Omlet Bloggen

Slik tar du vare på en undulat

Geo fuglebur passer utmerket som et lyst og luftig hjem for undulater.

Undulater er herlige kjæledyr. Den vakre fjærdrakten deres gjør ethvert rom mer livlig, og de er også veldig intelligente og sosiale dyr som knytter sterke bånd til eierne sine. I likhet med alle andre kjæledyr kommer også undulater med ansvar, og nå er det din jobb å sørge for at de forblir lykkelige og friske. Her er de viktigste tingene å huske når du som nybegynner skal ta vare på en undulat:

MAT OG VANN

Forsøk å gi fuglene dine mat med likt næringsinnhold av hva de ville spist i det fri. Basisen av dietten deres burde være en frøblanding av høy kvalitet, og de skal også alltid ha tilgang på vann og bein fra cuttlefish (en slektning i blekksprut-familien); sistnevnte gir mineraler og kalsium fuglen din trenger. Grønne blader og urter er en viktig kilde for vitaminer og mineraler, og burde gis fuglen et par ganger i uka. Du burde bare gi undulaten din frukt én gang i uka, siden de har et høyt sukkerinnhold. Mat og vannbeholdere burde fylles opp daglig, og vaskes minst én gang i uka.

Fuglene dine vil felle fjær to ganger i året; fjærdrakten blir gradvis mindre og mindre, før den vokser ut igjen. Det er viktig å holde dem friske under denne perioden ved å tilføre ekstra fjærfellings-vitaminer i vannet deres.

Likt de fleste dyr foretrekker undulater rutiner. Forsøk å fôre og slippe dem ut av buret sitt til samme tid hver dag, og dersom du ønsker å legge et teppe over buret deres om natten er det best å gjøre dette hver dag. På denne måten vil fuglene dine vite hva som skjer rundt dem og føle seg komfortabel med deg i nærheten, noe som minimerer stress og angst.

To undulater, en grønn og en blå, som pleier hverandre.STIMULERING

Undulater er veldig sosiale dyr, og det beste er å skaffe deg et par; helst et søskenpar som er vant til å bo sammen. Dersom du bare vil ha én må du være en trofast følgesvenn, og tilbringe mye tid sammen med kjæledyret ditt.

De fleste undulater elsker å bade. I naturen er hovedgrunnen til å bade å bli kvitt støv og sand fra fjærene sine, samt å kjøle seg ned; til tross for at undulaten din kanskje ikke har et daglig behov for dette vil de nok elske å splashe rundt i vannet. Du trenger ikke å ha et bad inni buret, men du kan gjerne plassere en skål med vann en plass i rommet fuglene vanligvis får fly fritt i. Det er også viktig å huske å bytte vannet så snart det er skittent. Hvis fuglen din ikke virker interessert er en fugledusj et godt alternativ. Heng noen våte blader (salat, basilikum og persille er storfavoritter) og følg med på fuglen din når den springer gjennom dem.

Fuglene burde tilbys muligheten til å fly fritt (under oppsyn) utenfor buret hver dag; minst 45 minutter, men ideelt sett et par timer. Sørg for at rommet er undulat-sikkert før du slipper kjæledyrene dine ut. Lukk vinduer og dører, blokkér ildsteder, skru av vifter og air condition, og hold andre dyr utenfor rommet. Undulater er svært intelligente, sosiale og aktive fugler som vil nyte å tilbringe tid med deg og resten av familien din.

BURSJEKK

Sjekk buret ukentlig for å se at alt er på rett plass og at ingenting er ødelagt. Sittepinner må holdes rene og fullt funksjonelle. Leker er flotte for mental stimulering, oppfordrer til fysisk aktivitet, og sliter ned nebbet deres. Bytt ut lekene nå og da for å holde fuglen din interessert. Du må ikke kjøpe nye hele tiden, men innfør en rullering på de du allerede har mens du kjøper en ny leke her og der.

HELSESJEKK

Undulatenes nebb og klør vokser konstant gjennom livene deres, så det er viktig at de har tilgang på leker for å kunne slite dem ned. I de fleste tilfeller må du trimme klørne deres når de blir for lange, så gå helst til innkjøp av en kloklipper/saks som passer.

Undulater, likt andre flokkdyr, er flinke på å skjule smerte og sykdom, så det er viktig at du gir undulaten regelmessige helsesjekker. Når du blir godt kjent med fuglen din er det lettere å legge merke til unormal atferd.

Normale sykdomstegn inkluderer endringer i vekt, misfargede fjær, mindre kontakt med mennesker og leker, såre nesebor og manglende fjær rundt øynene. En annen måte å sjekke fuglens helsetilstand er å sjekke avføringen dens regelmessig. Engangs-papirunderlagene i fugleburet Geo gjør det enkelt å følge med på helsen til kjæledyret ditt. Når du gjennomfører den ukentlige rengjøringen av buret kan du samtidig sjekke både mengde, farge og tekstur på avføringen. De kan variere grunnet variasjon i kostholdet, men avføringen burde generelt være fast, og urinen transparent og klar. Hvis du merker endringer eller har andre grunner til å mistenke sykdom eller smerter hos undulaten din burde du kontakte veterinæren din snarest. Sørg for å finne en veterinær som spesialiserer seg på smådyr, helst så snart du tar med undulaten(e) hjem, slik at du vet hvem du skal kontakte hvis det er noe galt.

Hvis du ønsker mer informasjon kan du sjekke ut seksjonen om helseproblemer i guiden vår.

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *