Omlet Bloggen

Slik velger du navn til kjæledyret ditt

En hundevalp som slapper av i armene til eieren.Å velge navn til kjæledyr kan være ekstremt vanskelig. Skal du gå for noe veldig originalt, noe som beskriver kjæledyret, eller noe som reflekterer din egen personlighet? Skal det være et ‘trygt’ navn fra en liste på nettet over populære dyrenavn? Eller kanskje det skal si noe om året kjæledyret ble født – kanskje en hund kalt Trump, en katt kalt Greta eller en undulat kalt Boris?

Hvis det er et familiedyr tar ofte foreldre den enkle utveien ved å be barna tenke ut navn. Vi lurer oss selv til å tro at vi er snille, inkluderende foreldre, men i realiteten gir vi bare den vanskelige oppgaven videre!

Tall gir trygghet

På et merkelig vis blir inspirasjonen bedre når det er flere enn et dyr å gi navn til. Du kan bruke den samme bokstaven – Maxi og Mini, Tirill og Trude eller Arthur og Alfie. Eller så kan du gå for populære kjendisduoer, slik som Lennon and McCartney, Mario og Luigi, Thor og Loki, Asterix og Obelix eller Pompel og Pilt.

Det blir mye vanskeligere hvis det er flere enn to nye dyr å navngi. En liten flokk med høns kan for eksempel starte med individuelle navn, men sannsynligheten for at du simpelthen bare refererer til dem som “hønene” etterhvert”.

Den andre definisjonen av “tall gir trygghet” er “navn brukt tusenvis av ganger før”. Katter vil alltid hete Tom, hunder vil alltid kalles Fido, og papegøyen Polly forblir ikonisk. Og så har vi også alle disse listene med de mest populære kjæledyrnavnene. Disse endrer seg gradvis etterhvert som årene går, i likhet med populære babynavn.

En undersøkelse over 2018-favorittene foreslår at Bella, Poppy, Lola og Alfie er de mest brukte navnene på hunder i Storbritannia. Katter gis som oftest navn som Luna, Bella, Milo og Loke. Og dersom du har en papegøye er sjansen stor for at den heter Charlie, Kirsty, Ollie, Bernard eller Basil.

Smådyr har en tendens til å dele populære navn, og akkurat nå er de mest populære navnene Flopsy, Thumper, Luna, Cookie og Rosie – de første to, Flopsy og Thumper, samt Peter har vært på topplisten over kaninnavn i over 60 år!

Komikermateriale?

Dersom du går for et morsomt navn må du være sikker på at du ikke angrer på denne avgjørelsen seinere. Navn som Brexit, Hund McHundefjes og Smelly Cat går ut på dato etterhvert…

Hvis du vil ha et navn som alltid vekker et smil uten å overdrive med hva du kaller kjæledyret ditt er det best å velge noe som ikke brukes særlig ofte blant kjæledyr. Du blir for eksempel aldri lei en katt som heter Gary, en hund ved navn Jon eller papegøyen Karen. Det finnes selvfølgelig en linje du ikke burde krysse, da. Merkeligere forslag som å døpe katten din for Datamaskin, hunden din Gardiner og papegøyen din for Brødskive burde unngås siden de mest sannsynlig ikke appellerer like bra etter et par uker eller måneder.

To terrier-hunder som sover i en seng.Ting du burde unngå

Hvis du har en ny hund burde du unngå å gi den et navn som høres ut som en kommando. For eksempel kan Sid høres ut som ‘sitt’, Bill kan ligne på ‘bli’, Tom kan minne om ‘kom’, og så videre. Dette er mindre problematisk med andre dyrearter.

Noe som er frekt eller kontroversielt kommer til å skape pinlige situasjoner – for deg – når du må bruke navnet foran naboene eller veterinæren, eller for de stakkars barna som må referere til kjæledyret sitt som Sexy Paws, Satan eller lignende.

Det er heller ikke særlig langsiktig å gi kjæledyr babynavn. Ja, valpen din ser kanskje ut som en Knøtten og katten din passer utmerket til å hete Lille Fluff, men så snart de er fullvoksne blir disse navnene å høres litt teite ut.

Du burde også tenke litt på veterinærer og kenneler. Å ha en hund som heter Raepthus (uttalt Raptus), en katt som høres ut som ‘Katkin’ men skrives Quatqin, eller tradisjonelle navn som skrives utradisjonelt, som Jaxon, Klyde eller Phreddie kan skape forvirring i databasene.

Navn du kan satse på når alt annet ikke fungerer

Du kan velge et navn som passer kjæledyrets atferd eller utseende. Flash, Lynet, Scratchy, Prikken, Dotten, Kjeks, Brownie, og så videre. Og så har vi jo de velkjente navnene Tweetie, Lassie, Laika, Felix, Tassen, Lillepus, Lykke, osv.

Tilslutt har vi det klassiske ‘ut av fengsel gratis’-kortet, nemlig barna. Alt du må gjøre er å gi tilbakemelding på hva enn slags navn de kommer opp med ved å si “prøv igjen” hvis du ikke liker det. Så snart de har bestemt seg for en Scooby, Snøball, Simba eller Mille kan du lene deg tilbake og nyte at den vanskelige oppgaven er vel overstått.

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *