Omlet Bloggen

Lær hunden din å svømme

Richard Whately, 19th en akademiker ved Oxford-universitetet og biskop i Durham, England, lærte hundene sine å klatre i trær ved vannbreddene av elven Chervell og hoppe i vannet fra grenene.

Heldigvis finnes det dusinvis av enklere måter å venne hunden din til å være i vann. Nøkkelordet fra forrige paragraf er nettopp “lærte”. Hunder er ikke fødte svømmere – de trenger undervisning til et visst punkt, til tross for at flesteparten av dem klarer å holde seg flytende og hunde-svømme tilbake til land hvis du kaster dem uti. Men dette er helt klart ikke en anbefalt måte å introdusere din firbente venn til vannet!

Mange hunder trenger ikke å overbevises i det heletatt, og hopper gjerne i elver, pytter og havet hver gang muligheten byr seg. Andre er mindre ivrige på å ta det store spranget, og enkelte hunderaser er anatomisk sett ikke bygget for å hunde-svømme.

Å skille vannhundene fra de som ikke kan svømme

Hunderaser uten snute, slik som boksere, engelske bulldogger, pekingesere og mopser har store vanskeligheter med å holde nesene sine over vann. De “moste” – eller “brakiocefaliske” snutene deres, på fagspråket – betyr at de rett og slett ikke er anatomisk bygde for svømming – i likhet med disse har raser med store hoder og muskuløse overkropper problemer med å svømme, eller klarer ikke å svømme i det hele tatt. Eksempler inkluderer amerikanske bulldogger og Staffordshire bull terriere.

Hunder med korte bein kan slite med å komme seg langt i vannet, til tross for at de klarer å holde hodet sitt over vannoverflaten. Basset-hunder og dachshunder er blant disse.

Det første møtet med vannet

Her kommer noen vannvittige tips for hunder som teoretisk sett kan svømme men er litt nervøse eller ikke vant til å ta en dykkert; de vil bli vannhunder på null komma niks!

  • Velg en plass med grunt nok vann til at du enkelt kan redde hunden din hvis den skulle få panikk. En plass med litt skråning er ideelt – en innsjø, rolig elv eller et kystbasseng. Mange hunder tar sine første svømmetak i et plaskebasseng hjemme.
  • Velg en stille lokasjon for å minimere distraksjoner, slik at hunden din kan konsentrere seg om svømmetimen sin.
  • Ha hunden i en langline i løpet av disse første svømmeturene.
  • Bruk en pinne eller en leke til å lure hunden din ut i vannet. Går du først uti selv kan hunden bli mer tilbøyelig til å følge etter. Noen hunder stuper uti med en gang, mens andre trenger mer tid. Aldri dra, kast eller på noen måte tving hunden din i vannet.
  • Det finnes flytevester til hunder på markedet, og disse er spesielt nyttige for spesielt engstelige hunder eller hvis du er usikker på om hunden din vil klare å svømme basert på hvordan kroppen dens er bygget.
  • Så snart hunden din er vant til å være i vannet kan du vade lengre ut (dette er litt utfordrende i et plaskebasseng!) og oppmuntre han eller henne til å følge etter deg. Å bygge opp selvsikkerheten til hunden din og vann er det som gjelder.
  • For en hund som har litt vannskrekk kan det være skummelt å ikke ha bakkekontakt. For å få hunden din til å venne seg til å ikke nå grunnen kan det hjelpe å holde ham/henne oppe ved midtpartiet. Hunden din vil nok begynne å instinktivt padle med forbeina, og du kan oppmuntre bruken av bakbeina ved å løfte litt på hundens bakdel. Da vil den instinktivt begynne å sparke med bakbeina for å opprettholde likevekt.
  • Så snart din firbente venn padler med forbeina og sparker med bakbeina har den knekt koden. Du kan nå la hunden teste sine nye svømmeferdigheter – men hold deg i nærheten og forbered deg på å holde ham/henne oppe ved midtpartiet, i tilfelle han/hun blir sliten eller plutselig får panikk.
  • Så snart hunden din er ute av vannet er det en god idé å ha et håndkle klart for å tørke den. Små hunder har en tendens til å bli nedkjølte ganske fort. Forbered deg på å bli splashet ned av hunden din når den rister av seg vannet!

For mange hunder er den såkalte opplæringsprosessen over på sekunder – svømming kommer like naturlig som bjeffing. Eksempler her inkluderer raser som Newfoundlandshunder, pudler, otterhounds, retrievere, spanielraser, og – ikke overraskende nok – portugisiske og spanske vannhunder.

Og det beste av alt – du trenger ikke å lære dem å klatre i trær i tillegg!To retriever-hunder svømmende i en elv, den ene med en ball i munnen.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *