Omlet Bloggen

10 vanlige feil innen hundetrening

Det er en fantastisk følelse når man har klart å transformere en over-begeistret, hoppende valp med dårlig blærekontroll til en veltrent venn og følgesvenn. Denne transformasjonen går ikke automatisk, men kommer gjennom utholdenhet, organisering og noen enkle verktøy for hundetrening.

Du kan finne flere tips for trening av hund i vår Omlet hundeguide. Her skal vi ta for oss noen ting som kan sakke ned treningsprosessen.

En svart labrador som ligger å venter på neste kommando.

1 – Treningsøktene er for lange.

Dette er definitivt regel nummer 1. Trening krever mye konsentrasjon fra dyrets side, og hvis lengden på øktene overdrives vil hunden begynne å kjede seg og/eller bli utålmodig – og det samme vil du. En treningsøkt burde være mellom 5 til 10 minutter lang. Etter det er det time-out. Du kan fortsette treningen med en ny økt igjen om en times tid.

2 – Du begynner å bli utålmodig.

Du tror kanskje hunden din er det smarteste dyret du har møtt, men han er fremdeles en hund og ikke et menneske; ikke forvent et mirakel. Hunder må konsentrere seg for å lære seg nye kommandoer, spesielt de som går imot hundens naturlige instinkter til å løpe, bjeffe, spise og hoppe når de hilser. Mange hundeeiere mister tålmodighet når hunden for n’te gang ikke responderer riktig til en kommando, for eksempel ved å ligge i stedet for å sitte, glemmer å vente når du ber han om det, og så videre.

Så snart du mister besinnelsen vil hunden din bemerke sinnet ditt og begynne å assosiere trening med menneskelig aggresjon. Forståelig nok vil hunden ikke være særlig giret på å gjennomføre flere treningsøkter i fremtiden.

3 – Du er på auto-repeat.

Om hunden ikke skjønner en ny kommando eller et triks den tredje gangen du prøver å lære ham det burde du la det ligge. Hunden vil ha gjettet feil tre ganger, og å først få det til etter ti ganger vil ikke få treningen til å feste seg. Gå gjennom disse feilene i seinere treningsøkter. Se også på måten du trener hunden – var det for vagt, er kommandoen lik en annen kommando, eller har du gått i felle 1 eller 2 ovenfor?

Hvis hunden din ikke legger seg ned når du sier “ligg” trenger du ikke å repetere kommandoen om og om igjen. Det vil fortelle hunden at den ikke trenger å respondere med en gang, eller til og med gjøre at den tror kommandoen for å legge seg faktisk er “Ligg! Ligg! Ligg! Ligg! Ligg! Ligg! Ligg! Ligg!…osv.”

4 – Alle er humørsyke.

Dersom en hund er trøtt, grinete, sulten eller forventer den vanlige ‘klokken 6-gåturen’ sin kommer ikke en treningsøkt til å bli tatt godt imot. Det samme gjelder for mennesket som trener hunden – hvis du ikke er i godt humør vil hunden merke dette, og ingen av dere vil være i den beste tilstanden for å gjennomføre økten.

5 – Standard prosedyre er å straffe hunden for feil.

Det finnes to måter å trene en hund på – den gammeldagse korreksjonsbaserte metoden, og den bedre ‘positiv forsterknings’-metoden. Den gammeldagse treningsformen baserer seg på å straffe hunden for ting den gjør galt, mens den moderne metoden er å belønne hunden for ting den gjør riktig, slik at den forbinder handlingen med noe positivt. Enkelte eiere mixer og matcher de to metodene, noe som kan være svært forvirrende for hunden. Den stakkars hunden vet ikke hva som kommer – en deilig godbit eller en sint gest.

Du burde aldri rope på hunden din på et aggressivt vis eller i samsvar med verbal straff; gjøres dette vil hunden assosiere navnet sitt med negative ting.

En shiba inu-hund lærer seg kommandoen ‘sitt’.

6 – Treningen er inkosistent.

Bruk alltid samme kommando-ord for hver handling, og sørg for at hunden gjør den ønskede handlingen så snart han har lært seg det. Hvis du gir kommandoen og lar det være hvis hunden ikke gidder å respondere hindrer du fremgangsprosessen. Når du trener en hund skaper du et sett med regler, og stabilitet er det eneste som vil få hunden til å holde seg til disse.

Dersom du bruker en hundeklikker, må du sørge for at hvert klikk følger med en godbit. Ikke klikk mange ganger for én enkelt handling eller atferd; da vil klikkingen miste betydning for hunden.

7 – Treningen avtar.

Hvis en hund lærer seg nye triks og presterer godt i tidligere treningsøkter betyr det ikke at denne atferden vil forbi i hjernen deres for alltid. De trenger litt ‘påminnelser’ hver dag gjennom de første månedene; hvis ikke vil de bli rustne (litt som når du forsøker å huske spanskgloser fra skoletimene for 20 år siden). Noen eiere tror feilaktig at én betalt hundetreningsøkt kan erstatte et år av regelmessig og tålmodig trening. Det kan ikke det.

8 – Dårlig oppførsel belønnes.

Hvis hunden oppfører seg dårlig kan det være fristende å rope navnet dens i sinne, og så belønne ham med en godbit eller oppmerksomhet når han kommer. For hunden betyr dette ‘dårlig atferd = belønning’. Ignorer den dårlige oppførselen så mye du kan, og dra en linje ved å distrahere hunden ved å be den sitte eller ligge ned (uten å bruke navnet dens). Du kan da belønne den gode oppførselen.

9 – Du bruker for mye godbiter.

Hvis godbiter gis for ofte, eller porsjonene er for store, kan hunden seinere bestemme seg for at den bare vil høre etter hvis mat er involvert. Det er også helsefarer involvert i å gi for mange godbiter. Skryt, lek og affeksjon er like viktig som snacks når du trener hunden din.

10 – En bullterrier passer ikke som gjeterhund!

Det finnes ikke en ‘best måte’ å trene en hund på. Det avhenger av rasen og temperamentet. Så, ikke len deg tilbake på tidligere erfaringer eller råd fra andre hundeeiere dersom hundene i disse situasjonene nevnt har helt forskjellige karakterer.

Ingen hunder er født ferdigtrente. Men ved å unngå disse ti vanlige feilene man begår når man trener hund vil du gjøre treningen mer effektiv og sørge for at alle partene involvert – menneske og hund – trives i prosessen.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *