Omlet Bloggen

Hvordan du introduserer en ny baby til kjæledyrene dine

En kvinne som kaster ball med en dachshund

Når du plutselig får et nytt barn i hus snus alt på hodet. Det er ihvertfall slik det fremstår for kjæledyrene dine. Hunden din vil kanskje merke at dere har mindre tid til turer og lek, og katten din vil muligens oppleve å bli kastet ut fra sine favoritt-soveplasser i huset, slik som soverommet eller fanget ditt, til fordel for den nyfødte.

Det er viktig å venne kjæledyrene dine til tanken om å ha nykommeren i huset, sammen med rutine-endringene som følger med. Ideelt sett burde forberedelsene allerede begynne før babyen kommer.

Prenatal trening av kjæledyrene dine

Etterhvert som månedene nærmer seg mot fødselen burde du tilbringe litt mindre tid med katten eller hunden din – spesielt hvis de er vant til å sove vekk ettermiddagene på fanget ditt, eller ofte sitter ved føttene dine og krever oppmerksomhet.

Om du ikke har gjennomført all nødvendig trening med hunden din enda kan du fylle noen av disse timene med noen treningsøkter. Få gjerne en ekspert til å hjelpe deg, hvis nødvendig. Hunden din må hvertfall kunne basis-kommandoer, slik som ‘sitt’, ‘bli’ og ‘la det være’, osv.. Det er også essensielt at menneskene i huset forsterker rollen sin som alfaer i flokken.

En ny baby betyr nye lyder og lukter i huset. Du kan forberede kjæledyrene dine på dette ved å invitere mødre og fedre med babyer eller småbarn på kaffe. Spill gjerne av opptak av en gråtende baby for å akklimatisere kjæledyrenes ører, skru på de nye, bråkete lekene og montér alle andre baby-relaterte apparater. La dyrene dine lukte på en bleie og en klut med et par dråper babyolje på. Tilvenning er halvparten av utfordringen.

Gjør kjæledyret ditt klart for et veterinær-besøk

Et kastrert/sterilisert kjæledyr er et roligere kjæledyr, og vil også trolig bite mindre. Dette utsagnet stemmer spesielt for hanndyr. Når hanndyr kastreres er det mindre sjanse for at de ser på babyen som en rival. Bestill en time hos veterinæren for kastrering, hvis kjæledyret ditt ikke allerede er kastrert/sterilisert. Siden du allerede er der er det også viktig å sjekke at Pus og Fido er fri for ormer og har alle vaksinasjonene de burde ha.

Ny timeplan

Babyer bringer mye uforutsigbarhet til husstanden, og gamle rutiner vil snart falle i grus. Det er ingenting galt med dette, men et kjæledyr som er vant til rutiner vil muligens ikke håndtere plutselige endringer godt. Venn dyret ditt til nye fôringstider, blokker enkelte områder den ikke får være i med en babygrind, eller ansett en hundelufter hvis tiden ikke strekker til.

Om den kommende moren alltid har vært kjæledyrets sjefsledsager er det fint om dere kan introdusere en ny ‘favoritt’. Dette kan være en partner, et eldre barn eller en venn – hvem som helst som kan tilbringe kvalitetstid med dyret.

Introduksjon av babyen

Før du lar en hund eller katt se babyen burde du la dem sniffe på et teppe og en skitten bleie. Unngå å vise tegn til nervøsitet når dere tar med babyen inn i huset for første gang, siden kjæledyr raskt plukker opp tegn til dårlig stemning.

Den første introduksjonen: sitt med babyen i armene dine – gjerne i et ‘nøytralt’ rom der kjæledyret ikke ferdes så ofte – og la hunden eller katten komme mot dere i sitt eget tempo (og én om gangen, skulle dere ha flere dyr). Ikke skynd frem dette møtet. Ha noen godbiter tilgjengelig, og gi belønning for god oppførsel.

Du kan forsterke de positive assosiasjonene ved å belønne hunden hver gang den er rundt dere og babyen. På denne måten vil din firbente venn assosiere babyen med gode ting (f.eks. mat!). Med katter er det mindre oppstyr, og den vil bare se på babyen som en av dere, og noe den ikke trenger å bekymre seg for.

Hver gang babyen og kjæledyret interagerer må det være en voksen tilstede for å følge med på situasjonen.

For katteeiere:

En underdanig katt trenger å bli vant til den nye babyen, og må holdes unna babyen når den sover. Katter som gjerne flykter i de fleste situasjoner burde enkelt bare holdes unna. Småbarn har en tendens til å lugge ut håndfuller med pels, og engstelige katter kan reagere med å klore barnet. En katteluke med lås kan være meget hendig i den første tiden, for å holde pus utenfor når det er nødvendig.

Mange katter misliker babygråt, og vil forsvinne når skrikingen begynner. Dette er veldig hendig! Sørg for at de har en stille, trygg plass å gjemme seg på, borte fra mayhemet. Maya Nook er perfekt for å gi katten din litt privatliv.

Katter føler seg utsatte og engstelige når de spiser, så du burde holde barnet ditt unna plassen katten din pleier å spise. Det burde også være usagt at du burde forhindre arvingene dine fra å ransake kattesanden også!

For hundeeiere:

Alle hunder må være godt trente, spesielt nå i en slik situasjon der tillit er fundamentalt. Likevel vil enkelte hunderaser sjeldent være vennlige mot barn. En hund som er avlet opp i hundrevis av år for sine aggressive trekk er IKKE en hund du burde ha i familiehjemmet. Irritable hunder, slik som jack russel-hunder, dachshunder eller chihuahuaer kan også være problematiske, men du kjenner nok hunden din best.

En godbit-basert aktivitetsleke, slik som en Kong-ball, kan være en nyttig distraksjon. Du kan bruke denne for å distrahere hunden din mens du tar deg av babyen.

Det er viktig å ikke unngå lufteturer; dette vil lede til stress og frustrasjon hos hunden.

Forholdet mellom barn og hund går begge veier, og barnet trenger også trening. Basisen for et godt forhold ligger i at du lærer barnet å være forsiktig og vennlig mot hunden.

Viktigheten av dette forholdet burde ikke undervurderes. Barn lærer mye om vennskap, respekt og ansvar fra å være rundt dyr. Det er også vist at barn som vokser opp sammen med kjæledyr sliter mindre med allergier.

Så – du har erstattet ‘kjæledyr-babyen’ med de ekte sakene. Det er en stor forandring. Men håndteres dette ordentlig er det en veldig positiv endring; dette er begynnelsen på et nytt kapittel i det lykkelige familiehjemmet. Lykke til!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts