Omlet Bloggen

Høstlig oppskrift på eplepai

En deilig eplepai med hjemmelaget vaniljesaus.

Nå som bladene begynner å falle fra trærne og kveldene blir kortere får vi alle lyst på ‘comfort food’. Hva er bedre og mer varmende enn en varm eplepai med hjemmelaget vaniljesaus?! Om høsten er det overflod av epler, så få tak i noen epler og kos deg med en skål med denne hjemmelagde fristelsen.

Ingredienser:

Fyll til eplepaien:

4 matepler, helst av sorten gravenstein eller granny Smith

150g sukker

Én klype kanel

3 ss hvetemel

For butterdeigen:

250g usaltet, romtemperert smør

50g melis

2 egg

350g hvetemel

Vaniljesaus:

2 ts vaniljepasta, evt vaniljeessens eller innholdet av én vaniljestang

5,7 dl helmelk

4 store eggeplommer

2 ss melis

1 ss maisenna

Fremgangsmåte:

 • For fyllet – start med å skrelle, fjerne kjernen til-, og dele opp 4 matepler. Legg dem spredt over kjøkkenpapir for å prøve å få så mye væske ut av dem som mulig. La de ligge til du trenger dem seinere.
 • Bland sammen sukker, mel og kanel i en bolle stor nok til å romme alt fyllet, inkludert eplebitene, og la det ligge.
 • For butterdeigen – bland det romtempererte smøret sammen med sukkeret, og bland deretter inn ett helt egg og én eggeplomme (spar eggehviten til glaseringen av paien seinere).
 • Nå folder du inn hvetemelet i blandingen til den starter å forme en ball. Deretter samler du det resterende av butterdeigen og former en solid ball. Pakk denne inn og la den kjøles ned i kjøleskapet i 1 time.
 • Mens butterdeigen kjøles ned kan du starte på vaniljesausen.
 • For vaniljesausen – Ha melken og vaniljepastaen i en kasserolle og bring det opp til kokepunktet mens du rører rundt. Bruker du vaniljeessens anbefales det å smake deg frem til hvor mange dråper du trenger. Ta kasserollen av platen og la det kjøles ned litt, samtidig som du i en annen bolle visper sammen 4 eggeplommer, melis og maisenna. Legg til litt og litt av vaniljemelken i blandingen mens du visper kontinuerlig.
 • Forvarm ovnen til 190 grader celcius. Når du har lagt til all melken i blandingen heller du alt tilbake i kasserollen, og har den på en plate med lav varme i cirka 20 minutter under konstant røring. Ta vaniljesausen av platen når du kjenner at den har tyknet til ønsket konsistens.
 • Ta butterdeigen ut av kjøleskapet og sett til side én tredjedel til pailokket. Kjevle ut den resterende deigen slik at den passer paiformen du bruker – sørg for at den henger litt ut fra kantene av formen.
 • Legg eplene i bollen med sukker-mel-kanel-blandingen, og dekk eplene ved å bruke hendene dine. Deretter legger du eple-blandingen i paiformen, og kjevler ut den delen av butterdeigen du la av tidligere.
 • Bruk en liten børste eller en finger til å dekke kantene av deigen i formen med vann, og legg pailokket oppå. Fest deigen til pailokket ved bruk av fingrene dine.
 • Fjern den ekstra butterdeigen på utsiden av formen og lag 5 snitt på toppen av lokket for å slippe damp ut under steking.
 • Stek paien på 190 grader celcius i 40 minutter, til den får en gylden farge.
 • La paien kjøles ned i 5 minutter, og servér deretter med varm eller kald vaniljesaus etter eget ønske.
Eplepaifyllet og butterdeigen ligger i formen, klar til å få topplokket over.
Eplepaien har nå fått topplokk, og har fem snitt på tvers av lokket.
Eplepaien etter steking - den har nå fått en gyldenbrun farge.

This entry was posted in Oppskrifter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts