Omlet Bloggen

Hvordan du tar vare på kaninene dine om sommeren

En hvit og brunflekkete kanin på gressetSommeren er den herligste tiden på året, men etterhvert som temperaturen stiger er det viktig å sørge for at kaninene dine og hjemmet deres er forberedt på det varme været. Kaniner er generelt veldig hardføre dyr, men overraskende nok håndterer de kaldere temperaturer bedre enn hetebølger.

Det er kanskje fristende å flytte kaninene dine inn i huset der du har air-condition, men plutselige temperaturendringer kan faktisk være verre for dem enn å forbli boende ute i varmen. Men på den andre siden er det viktig å huske at kaniner kan dø av heteslag, så sørg for at du gjør alt i din makt for å forhindre at kaninene dine blir syke.

Kaninhuset

Den enkleste tingen du kan gjøre for å holde kaninene dine nedkjølt i varmen er å skaffe dem et kaninhus som holder seg kjølig selv på varme sommerdager. Eglu Go kaninbur fra Omlet har et dobbeltvegg-system som holder varmen ute, samtidig som at temperaturen inni huset forblir relativt stabilt hele dagen. Det har også et trekkfritt ventilasjonssystem som gjør at luft strømmer gjennom huset uten at det trekker.

En annen viktig ting er skygge. Hvis mulig, plasser huset og luftegården til kaninene dine i en skyggelagt del av hagen din, ideelt sett under et tre eller ved siden av en bygning som blokkerer for sola. Dersom de skyggede områdene flytter på seg i løpet av dagen burde du kunne flytte på luftegården deres videre utover dagen. Dette er ganske enkelt med Omlets Zippi løpegård og tunnelsystem. Om du ikke har tilgang til naturlig skygge må du lage det ved å dekke til luftegården med allværstrekk eller lignende, slik at kaninene dine kan være utendørs uten å være i direkte sollys.

Mat og vann

Sørg for at kaninene dine alltid har tilgang til friskt, kaldt vann. Skift gjerne vannet flere ganger daglig når det er skikkelig varmt; kaniner drikker gjerne mer vann når det er friskt og kaldt, i likhet med deg selv. Et annet vannvittig tips er å fylle et par plastflasker med vann og ha dem i fryseren i noen timer, og deretter legge dem i luftegården og kaninhuset; kaninene dine kan lene seg mot disse når de føler seg ekstra varme. Forbered flere flasker slik at du kan bytte dem når de første isflaskene har smeltet.

Kaninene dine vil også elske å spise kalde og forfriskende ting når sola steker. Skyll gjerne grønnsakene du tenker å gi dem i iskaldt vann, slik at de er gode og kalde å knaske på.

Stell

Andre ting du kan gjøre dersom du føler at kaninene dine koker i varmen er å fjerne all den ekstra pelsen de har. Børst dem oftere gjennom sommeren for å sørge for at de ikke bærer på mer pels enn nødvendig. Dersom du tror de ser ekstra varme ut kan du fylle en sprayflaske med kaldt (men ikke iskaldt) vann, og spraye ørene deres; unngå at vannet kommer inn i ørekanalene. En annen viktig ting å huske på er at kaninene trolig ikke setter pris på å løftes og håndteres under de varmeste timene på dagen, så utsett lekestunden til kvelden.

Fluestreik

Noter deg også at risikoen for fluestreik er mye høyere på sommermånedene. Fluestreik skjer når fluer tiltrekkes av fuktig pels, urin og avføring, og de legger egg i kaninens bakdel. Et par timer etter at larvene har klekket begynner de å livnære seg på kaninens kjøtt, og slipper giftstoffer inn i kroppen deres. Fluestreik kan drepe en sunn kanin som uheldigvis har løs avføring en dag eller to, men hvis du vet at kaninene dine er dårlige på å vaske seg noen ganger er det viktig at du sjekker bakdelene deres daglig. Dersom du ser tegn på fluestreik må du kontakte veterinær umiddelbart. Det samme gjelder for heteslag. Unngå å få panikk og begynne å dyppe kaninen din i kaldt vann; ta heller kaninen med deg inn på et kjølig rom innendørs for å senke kroppstemperaturen deres gradvis, samtidig som at du ringer til veterinær.
En lodden, lysebrun kanin som står på to bein inni et Eglu Go kaninbur

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *