Omlet Bloggen

10 ting du ikke burde gjøre på vinteren hvis du har høns

En sort høne i forgrunnen av et Eglu hønsehus, med masser av snø dalende ned.

1. Ikke steng hønene dine inni hønsehuset deres

Høner er bygget for livet utendørs, og de er kjent for å tåle ganske ekstreme temperaturer. Under den synlige fjærdrakten har høns i likhet med andre fugler et lag av dunete fjær de puffer opp for å danne et ekstra lag av isolasjon som holder de varme.

Høns som innestenges begynner straks å kjede seg og bli rastløse. Selv om du kanskje blir overrasket av at de velger å gå ut når det er iskaldt ute burde du definitivt alltid gi hønene dine muligheten til å strekke på beina.

Sørg for at hønene dine har en plass i en sikker luftegård eller i hagen som er tørr og i ly, slik at de har muligheten til å være ute. Vi har massevis av forskjellige allværstrekk som gjør dette til en enkel oppgave. Transparente trekk er ideelt for vinteren fordi de beskytter hønene dine fra vind og snø, samtidig som at solen kan titte inn. Legg høy på bakken for å hindre oppbyggelse av gjørme, og sett opp en vagle eller to, slik at hønene kan sitte og slappe av på dagtid.

Lukk døren til hønsehuset når alle hønene har gått inn for å sove for natten, eller la din Automatiske hønsehusdør gjøre det for deg. Har du høns som pleier å være ute lengre enn de andre kan du bruke en hønsehuslampe for å oppfordre dem til å gå til sengs.

2. Ikke kompenser for dårlig isolasjon ved å ved å dekke til hønsehuset alt for mye

Godt isolerte hønsehus, slik som Eglu hønsehus vil holde hønene varme gjennom vinteren ved å fange opp varmen fra kroppene deres uten å la kald luft gå gjennom veggene. De er også designet for å la luft strømme gjennom hønsehuset for å hindre oppbygning av fukt – uten kjølig, ubehagelig trekk.

Trekk og fukt er de to største vinterfiendene av høns, fordi de gjør det vanskelig for hønene å holde seg varme og tørre. Hvis hønsehuset er for tett isolert vil fuktigheten som fordamper fra hønene og avføringen deres ikke ha noen plasser å gå, og resultatet er et fuktig miljø. Et fuktig miljø og den mulige oppbyggingen av ammoniakk er meget dårlig for kjæledyrene dine fordi det kan forårsake luftveissykdommer.

Sørg for at hønsehuset er godt ventilert, og at ventilene leder luften en annen plass enn rett mot hønene dine.

3. Ikke varm opp hønsehuset

Høns er hardføre fugler som gradvis adapterer seg til lavere temperaturer. Hvis du har oppvarming i hønsehuset vil det føre til at tuppene dine aldri blir vant til kulda. Dette vil også gjøre at de ønsker å forbli i hønsehuset i stedet for å gå ut å trene, få frisk luft og den underholdningen de krever for å forbli glade og friske.

Bortsett fra det faktum at varmeovner i hønsehus er en potensiell brannfare, så risikerer du også at hønene dine som ikke er vant til kulda får et temperatursjokk hvis strømmen skulle forsvinne for en eller annen grunn. Dette er mye verre for dem enn å ha et litt kjøligere hønsehus.

Bekymrer du deg kan du alltids legge til litt ekstra strø/underlag i redekassen, eller legge på et ekstrem-allværstrekk over Egluen din.

Et barn som mater hønene sine, sittende inni Eglu-hønsehuset.Et barn som klapper hønene sine, sittende inni Eglu-hønsehuset.

4. Ikke la eggene ligge for lenge

Selv om Eglu-hønsehuset vil holde eggene dine varme og lune så er det en risiko for at egg som er lagt andre plasser i hagen eller luftegården fryser på vinteren. Frosne egg er ikke automatisk farlige å spise, men når innholdet av egget fryser og utvider seg så er det en høyere risiko for at bakterier kommer inn mellom sprekkene i skallet.

Samle sammen eggene hver gang du ser til hønsehuset ditt for å minimere sjansen for frosne egg.

5. Ikke ignorer vannet

I likhet med alle andre dyr på planeten så trenger høns konstant tilgang på friskt vann, selv på vinteren. De drikker ikke like mye gjennom de kalde månedene – desverre er dette en ulempe, siden vann fryser lettere når det ikke røres i regelmessig.

Ta vannet inn for natten, og ta det ut når du ser til tuppene dine på morgenen. Blir det kaldere enn 0°C i løpet av dagen burde du se til vannet så ofte du kan, og knuse isen eller bytte ut vannet hvis det har frosset helt.

Det finnes flere oppvarmings-løsninger for vann på markedet. Omlet har varmeplater for Eton vannautomat som du enkelt kan plugge inn i en utendørs strømkilde, og det finnes også batteridrevede varmere du kan legge i vannet. Bare sørg for at hønene ikke klarer å hakke seg gjennom varmeren.

Hvis temperaturen forblir rundt null kan du legge noe flytende i vannet, slik som en tennisball. Ettersom den flytter på seg vil den bryte opp isen på overflaten, eller ihvertfall sakke ned fryseprosessen.

6. Ikke utsett rengjøringen av hønsehuset

Å henge rundt i hagen er ikke like fristende på vinteren, men du må fremdeles sørge for at huset til hønseflokken er ren og pen. Det er stor sannsynlighet for at hønene dine tilbringer mer tid i hønsehuset på vinteren enn på sommeren, noe som til gjengjeld gjør at det er mer avføring i hønsehuset. Hold et øye med dette, og endre på rengjøringsrutinene dine etter deres behov.

7. Ikke begrens moroa

Hønene vandrer kanskje ikke like mye rundt i hagen som de ellers pleier, og muligheten til å jakte på innsekter og andre godbiter er begrenset når bakken er frossen og dekket av snø. Dette kan føre til at hønene kjeder seg, noe som kan resultere i aggressiv fjærplukking og eggspising.

Du er nødt til å sørge for at hønene har masser av gøyale ting å gjøre i luftegården sin. Vi har masser av kjedsomhetsdrepende tilbehør til høns i nettbutikken vår. Sett oppvaglerhønene kan sitte på, og prøv noen supermorsommehakkelekerellergodbitholderen Caddifor gradvis godbitdispenser-underholdning. Hvis du tenker at hønene dine er mer eventyrlystne kan du kanskje montere opp en
hønsehuskede kan nyte sammen?

8. Ikke hold deg til den samme fôringsrutinen

Hønene dine vil mest sannsynlig spise mer på vinteren siden de trenger den ekstra energien for å holde seg varme. Gi dem litt ekstra mat, og sørg for at maten ikke fryser fast i materen. For en ekstra godbit kan du strø mais i luftegården på ettermiddagen for å øke kaloriinntaket og gi dem litt moro med å lete etter maisen. Eller kanskje du kan prøve denne deilige havregrøten for høns som vil varme magene deres på kalde vintermorgener?

I tillegg til dette må du gi dem masser av grus. Siden høns ikke har tenner trenger de dette for å fordøye mat. Resten av året finner de små steiner de svelger etterhvert som de hakker rundt i hagen, men når bakken er frossen er dette mye vanskeligere.

9. Ikke ignorer kammen og hakelappen

Alle høner, spesielt større raser med store kammer og hakelapper har høy risiko for å få frostbitt på disse utsatte kroppsdelene om vinteren. Det er ikke nødvendigvis farlig; normalt sett er det bare de ytterste delene som er utsatt, men det kan være ukomfortabelt. For å forhindre dette kan du smøre kammene og hakelappene deres inn med vaselin for å hindre at de får frostbitt.

10. Ikke ta av allværstrekkene når sola skinner

Hvis du har en vane for å ta allværstrekket av luftegården til hønene når det er sol ute, så kan det være et sjakktrekk å slutte å gjøre dette på vinteren. Allværstrekk, spesielt av den gjennomsiktige typen vil skape en form for ‘solrom’ når solen er fremme, og tuppene dine vil elske å ha en varmere plass å gå til. Trekk vil også forhindre kjølig vind, så vi anbefaler å la de bli på permanent gjennom vinteren.

En sort høne i forgrunnen av et Eglu hønsehus, med masser av snø dalende ned.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *