Omlet Bloggen

Hvorfor høner gjemmer eggene sine, og hvordan du kan få dem til å slutte med det

En høne inni en Eglu som ser på reir-området sitt med et egg i.Hvis du holder høner i hagen har du nok blitt vant til en slags morgenrutine; våkne, stå opp, drikke en kopp te/kaffe, og ta inn de ferske eggene fra flokken din. Likevel er det en uhyggelig overraskelse å komme til hønsehuset en dag, bare for å returnere til kjøkkenet tomhendt når du virkelig hadde lyst på omelett til frokost. Det finnes mange mulige grunner til at du ikke finner egg i rugekassene lenger. Kanskje er hønene dine for gamle, eller det begynner å gå mot vinter. Det kan også være fordi de er verpesyke eller holder på å felle fjær. I alle fall kan det hende at hønene dine fremdeles legger egg, men at disse er gjemt i et rede de har laget utenfor hønsehuset.

Hvorfor gjemmer høner eggene sine?

Kort summert kan årsaken være grunnet mangel på flere rugekasser, eller at hønene dine av en eller annen grunn ikke er komfortable i rugekassene de allerede har. De generelle forholdene for høns er 1:4, men 1:6 og 1:8 fungerer også bra. Det er viktig at du legger til rette for at hønene dine kan legge egg på en trygg, rolig og skyggelagt plass. Rugekasser kan både plasseres på bakken og litt i høyden. Høner er generelt ikke kresne på materialet rugekassen er laget av, men hvor de legger eggene sine er en annen sak. Rugekasser av tre er svært vanlige, men kasser laget av plastikk og metall er mindre mottakelige for bakterier og lettere å rengjøre. Dersom hønene dine brukte rugekassene sine flittige før men plutselig har stoppet, kan det hende at rugekassene er infiserte av rød hønsemidd.

Måter å få hønene dine til å legge egg i rugekassene sine

Å speide etter egg på daglig basis er selvfølgelig noe du har lyst å unngå. Ønsket er jo selvsagt å kunne hente egg fra rugekassene du har satt opp for akkurat den grunnen. Du kan oppmuntre hønene steg for steg til å legge egg i disse redene, i stedet for å gjemme dem i gress, høy, under hønsehuset eller andre plasser som for en eller annen grunn appellerer til dem.

Rengjør reir-området hvertfall én gang i uken
Enten eggene skal klekke eller spises er renhold av rugekassene veldig viktig. Reir-området må rengjøres, desinfiseres og behandles mot rød hønsemidd regelmessig. Det er ganske åpenbart at et helt rent reir uten avføring og midd vil oppmuntre hønene dine til å bruke det. Det anbefales å rengjøre reir-området hvertfall én gang i uka. Fyll bunnen av boksen med friskt strå, flis eller høy for å gi hønene dine et behagelig underlag.

Finn det hemmelige reiret
Hvis du lar hønene dine vandre fritt rundt i hagen kan det hende de har laget et rede under en busk eller i et hjørne en plass. Følg diskret med på hønene dine for å finne reiret. Høner vil ofte begynne å kakle høyt av glede når de har lagt et egg, og dette kan hjelpe deg med å finne redet. Så snart du har oppdaget redet må du fjerne eggene og forsøke å blokkere det eller gjøre det uattraktivt å legge egg i. Dette kan gjøres enkelt ved å legge en vedkubbe, steiner eller et par plastflasker fylt med vann i redet. Forhåpentligvis vil dette overbevise hønene dine om å returnere til den komfortable reirkassen du har tilbudt dem.

‘Lokkedue-egg’
Nei, dette avsnittet handler heldigvis ikke om å få tak i dueegg. Høner har nemlig en tendens til å legge egg der det allerede ligger egg. Omlets nettbutikk har heldigvis falske egg, og disse er nyttige når det kommer til å oppmuntre hønene dine til å legge egg på en spesifikk plass. Når yngre høner er klare til å begynne å legge egg vil de falske eggene i rugekassen gi et hint om at dette er plassen de burde bruke.

Plukk egg regelmessig
Å plukke egg fra hønene dine er ikke bare en av de største gledene med å holde høns, det er også en viktig ting å gjøre. Et par egg vil ikke hindre høna å legge et til, men en rugekasse som allerede er full av egg er ikke særlig appellerende. Plukk egg hvertfall én gang daglig, hver dag. Dette vil også motvirke spising av egg og at hønene blir verpesyke, men viktigst av alt; du får en oversikt over hvilke egg som er ferske.

Bryt uvanen
Høner er vanedyr, og de kan være veldig sta når det kommer til uvanen de har fått med å gjemme egg. De fleste høner legger egget sitt på morgenen. For å hindre at hønene dine legger egg på andre plasser enn i rugekassene kan du forsøke å holde dem i luftegården sin frem til midt på dagen. Er hønene dine stae kan du prøve å stenge dem inne i et par dager. Da må de ligge inne og forhåpentligvis bli vant til denne foretrukne rutinen.

En høne legger seg i reiret i Eglu-hønsehuset sitt.

This entry was posted in Høns