Omlet Bloggen

Hvordan du minimerer stress hos kjæledyrene dine under flytting

Gutten leter etter godbiter i garderoben på Fido Nook mens hunden venter tålmodig.

Flytting kan være veldig stressende. Ikke bare for deg og familien din, men også for kjæledyrene deres.

Det er mindre stress for mindre kjæledyr som holdes i bur eller avlukkede områder. Men selv gnagere og fugler må transporteres til det nye huset, og de vil tvilsomt nyte reisen.

Likevel er det slik at hunder og katter tar mesteparten av stress-støyten under flytting. Alt de kjenner og føler trygghet av i forbindelse med trygge plasser, personlige territorier og kjente lukter og lyder forsvinner.

Her er et par tips for å hjelpe dine pelskledde venner med å slappe av i denne forstyrrende perioden.

Hjelp kjæledyret ditt med flytting

Det finnes en snarvei til en stressfri flytteprosess: plasser hunden eller katten din i en kennel, eller la en venn ta vare på dem. På denne måten kan de ri ut stormen av flyttestress på en relativt fredelig og rolig plass, og du kan hente dem så snart støvet har lagt seg i slutten av prosessen.

Hvis du heller bestemmer deg for å la kjæledyret ditt ri ut stormen sammen med deg er det flere ting du kan gjøre slik at ting blir lettere for dem.

 • Plasser kjæledyret ditt på en trygg plass – et stille rom i huset vekk fra hovedaktivitetene med alle eskene, møblene og svette flyttefolk. Legg noen gjenstander de kjenner godt i rommet, slik som matskåler og leker, og sørg for at kjæledyret ditt bruker mye tid der inne før flyttingen slik at det blir vant til det. Dette tipset gjelder ikke bare for katter og hunder, men også for smådyr og burfugler.
 • Dersom hunden din har et bur vil nok dette være et enda bedre alternativ. Det samme gjelder for katter; liker den å slappe av i et kattebur eller hus må du gjerne la den gjøre det.
 • Gi et familiemedlem ansvar for dyrenes trivsel under flyttingen.
 • Noen dyreeiere anbefaler å spraye dyrenes bur/seng med avslappende feromoner (tilgjengelig hos veterinær eller dyrebutikker). Den avslappende effekten kan økes ved å dekke til buret med et teppe for å holde det mørkt.

Kjæledyr på veien

Noen dyr elsker å reise. Andre hater det. Highway blues kan minimeres ved å følge disse tipsene.

 • Hvis kjæledyret ditt er vant til å sitte i bilen er dette flott. Hvis ikke anbefaler vi å introdusere det til innsiden av bilen et par uker i forveien før flyttingen.
 • Hunder burde sikres med et setebelte spesielt for hunder, men helst plasseres i et hundebur hvis mulig. Katter burde alltid reise i reisebur, og ideelt sett burde de vennes til dette før selve reisen. La aldri et dyr gå fritt i bilen mens den er i bevegelse, og ikke la hunden reise i fremmede og skumle omgivelser bak i flyttebilen.
 • For mindre burdyr er det uunngåelig at reisen ikke blir stressende. Om mulig, plasser dem i et tildekket bur og legg mange myke elementer rundt dem for å hindre at buret beveger seg under reisen. Dersom du må overføre dyrene til flyttebokser burde du sørge for at disse er plassert på en mørk plass, uten mulighet for at de beveger på seg. Plasser aldri boksen i hanskerommet – der kan det kan forekomme en oppsamling av skadelig røyk.
 • Dersom reisen er lang burde du ta pauser for å la katten eller hunden drikke. Hunder burde også få muligheten til å strekke på beina og gjøre fra seg.

Hjelp kjæledyrene med innflyttingen

Det tar tid for kjæledyr å tilpasse seg i nye omgivelser. De første timene vil nok være de mest stressende, så igjen, forsøk å gjøre det så smertefritt for kjæledyret ditt som mulig.

 • Velg et stille rom de kan tilpasse seg først, og legg noen kjente gjenstander der. Hold døren lukket, og gi din firbeinte venn så mye tid den trenger til å tilpasse seg den nye leiligheten/huset.
 • Så snart alt er flyttet inn og alle dører og vinduer er lukket kan du slippe kjæledyret ditt ut av rommet slik at det får utforske resten av plassen. Hold deg i nærheten for å få dem til å føle seg tryggere. De fleste kjæledyr vil slappe av etter å ha luktet rundt omkring i fem minutter, og vil mer enn gjerne ha en godbit eller to.
 • Har du en katt burde du gni en klut mot hodet og kinnene dens, og deretter gni den over overflater og gulvlistene i huset. Dette vil overføre kattens naturlige feromoner til huset.
 • Plasser kjæledyrets seng på plassen du ønsker at den skal sove, i stedet for å la den sove et par netter her og der. Rutiner og kjentskap er veldig viktig.
 • Når du er utendørs burde du ha hunden din i bånd de første dagene, for å unngå at den jager etter nye lukter og går seg bort, eller forsøker å dra hjem til sitt tidligere territorium (som i en kort periode fremdeles vil være ‘hjem’ i hodet deres).
 • Hold katten din innendørs i hvertfall én uke, hvis ikke vil den vandre for å finne sitt tidligere hjem. Det er stor sannsynlighet for at dette skjer hvis dere ikke har flyttet så langt unna. Du burde bare slippe katten din ut når det er mørkt når du er helt sikker på at de har tilrettelagt seg i sitt nye hjem.
 • Sørg for at kjæledyrene er mikrochippet og har ID på halsbåndet sitt, i tilfelle de vandrer.

Kjæledyrene vil straks tilrettelegge seg i sitt nye hjem. Alt de trenger er litt tid, sikkerheten de får av nærheten din, samt synet og lukten av kjente leker, mat og sengen sin.

Det er akkurat disse tingene, og ikke geografi, som skaper et hjem for et lykkelig kjæledyr.

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *