Omlet Bloggen

De 10 beste tipsene for å ta med hunden på telt- eller campingtur

Oppslådde telt rundt et bål like før det begynner å bli helt mørkt.

Å dra på telttur i den storartede naturen sammen med hunden høres ut som en flott idé… i teorien! Men hva med hvis hunden holder alle våkne hele natten ved å konstant bjeffe for alt og ingenting, og løper vekk fra dere så snart den lukter grillmat fra noen andre som også er på tur?

Faktum er at enkelte hunder er perfekte for slike turer, mens andre kan bli frustrerte eller skremte. Her kommer våre ti beste tips for teltturer med hunden, slik at dere begge koser dere ute i naturen.

1. Tenk på personligheten til hunden din.

En rolig hund som nyter å slappe av etter å ha gått tur like mye som den nyter å gå selve turen vil mest sannsynlig elske teltturer. Det gjelder også for sosiale hunder som liker å møte andre hunder og nye mennesker. Derimot vil en skvetten, nervøs eller aggressiv hund oppleve teltturer som en stressende opplevelse. Det betyr selvfølgelig ikke at dere ikke kan dra på telttur, men hvis den alltid er aggressiv mot fremmede mennesker og dyr burde dere kanskje bare bli hjemme – ellers må du bare planlegge nøye. En liten og stille plass vil kanskje passe bedre enn en campingplass i toppsesongen.

Nå som det er sagt kan mange godt trente hunder tolerere stresset, så lenge de har muligheten til å komme vekk fra det gjennom å ha regelmessige gåturer.

2. Gjør research på eventuelle turplasser før selve turen.

Mange plasser tillater ikke hunder, og enda flere har skilt med båndtvang hengende fremme. Plassene som tillater hunder har en tendens til å skryte av de hundevennlige fasilitetene sine. Desverre er det flere plasser som ikke tillater hunder, så gjør hjemmeleksene dine før dere setter dere inn i bilen.

3. Ta med alt av tilbehør til hunden.

Du trenger mat- og vannskåler – inkludert lette, portable hundeskåler og vannflaske til reise for fjellturer og dagsturer – mat, halsbånd, seletøy, bånd, munnkurv, bæsjeposer, favorittleker, loppe- og flått-halsbånd, flåttfjerner, og alt annet som sørger for at turen blir så problemfri som overhode mulig. Et godt forslag er et selvlysende eller reflekterende halsbånd, spesielt for mørke kvelder.

4. Ikke glem å ID-merke hunden din.En svart hund med ryggen til kameraet som ser utover en bakketopp i en skog.

Skulle det skje en ulykke eller at hunden stikker av burde du ha viktig informasjon om kjæledyret ditt på et ID-merke, eller printet ut (og laminert – fuktig vær kan fort gjøre papir uleselig). Dette inkluderer info om veterinær, vaksiner og kontaktinfo. Hundens microchip-data burde også være oppdatert.

5. Bli komfortabel.

Etter reisen, før dere gjør noe som helst annet, la hunden din akklimatisere. Den må nok tisse og vil garantert sette pris på en god, lang tur i nærområdet for å venne seg til lydene og luktene i det nye området..

6. Hold styr på hunden din.

Du vil selvfølgelig unngå å måtte se over skulderen annethvert sekund for å være sikker på at hunden din ikke skjemmer deg ut ved å stjele mat fra- eller gjøre fra seg på campingområdet til naboen. Med mindre kjæledyret ditt er godt trent må du ha ham/henne i bånd – et langt et, dersom det er plass nok, og knyttet fast i f.eks. et tre. På denne måten får hunden snuse og utforske området uten at du trenger å følge nøye med. Du kan også ta med et reisebur, dersom hunden er burtrent. Visste du at det også finnes hundetelt?

7. Rydd opp etter dere.

Ta med bæsjeposer for å plukke opp avføringen til hunden din. Legg også vekk alle matskåler og hundeleker etter de har blitt lekt med, for å forhindre at andre hunder sniffer rundt i området deres – dette kan potensielt lede til slosskamper.

8. Lær hunden at bjeffing ikke er OK.

Hvis hunden din bjeffer må du forsøke å distrahere ham/henne eller ta med hunden til en annen plass slik at den glemmer hva som giret den opp. Husk at barn og mange andre som befinner seg på campingplasser går til sengs tidlig, så innfør gjerne et ‘bjeffeforbud’ etter klokken 8. Dette kan for eksempel være at du tar hunden med inn i teltet eller buret, og oppmuntrer ham/henne til å slappe av og legge seg for kvelden.

9. Unngå overdrevet snacking.

Det er kanskje fristende å mate hunden din med masser av piknik- og grillrester, eller å overdrive godbitene grunnet god oppførsel i et fremmed område. Vær oppmerksom på at store mengder mat kan gjøre hundens mage urolig, noe som i ‘beste’ tilfelle leder til forferdelige hundefjerter, eller i verste fall; diaré. Begrens Fido til å følge sitt vanlige kosthold, med en godbit her og der – og sørg for at han/hun ikke får seg mange nye ‘bestevenner’ på campingplassen fordi de fôrer ham rester!

10. Kos dere!

Et enkelt men viktig punkt. Behandle denne teltturen som en ferie i stedet for en prøvelse. Desto mer avslappet du er, desto mer avslappet er hunden din.

Så snart hunden din har fått dilla på teltturer vil han/hun elske det like mye som du gjør. Og de flotte familieferiene med hunden blir herlige minner man setter enda høyere pris på enn tidligere, når du ser tilbake på dem etter noen år.

En terrier som kommer springende over en landevei i skogen.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *