Omlet Bloggen

Hvorfor høner gjemmer eggene sine, og hvordan du kan få dem til å slutte med det

En høne inni en Eglu som ser på reir-området sitt med et egg i.Hvis du holder høner i hagen har du nok blitt vant til en slags morgenrutine; våkne, stå opp, drikke en kopp te/kaffe, og ta inn de ferske eggene fra flokken din. Likevel er det en uhyggelig overraskelse å komme til hønsehuset en dag, bare for å returnere til kjøkkenet tomhendt når du virkelig hadde lyst på omelett til frokost. Det finnes mange mulige grunner til at du ikke finner egg i rugekassene lenger. Kanskje er hønene dine for gamle, eller det begynner å gå mot vinter. Det kan også være fordi de er verpesyke eller holder på å felle fjær. I alle fall kan det hende at hønene dine fremdeles legger egg, men at disse er gjemt i et rede de har laget utenfor hønsehuset.

Hvorfor gjemmer høner eggene sine?

Kort summert kan årsaken være grunnet mangel på flere rugekasser, eller at hønene dine av en eller annen grunn ikke er komfortable i rugekassene de allerede har. De generelle forholdene for høns er 1:4, men 1:6 og 1:8 fungerer også bra. Det er viktig at du legger til rette for at hønene dine kan legge egg på en trygg, rolig og skyggelagt plass. Rugekasser kan både plasseres på bakken og litt i høyden. Høner er generelt ikke kresne på materialet rugekassen er laget av, men hvor de legger eggene sine er en annen sak. Rugekasser av tre er svært vanlige, men kasser laget av plastikk og metall er mindre mottakelige for bakterier og lettere å rengjøre. Dersom hønene dine brukte rugekassene sine flittige før men plutselig har stoppet, kan det hende at rugekassene er infiserte av rød hønsemidd.

Måter å få hønene dine til å legge egg i rugekassene sine

Å speide etter egg på daglig basis er selvfølgelig noe du har lyst å unngå. Ønsket er jo selvsagt å kunne hente egg fra rugekassene du har satt opp for akkurat den grunnen. Du kan oppmuntre hønene steg for steg til å legge egg i disse redene, i stedet for å gjemme dem i gress, høy, under hønsehuset eller andre plasser som for en eller annen grunn appellerer til dem.

Rengjør reir-området hvertfall én gang i uken

Finn det hemmelige reiret

‘Lokkedue-egg’
falske egg, og disse er nyttige når det kommer til å oppmuntre hønene dine til å legge egg på en spesifikk plass. Når yngre høner er klare til å begynne å legge egg vil de falske eggene i rugekassen gi et hint om at dette er plassen de burde bruke.

Plukk egg regelmessig

Bryt uvanen

En høne legger seg i reiret i Eglu-hønsehuset sitt.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *