Omlet Bloggen

Hvordan håndtere tapet av et kjæledyr

De som har mistet et høyt elsket kjæledyr vet at det kan være like hjerteknusende som å miste et familiemedlem eller en venn. For mange par blir familiens kjæledyr et barn; et barn med fire bein og en hale som ikke prater med deg. Mange av oss setter pris på nærheten og vennskapet et kjæledyr gir oss i hverdagen, så tapet av et kjæledyr kan være ekstremt smertefullt.

Det er greit å være lei seg

Ta tiden du trenger på å prosessere hva som har skjedd, og tillat deg selv å være trist. Dette er spesielt viktig om du har barn som ikke helt forstår fordi de opplever denne typen sorg for første gang.

Mange kjæledyreiere opplever å måtte velge om de skal avlive kjæledyret sitt når helsetilstanden deres blir for dårlig til å kunne leges, og dette er en svært vanskelig avgjørelse å ta. Dette gir sorgen enda et aspekt, fordi enkelte føler seg skyldige for å ha måtte ta denne avgjørelsen, selv om de kanskje ikke hadde noe valg. Prat gjerne med veterinæren din; han/hun vil forsikre deg om at du gjorde det rette.

Du må ikke føle skam ovenfor sorgen du føler. Mange sliter med å forstå eller å være sympatiske ovenfor nære og kjære som har mistet et høyt elsket kjæledyr, men det betyr absolutt ikke at du ikke får lov å føle deg trist. Dersom du tror det hadde hjulpet å ta et par dager fri fra jobben for å sørge er det absolutt lov. Kjæledyr som har bodd sammen med deg i årevis levner et stort hull, og å kjenne på følelser av ensomhet og tomhet er helt normalt.

Betro deg gjerne til familie og venner om hvordan du har det, men om du tenker de ikke vil forstå kan du søke trøst hos organisasjoner som Blue Cross og Cats Protection som tilbyr hjelpelinjer spesielt for sørgende.

Dersom kjæledyret du mistet var ditt eneste kjæledyr burde du vurdere å flytte matskålene, sengen, lekene og andre ting som tilhørte dyret ditt til garasjen eller et kott, slik at de er ute av syne. Å kaste disse tingene med engang kan være vanskelig, så ikke stress. Bare legg tingene ute av syne slik at påminnelsene er færre.

Har du et annet kjæledyr burde du holde øye med det og se etter tegn til depresjon og ensomhet. Konsulter en veterinær hvis du merker at dyrets oppførsel har endret seg drastisk og ikke viser tegn til forbedring.

Hva skjer nå?

Noen velger å adoptere eller kjøpe et nytt kjæledyr ganske nylig etter tapet, siden hjemmet kan føles tomt uten dem. Andre, derimot, føler at dette kan være et forsøk på å erstatte dem. Vurder gjerne å skaffe en annen type dyr; hadde du f.eks. en hund kan du vurdere å adoptere en katt i stedet. På denne måten erstatter du absolutt ikke det forrige kjæledyret ditt, men gir heller et lykkelig hjem til en katt som trenger det.

Vi er alle skyldige i å ta mange bilder av dyrene våre, og dette er tiden du vil få mest bruk for dem. Finn frem favorittbildene og lag et fotoalbum. Du kan også få bildene printet på et lerret, slik at de fremdeles er en del av hjemmet ditt. Andre ting du kan gjøre for å minnes kjæledyret ditt er å plante et tre eller en blomst i hagen på favorittplassen deres, lese eller skrive et dikt, gi en donasjon til-, eller jobbe som frivillig hos en dyreorganisasjon (f.eks Dyrebeskyttelsen eller Noah).

 

Silhouette av en kvinne som går tur med hunden sin på stranden i solnedgangen.

Poteavtrykkene du etterlot deg – av Vayda Venue

Du kommer meg ikke lenger i møte


Å sørge vil ta tid,


This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *