Omlet Bloggen

Hvorfor legger ikke hønene mine egg?

En oransje og en svart høne som går ved siden hverandre på en snøfull dag.

De fleste som skaffer seg høner gjør det fordi de ser frem til tilførselen av ferske egg. Når hønene derimot ikke leverer godsakene kan det forårsake bekymring, forvirring og frustrasjon.

I de fleste tilfeller er tålmodighet det enkleste svaret. Det finnes flere grunner til at høns ikke legger egg, men som oftest har det med alder å gjøre. Høner starter ikke å legge egg før de er rundt seks måneder gamle, og den eksakte timingen avhenger av rasen deres. Enkelte raser, som Australorps, Golden Comets og Leghorns begynner å legge egg tidlig i en alder mellom 16-18 uker. Større raser, som Orpington, Plymouth Rock og Wyandotter må man vente nærmere åtte måneder før de legger sitt første egg.

En annen komplisert faktor er årstiden. Høns som når eggleggings-modenhet på høsten vil kanskje ikke starte å legge egg før til våren. Dette understreker et annet vanlig svar på spørsmålet “Hvorfor legger ikke hønene mine egg?” – de fleste rasene stopper, eller reduserer drastisk, eggproduksjonen gjennom de kaldere månedene.

I humør til ruging

Enkelte ganger velger høner å sitte i ro og vente på at egget hennes klekkes. Når dette ‘morsinstinktet’ slår inn kalles hun gjerne for en verpesyk høne, og slutter derfor å produsere egg. Dette er svært praktisk dersom du ønsker å klekke kyllinger, siden høna med glede vil sitte der i de tre ukene det tar å klekke et egg. På den andre siden er det mindre hendig hvis du ønsker at hun skal produsere egg…

Høna kan da få lov til å ruge i tre uker, siden hun går tilbake til å produsere egg etterpå, eller så kan du forsiktig motvirke henne. Å legge en pose med isbiter eller frosne erter under henne kan fungere. Enkelte hønseeiere anbefaler å plassere høna i et nettingbur eller hundebur med mat og vann. Dette er litt ukomfortabelt, og vil normalt sett bryte verpesyken.

Endringer – fjærfelling og aldring

Alle høner har en begrensning på egglegging. Gjennomsnittlig produserer høner egg i ca. tre år.

De fleste høns ‘tar seg fri’ på vinteren og for å felle fjær. Mange hønseraser gjennomgår noe kjent som ekstrem myting, der de mister fjærene sine i løpet av et par dager og raskt får et nytt sett. Andre raser går gjennom en mykere form for fjærfelling der de mister fjærene gradvis.

Å fôre hønene ordentlig og legge til litt mer protein i kostholdet deres holder dem friske under denne perioden. Alt av fysiske anstrengelser konsentrerer nemlig på å få nye fjær, og dette er grunnen til at eggproduksjonen reduseres/stoppes under denne perioden.

Dette understreker nok et viktig punkt – et næringsrikt kosthold basert på hønsefôr tilført med mikronutrienter og masse kalsium er avgjørende. Dersom hønene er under- eller feilernærte vil eggproduksjonen synke.

Syke fugler legger ikke egg

Hvis hønene dine er verken for unge eller for gamle, ikke feller fjær eller er verpesyke, eller har tatt seg fri for vinteren, så er grunnen til reduksjonen i eggproduksjonen trolig sykdom. Parasitter – lus, midd, flått og interne ormer – kan forårsake stress som påvirker eggleggingen deres.

Stress kan også komme av mobbing, for mye håndtering, skade, bråkete barn og andre kjæledyr i hagen, eller et dårlig miljø. Et oppsett slik som Eglu hønsehus og luftegård, sammen med passende vagler, matere og annet essensielt tilbehør burde fikse det.

Det kan også være underliggende grunner bak reduksjonen i egglegging. Sjekk ut sidene våre om god helse hos høns for flere råd om diagnosering og – hvis det er mulig – behandling av problemer.

Egg som forsvinner

Det kan også være mulig at hønene dine legger egg – men problemet ligger i at du ikke finner dem. Det finnes to grunner til dette. Frittgående høns kan finne på å begynne å legge egg utendørs i kratt i stedet for inne i hønsehuset.

Sjekk under busker, i høyt gress og bortgjemte hjørner på jordet ditt. Hvis AWOL-eggleggingen har pågått i en lengre periode kan det hende det ligger noen egg ute i det fri. Sjekk ferskheten på eggene ved å legge dem i en bolle med vann. Hvis eggene ligger på siden er de ferske. Ligger de mer ‘oppreist’ (mellom 45 og 90 grader) og på bunnen av bollen er de ikke ferske, men kan enda brukes. Egg som flyter har passert sin ‘best før’-dato!

Egg kan også forsvinne dersom en høne får en smak for dem. Eggspising blant høner kan være et tegn på overbefolkning eller dårlig kosthold. Så snart hun har fått smaken for egg kan det være veldig vanskelig å stoppe henne, og høna vil muligens måtte isoleres for å slutte å hakke på naboens egg. Isolasjonen kan lede til noe stress, akkurat nok til å stoppe hennes egen eggproduksjon, noe som kanskje vil stoppe denne uvanen.

NNormal eggproduksjon er tilbake

Ikke bekymre deg – med mindre en høne er veldig gammel eller veldig syk så vil hun gå tilbake til å legge egg ganske snart. Hønseeiere kan bistå prosessen ved å sørge for å gi flokken alt de måtte trenge. Nøkkelen til god tilførsel av egg er god mat, et godt miljø – og tålmodighet!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts