Omlet Bloggen

Alt du trenger å vite om kaninbæsj

En Caddi godbitholder til kanin som henger inni en Eglu-luftegård.Kaniner, likt andre byttedyr, har en tendens til å skjule helseproblemene sine så mye som mulig, og de er svært gode på de. Akkurat derfor er det viktig for alle kanin-eiere å holde et godt øye med kaninene sine, og gjennomføre helsesjekker jevnlig for å oppdage problemer så tidlig som mulig.

Å sjekke avføringen til kaninene dine er en brilliant måte å se til hvordan kaninene dine har det, og bare ved å ta en liten titt og muligens kjenne litt på den vil du få vite masse om helsetilstanden deres. Men før vi starter å utforske den fantastiske verdenen av kaninbæsj er det viktig å nevne at det alltid er best å kontakte veterinæren din hvis du noensinne er bekymret eller usikker.

Forskjellige typer bæsj

Kaniner gir fra seg to typer avføringer:

  1. Fekale pellets. Det er som oftest dette folk tenker på hvis du nevner kaninbæsj. Disse er små, runde baller hovedsakelig bestående av ufordøyet høy. Denne typen avføring er relativt fast og mer eller mindre helt tørr, og den lukter heller ikke. Det er massevis av disse ballene i kaninhuset, så ta gjerne anledningen til å undersøke dem når du rengjør buret deres.
  2. Cecotroper. Disse er faktisk ikke bæsj, men bittesmå baller av næring som kaninene plukker ut av bakdelene sine og spiser igjen. Vi vet, det høres ekkelt ut, men denne typen avføring er essensielt i dietten til kaninene. Hvis du ser kaninen din momse på disse bæsjklumpene burde du være avslappet og stolt, siden det er viktig for kaninen din å spise disse.

    Cecotroper formes i en del av fordøyelsessystemet som kalles for blindtarmen. Når maten har reist gjennom tynntarmen separeres den; mat som har blitt fordøyd eller ikke inneholder noen næringsstoffer går videre til tykktarmen og kommer ut som pellets, mens ufordøyd mat sendes gjennom blindtarmen. I blindtarmer er det massevis av bra mikroorganismer og bakterier som bryter ned maten til en masse kroppen faktisk klarer å fordøye. Tilslutt vil dette komme ut som cecotroper, og blir spist av kaninen igjen for å ta opp alle næringsstoffene den ikke fikk i seg den første runden.

    Mesteparten av tiden vil kaninen din spise cecotropene med en gang. Har du en sunn kanin med et godt kosthold kan det hende at du aldri har sett dem, men de er myke, svarte baller som ligger i en klynge; de ser nesten ut som skogsbær (beklager for å ha ødelagt skogsbær for deg!).

Problemer

Sjekk avføringen til kaninen din regelmessig for å se om du legger merke til noe nytt eller uvanlig. Er fekal-pelletsene for små, harde eller har de ujevn form? Er pelletsene festet sammen via hår? Eller har de en uvanlig farge?

Hovedgrunnen til problemer med avføring er et ubalansert kosthold. Forsøk å endre på noen ting når du fôrer kaninene dine, men ikke gjør for mange store endringer om gangen. For en kanin består en balansert diett av røflig 90% høy av god kvalitet, en liten mengde pellets og noe fersk frukt og grønnsaker (mengden avhenger av størrelsen på kaninen din). Han eller hun burde også ha ubegrenset tilgang til friskt, kaldt vann hele tiden.

Om du tror noe ikke stemmer kan du forsøke å endre på grønnsakene du fôrer kaninene dine med. I stedet for paprika og gulrøtter kan du prøve mer fiberrike grønnsaker med et lavere sukkerinnhold, slik som brokkoli, kål, spinat og andre grønne grønnsaker. Det kan også hende at du gir kaninen din for mye mat, eller mat som er for mektig. Forsøk å redusere mengden pellets kaninen din får, og sørg for at maten du gir den har alle næringsstoffene den trenger, samt en god mengde fiber.

Dersom du har langhårede kaniner er det uungåelig at de får i seg noe av håret sitt; og dette må selvfølgelig komme ut i den andre enden. Dersom du ser en tråd av pellets knyttet av hår en gang iblant er det ingenting å bekymre seg for, men hvis dette skjer flere ganger i uken er det en god idé å børste kaninene dine oftere.

Diaré er et seriøst problem hos kaniner, spesielt i de varmere månedene på året når fluer tiltrekkes av fuktig og skitten pels. De legger eggene sine i bakdelene på kaniner, og når larvene klekkes livnærer de seg på kjøttet og slipper ut giftstoffer i kroppene deres. Dette kan ta livet av en kanin på bare et par dager, så hvis du legger merke til at kaninen din har løs avføring er det viktig at du rengjør bakdelen dens og ser til kaninen flere ganger daglig. Hvis diaréen varer i mer enn et par dager burde dere dra til dyrlegen.

Kaninavføring som gjødsel

Kaniner og gartnere ses ikke ofte på som venner, men avføringen deres kan virkelig hjelpe plantene dine. Ulikt andre typer gjødsel kan kaninbæsj strøs over blomsterbed og grønnsakshager med en gang, siden det brytes ned raskt uten at verken plantene eller røttene etses bort i prosessen.

Kaningjødsel inneholder 4 ganger så mye næring som gjødsel fra kyr eller hester, og dobbelt så mye som hønsegjødsel. Fordelen er at den har et lavt nitrogen-innhold, noe som gjør at du slipper å kompostere det hvis du ikke vil. En annen fordel er at pelletsene fortsetter å slippe ut næringsstoffer etterhvert som de brytes ned, og samtidig forbedrer de jordens struktur.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *