Omlet Bloggen

Slik lager du et støvbad til hønene dine

En sort høne koser seg i et hjemmelaget støvbad i en grønn balje.

Du tror kanskje ikke at det er nødvendig å faktisk lage et støvbad til hønene dine. De ser ut til å klare dette helt fint selv. Så snart de finner en tørr flekk med jord en plass i hagen vil de hakke og skrape på det, sette seg ned, fluffe opp fjærene deres og riste på vingene for å dekke seg selv i støv.

Det går fint. Men det finnes måter man kan gjøre støvbadet enda mer fornøyelig og effektivt; det er litt som å bytte ut en bøtte med kaldt vann med en trykkspyler!

Hvorfor trenger høns støvbad?

Likt mennesker så bader de for å holde seg rene. Det er ikke bare høner som liker støvbading – du har kanskje også sett andre fugler gjøre dette, som spurver og svarttroster. Støvet eller sanden absorberer ekstra fukt og olje fra huden. Det er også en måte å fordrive parasitter som midd og lus vekk ved å dekke til porene insektene puster med, eller simpelthen bare drive dem vekk.

Så snart de er fullt dekket av støv/sand vil høna riste fra seg, likt en hund etter en svømmetur i havet. En kjapp pussing ved hjelp av nebbet så er de rene og pene.

I tillegg til disse fysiske fordelene, så virker det som at støvbading gir mentale fordeler for høns. Det hjelper dem å slappe av, og er en form for sosialisering når en gruppe høner støvbader sammen.

Ting du kan legge til i støvbadetEn gruppe høns som støvbader sammen

Mange eiere gjør om en gammel kattesandkasse, eller basen av et gnager- eller fuglebur. Disse kan likevel være litt for lave, noe som resulterer i at innholdet spres overalt. Et gammelt bildekk kan brukes, eller en gammel treboks. Den burde være 20-30 cm høy, noe som er nok til å inneholde ca 10cm med ‘støv’ pluss ekstra høyde for å hindre at det spres utenfor ‘badekaret’.

Støvbadet burde plasseres på et solfylt sted. Dette virker kanskje som en uviktig detalj, men høner vil prøve å få et solrikt støvbad selv på vinteren. ‘Badekaret’ burde fylles med ikke-leire-basert, kjemikaliefri jord (sandlignende er ideelt), og helst holdes tørt. Det vil bli fint og støvete på null komma niks.

Treaske – En av de beste tingene du kan bruke i støvbadet er aske fra trær. Det inneholder vitamin K, kalsium og magnesium, som alle er flotte for fuglenes helse. Det absorberer også giftstoffer fra huden, og oppfører seg derfor som en form for medisin. Høner vil vanligvis spise litt av asken også. Dette er ufarlig – næringsstoffene fungerer utmerket både på inn- og utsiden.

Kiselgur og DE (Food Grade) – Dette naturlige, silisiumdioksid-rike pulveret har kraftige anti-parasitt-egenskaper, og dreper midd, lus, flått og lignende. Hønene bader i det, og det kan også legges til i maten deres i form av et kosttilskudd.

Fin sand – Selv om du har sandaktig jord der du bor vil det å legge til fin sand forbedre støvbadet. Det rengjør fjær veldig effektivt og hjelper til med å bli kvitt de fæle parasittene.

Tørkede urter – Dette er selvfølgelig valgfritt, men urter er bra for hønene. Lavendel, rosmarin, timian og mint er snille insektsmidler, noe som nok en gang hjelper mot hønseparasitter. Rosmarin og timian er også antiinflammatoriske, og antas å bidra til å holde hønenes luftveier friske. Oregano og salvie bidrar til å forsterke immunsystemet deres, og persille gir dem en kilde til vitaminer. Mint kan hjelpe hønene med å holde seg nedkjølte i varmt vær, og antas også å holde gnagere og innsekter unna grunnet den sterke lukten det avgir. Alle disse grønne plantene bidrar også til at hønene produserer egg med nydelige, gule eggeplommer.

For å ta vare på støvbadet trenger du bare å rengjøre det for avføring daglig, og fylle på støv og jord ukentlig, avhengig av hvor hyppig det brukes. Hvis du gir hønene dine et støvbad vil de garantert elske deg!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts