Omlet Bloggen

10 grunner til at foreldrene dine burde la deg få et kjæledyr

En mann som står på huk sammen med døtrene sine ved et Eglu hønsehus.

Å ta vare på et kjæledyr medfører stort ansvar. Ikke bare fordi det krever mye tid – ingen av disse påstandene er nødvendigvis sanne – men fordi kjæledyr er levende skapninger. Det er avhengig av at tar vare på det og er en venn for dyret – du er kilden til mat, varme og husly.

Dersom du kan gi kjæledyret disse tingene så er det å holde husdyr en av livets store gleder. Likevel er det som oftest en stor blokkade i veien. Hvis mamma, pappa eller en annen voksen i hjemmet sier at du ikke kan få et kjæledyr, hva gjør du da?

Du kan alltids akseptere det, selvfølgelig – og kanskje det er gode grunner til hvorfor, spesielt i hjemmet ditt, dere ikke kan få et kjæledyr. Er du for eksempel under 10 år gammel er det ikke anbefalt at du skal ha fullt ansvar for et dyr – du vil trenge en eldre person til å hjelpe deg.

Men dersom den voksne du tar dette opp med ikke har stoppet å tenke på det så har du kanskje en sjanse likevel. Mange av argumentene mot å få kjæledyr har gjerne motargumenter som kan hjelpe deg å overbevise foreldrene dine.

Rust deg opp med disse motargumentene, så er du kanskje den nye eieren av en lodden eller fjærkledd venn!


En kvinne som sitter på sofaen smilende mens barna hennes studerer hamsteren i hamsterburet sitt.

1 – Mamma sier at kjæledyr krever mye omsorg

Da kan du si at det ikke trenger å være et dyr som krever mye trening og gåturer, slik som en hund. Katter er svært selvstendige og kan lett hustrenes. Små pattedyr som ørkenrotter eller hamstere trenger bare å få buret sitt vasket ukentlig, og å mate dem daglig er enkelt. Det samme gjelder for finker og undulater.

2 – Pappa sier at vi ikke har råd til å ha et kjæledyr

Da kan du si at smådyr er veldig billige å kjøpe, eller at dere kan få et dyr fra et redningssenter, for eksempel fra Dyrebeskyttelsen. De ser alltid etter nye eiere, og da støtter dere hjelpesenteret samtidig som at dere hjelper et dyr i nød. Når det kommer til fôr så vil en hundemat ikke koste mer enn et par hundrelapper i uken, og en gnager vil trolig bruke flere måneder på å gå gjennom en pose med gnagerfôr.

3 – Mamma sier “ja, men hva med de dyre veterinærregningene?”

Da kan du si at ørkenrotter og hamstere generelt har få helseproblemer gjennom sine korte liv, samt at de ikke trenger vaksiner og microchipper, slik som hunder og katter. Det finnes også forsikringer som koster en liten sum i måneden, som sørger for at kjæledyret er dekket mot alle potensielle problemer; på denne måten kan dere unngå uforventede veterinærregninger.

4 – Pappa sier at kjæledyr er for bråkete

Da kan du si at hunder er bråkete, men at de kan trenes til å ikke bjeffe så ofte. Høner er svært bråkete, men dere kan ta en runde i nabolaget for å høre om det går greit – lovnaden om et par egg ukentlig kan kanskje vinne dem over! Fugler lager også en del lyder, men hva med den forsiktige pipingen til marsvin, eller den myke purringen til en kosete katt? Til slutt så har vi jo kaniner, ørkenrotter og hamstere, som alle er ganske stille.

5 – Mamma sier at de lager for mye rot

Da kan du si at katter er veldig renslige, og at smådyr som oftest roter inni burene sine, og at du kan rydde opp i det ukentlig.

6 – Pappa sier at dyr lukter

Da kan du si at så lenge burene deres vaskes ordentlig hver uke, så er det ingen lukt. Hunder kan også vaskes…

7 – Mamma sier: “…All vaskingen… Jeg kommer ikke til å gjøre det!”

Da kan du si at moderne bur og hønsehus er enkle å rengjøre, og at du definitivt klarer å gjøre det selv. Foreslå at hun tar en titt på Eglu for høns, og Qute-buret for hamstere og ørkenrotter, slik at hun skjønner hva du mener.

Mor og barn leker med et togsett i tre, mens en hund springer opp mot kameraet.

8 – Pappa sier at du har glemt at noen i huset er allergisk

Da kan du si at det finnes hypoallergiske katte- og hunde-raser. Dere kan skaffe dere en av disse.

9 – Mamma sier at når det er ingen til å være sammen med dyret under skoleåret

Da kan du si at enkelte hunder klarer seg helt fint alene. Det samme gjelder for katter – dere må bare få en av de rolige rasene. Alle smådyr og fugler klarer seg utmerket alene uten mennesker rundt seg 24/7. Dette stemmer også for høner – man kan til og med få tak i automatiske dører til hønsehuset nå om dagen.

10 – Pappa sier: “Men hva er poenget?”

Da kan du si at kjæledyr er vakre. De er våre beste venner. Forskning viser at å håndtere kjæledyr reduserer stress. Og høner produserer massevis av utsøkte egg!

This entry was posted in Kjæledyr


One reply on “10 grunner til at foreldrene dine burde la deg få et kjæledyr”

Elise sofie Ludvigsen says:

Jeg mistet katten min i sommer og ble veldig trist. Jeg spurte om jeg kan få en ny siden jeg fant en som var billig på finn, og den var veldig fin men når jeg spurte så sa de nei fordi da ma noen være hjemme å passe på den. Men vi har familie rundt oss rundt 5 min unna. Men skal prøve rådene siden har veldig lyst på en kosete pels enn!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *