Omlet Bloggen

Få deg en undulat – hvor, når, hvilken og hvorfor?

Geo fuglebur tar seg godt ut i hjemmet og gjør at familien kan komme nærmere fuglene sine.

Undulater er flotte kjæledyr. De er lette å ta vare på- og trene, intelligente, og små nok til at de ikke spiser deg ut av hus og hjem eller krever mye plass.

Fordi undulater er enkle å få tak i er det fristende å stikke innom den nærmeste dyrebutikken, ta med en hjem, og ta det derifra. Men det er virkelig lurt å stille deg selv noen spørsmål først for å sørge for at dette er et bra valg, samt at du kjøper den fra en bra plass og at du skaffer den til rett tid.

Hvorfra?

Den beste plassen å lete etter en undulat er fra en lokal oppdretter. De vil kjenne til fuglens stamtavle (og vil kanskje også introdusere deg til foreldrene!). De vil også kjenne fuglens eksakte alder, og vil kunne gi deg detaljer om fuglen du skal ta med hjem. Dette endrer ikke hvordan du tar vare på fuglen din, men vil hjelpe deg å forstå eksakt hvorfor fuglen din har en spesiell farge eller mønster – f.eks. opaline, spangle, skyblå, texas, gulmaskede, frilled, og mange andre varianter.

Søk på nettet eller finn en lokal liste over oppdrettere av undulater. Desto nærmere deg, desto bedre, grunnet at man burde minimere reisetiden når nye kjæledyr anskaffes.

En bra dyrebutikk er det nest beste alternativet. Fuglene er vanligvis friske, men butikken har ikke avlet opp fuglene selv, noe som betyr at de ikke har full oversikt over hver enkelt undulat. De er mest sannsynlig også usikker på alderen på fuglene de selger; fugler fra butikk er gjerne relativt eldre og har utviklet personlighet og vaner – dette kan gjøre dem vanskeligere å hånd-temme.

Til hvor?

Undulater trenger et passende område i hjemmet ditt, unna direkte sollys, trekk, dampfulle kjøkken, skremmende hunder og katter, skrikende barn og skarpt lys. De trenger også et bur av passende størrelse, utstyrt med diverse tilbehør til undulater. Det geodetiske fugleburet Geo er et utmerket hjem for alle småfugler, inkludert undulater.

Nårtid?

En undulat burde ikke tas med til et nytt hjem før den er eldre enn 8 uker, og ideelt sett ikke eldre enn 16 uker. Unge fugler er mye lettere å hånd-temme og trene, og unge hann-undulater vil få en større sjanse til å lære seg å snakke.

Eldre fugler, spesielt de som har bodd i et bur med andre undulater over lang tid, har en tendens til å stole mindre på mennesker og kan derfor være vanskeligere å trene. På den andre siden vil en eldre fugl som allerede har erfaring med å sitte på menneskehender ha en mye enklere overgang, uansett alder.

Du kan sjekke alderen på fuglen selv ved å bruke et enkelt visuelt tegn; unge undulater har horisontale striper på hodet, inkludert i pannen. Disse stripene forsvinner etter den første røyteperioden (3-4 måneder etter klekking) til fuglen. Så, hvilken som helst undulat med et horisontalt stripete mønster på hodet vil være under 16 uker gammel.

Så for din egen del i spørsmålet om “når” – bring det nye kjæledyret ditt hjem når det er relativt stille og fredelig. Oppussing, flytting og lange ferier er ikke gode tidspunkt å anskaffe en fugl på!

To 5-uker gamle undulater i en eske.

Hvilken type?

Alle undulater er vakre, uansett alder, kjønn, farge eller mønster. Det er viktig å ikke fokusere for mye på farge. Noen ganger vil du se undulater med uvanlige farger eller fjærdrakt og tenke ‘Denne vil jeg ha!’, men det er viktigere faktorer å tenke på, slik som alder, personlighet og kjønn.

Ideelt sett vil du ha en ung, selvsikker fugl. En eldre undulat krever mer trening for å hånd-temmes; en sky undulat vil mest sannsynlig forbli sky og tilbaketrukket; og en hunnfugl kommer ikke til å prate (tenk over dette hvis prating er viktig for deg som fugleeier – men ha i bakhodet at ikke alle undulater garantert vil lære seg å snakke).

Hvorfor?

Dette er et vilt enkelt spørsmål. Hvorfor vil du ha en undulat? Er det for deg, barna, for selskap til en annen fugl eller som en erstatning for en undulat som har gått bort?

Alle kjæledyr krever tid av oss, og fugler er ikke et unntak. De burde aldri kjøpes for å få et hus til å se vakrere ut, men burde heller ses på som følgesvenner og en del av familien.

Det anbefales ikke å gi fullt ansvar over undulater til barn, hvertfall ikke hvis de er under 10 år gamle. Fugler er skjøre skapninger, og er lette å skade og skremme. De krever også regelmessig omsorg i form av mat og rengjøring.

Det virker kanskje som en god idé å kjøpe den ensomme fuglen din en ny venn, men undulater går ikke automatisk overens. Nykommeren vil ofte bli et mobbeoffer og ende opp ulykkelig, noe som krever at du potensielt sett må separere dem. Dette er mindre problematisk dersom du har et større fuglebur med masser av plass for den nye fuglen slik at den får utforsket, gjemt seg og gradvis finne sin plass i hierarkiet.

Hvorfor ikke?

Det er ikke bare fordeler med å skaffe seg et nytt kjæledyr. Undulater, likt større fugler slik som nymfekakaduer og papegøyer, er mye mer bråkete enn en gjennomsnittlig fink eller kanarifugl. De blander mellom musikalsk babling og skråling som kan være veldig skjærende.

Dersom skrålingen ikke tar slutt betyr det som oftest at undulaten er misfornøyd med noe i buret sitt eller i nærområdet. Sørg for at det ikke er noe trekk, og at buret ikke er plassert i sollys uten tilgang på skygge. Se også til at mat- og vannbeholdere er fylt opp, og at andre dyr ikke oppholder seg i rommet.

Og så er det rotet fuglen bringer med seg. Undulater presterer å spre frøskall over hele gulvet, og når den feller fjær vil selv et lite vindpust spre fjær rundt omkring. De er ikke superrotete, men eiere med støv på hjernen vil nok reagere på dette! Ved å kjøpe et veldesignet bur, slik som Geo, vil du minimere søl når fuglen sprer vingene sine.

Har du gått gjennom disse alminnelige spørsmålene og bestemt deg for å anskaffe en undulat er resten som en dans på roser; du og den nye, fjærkledde vennen din vil ha mange flotte år i lag.

To blå undulater som sitter på en pinne.

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *