Omlet Bloggen

Hvordan hindrer du hønene dine fra å kjede seg?

Har du noen gang hørt om det engelske uttrykket ‘cooped up’? Det betyr å være støkk innendørs uten noe å gjøre, noe som resulterer i frustrasjon og kjedsomhet. Vi har en tendens til å låse høner inn i et hønsehus (‘chicken coop’ på engelsk), og det er der uttrykket kommer fra.

En høne som holdes inni et skur uten noe å gjøre vil straks vise alle tegnene på at den kjeder seg, i likhet med et menneske. Høna vil muligens begynne å hakke på naboene sine, eller plukke ut sine egne fjær. Når den første bloddråpen faller på gulvet tar det ikke lang tid før andre høner blir med i nebbangrepet; høns kan faktisk drepes i slike hakkekamper av galskap.

Har høner ikke noe bedre å hakke eller skrape på kan de finne på å begynne å spise sine egne og andre høners egg. Det verste med dette er at så snart en høne blir en egg-spiser er det vanskelig å få dem til å slutte.

Høns som kjeder seg har også en tendens til å ligge i rugekassene dag inn og dag ut, og kan bli svake grunnet manglende fysisk aktivitet. Kjedsomhet utvikler i tillegg stress, og stress kan gjøre at eggproduksjonen stopper midlertidig.

Klukk farvel til Bantam-kjedsomhet

Som i de fleste tilfeller er forebygging den beste kuren, og det finnes mange forskjellige måter å hindre kjedsomhet fra å bli et problem i luftegården. Den generelle regelen er simpel – ikke hold høner ‘cooped up’!

  • Rom for bevegelse – Gi hønene dine så mye utendørs plass som mulig. Har de en hage eller eng de kan hakke og skrape i er dette ideelt. Du trenger ikke bekymre deg for å samle hønene sammen på kveldstid – så snart solen går ned i vest går hønene instinktivt mot hønsehuset der de er trygge og bekymringsfrie. Alt du trenger å gjøre er å lukke døren bak dem.
  • Litt dårlig vær? – for en høne er en dag som tilbringes innendørs en kjedelig dag. De burde bare holdes innendørs i hønsehuset dersom været er spesielt dårlig. Litt regn, snø og vind skader dem ikke, uansett hvor gjørmete du syns hønsegården ser ut.
  • Fowl Play – Høns, lik andre dyr, trenger stimulering. Tilby dem masser av vagler de kan hvile på, sammen med stiger, et par potter, trestumper eller pyntegjenstander av forskjellige høyder de kan klatre opp og ned på. Mange høner elsker å sitte på hønsehusker, som om de var papegøyer i sine tidligere liv.
  • Godbiter – Ved å gjemme et par godbiter i kratt eller på avsatser holder du garantert hønene dine underholdt. Stapper du noe godt inni en kurvball kan du legge den på bakken og se hønene dine spille fotball mens de spiser. Alternativt kan du henge opp grønnsaker eller en Caddi fullstappet med grønnsaker akkurat utenfor rekkevidde slik at hønene må hoppe for å få seg en nebbfull. Butikk-kjøpte eller hjemmelagde hakkeblokker av talg og frø blir garantert en favoritt. Godbiter burde likevel ikke overdrives, siden et sunt og variert kosthold er viktig for et bra hønsehold.
  • Hjemmelaget høy – En haug med høy, strå, blader eller hagekompost vil gi hønene dine noe å grave og søke i, og de vil trolig finne noen smakfulle marker og biller de kan knaske på. Hauger med vegetasjon vil bli jevnet ut på null komma niks – høner fjerner hauger, kan man si!
  • En manns skrot er en annen manns skatt – Høner lar seg fascinere av alt nytt i hønsegården, selv noe så enkelt som en eske eller et brett med høy, eller en gammel børste. De fascineres også av sine egne refleksjoner, så et gammelt speil kan bli en flott distraksjon. En gammel klokke eller en stor klokke med et reflekterende glass og høy tikkelyd vil vekke oppmerksomheten deres også.
  • Støv, støv, støv! – Å bade i støv blir høner aldri lei, og det kommer like godt med på vinteren som i de varme sommermånedene. Er det vått ute kan du gi dem et tørt jordbad i en skjermet del av luftegården.
  • Kvalitetstid – Aldri undervurder hvor viktig det er å være sammen med hønene dine. Så snart de stoler på deg vil de nyte selskapet ditt, likt hvilket som helst annet kjæledyr. Selvfølgelig kan dette noen ganger komme ut av kontroll, spesielt når hønene begynner å flakse opp på hagebordet for å se hva du spiser, drikker eller leser!

Kjedsomhet trenger altså ikke være et problem i hønsegården. Så lenge hønene dine tilfredsstiller sine sterke skrape og hakke-lyster og har det gøy i samme slengen vil de forbli friske og glade.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts