hønsehusene sine av tre. Her er noen sitater fra nåværende Eglu-eiere har fortalt oss om hvordan det er å sloss mot midden:

“Jeg har vurdert å invenstere i et Eglu-hus de siste par årene, men sommerens kamp mot midden avgjorde det hele. Jeg hater å bruke kjemikalier og midler mot insekter i nærheten av hønene mine, så jeg tok det store spranget og satset på Eglu. Kort sagt er jeg superfornøyd.” Maia

“Etter å ha hatt et par horrible erfaringer med hønsemidd bestemte vi oss for at vi måtte få oss et “middfritt eglu”, som annonsert. Prisen avskrekket oss litt i starten, men den dag i dag skulle jeg ønske at vi kjøpte et for lenge siden! Det som tidligere tok 2 timer å skrubbe og rengjøre tar nå bare 10 minutter, jeg kunne ikke vært mer fornøyd! Vi har ikke hatt flere lus-infestasjoner siden, og både jeg og flokken elsker den – jeg skulle bare ønske at vi hadde kjøpt den tidligere!” Olav

“Det viktigste for meg med et hønsehus er at det er hygienisk og lett å rengjøre, og de flate, glatte overflatene på Egluen gjør prosessen rask og enkel. Jeg vil aldri kjøpe et tre-hønsehus igjen, ettersom at jeg sleit med midd i alt av kriker og kroker i mitt forrige hønsehus. Jeg er helt sikker på at det ikke finnes et bedre hønsehus der ute enn dette.” Nils


Gir tanken på midd deg kløe? Se videoen vår om to naboer som har to vidt forskjellige opplevelser med rød hønsemidd, og se hva hønseeiere sliter med når midden har gått til angrep på hønsehusene deres:

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *