Omlet Bloggen

Hvordan holder jeg kaninene mine varme om vinteren?

Et bilde i svart-hvitt av en sort kanin med en hvit kanin i forgrunnen.Mange tar inn kaninene sine i de kalde vintermånedene. Det er selvfølgelig én måte å hjelpe dem med å holde seg varme gjennom vinteren. Men er det nødvendig? Ville kaniner overlever jo tross alt vinteren uten å be oss om hjelp.

Ville kaniner har likevel et veldig viktig triks i ermet. De bor i huler under bakken, beskyttet fra været i et koselig virvar av kanin-tunneler. Kaniner som holdes som kjæledyr har ikke tilgang til denne komfortable, underjordiske livsstilen, så du må simulere det for dem på andre måter.

Nøkkelen til livet under bakken er isolasjon. På samme måte som en iglo skaper et relativt varmt rom i et kaldt område kan en underjordisk tunnel (burrow) skape en isolert plass med en konstant, jevn temperatur. Ikke akkurat et ‘hot spot’, men det er en plass som kan varmes opp av masser av fluffy kropper, tørt gress og kompakt jord.

Kaninhus-isolasjon kan oppnås ved å legge til ekstra høy og strø. Papirunderlaget som brukes i basen av kaninsenger suger opp urin og blir fort våt. Alt som er vått blir fort kaldt, og kan til og med fryse hvis temperaturen er lav nok. I ekstra kaldt vær – alt under null grader celcius – burde du bytte ut papirunderlaget daglig.

Nøkkelen til komfort i kaldt vær er høy. Legg til dobbelt eller til og med trippelt av hva du normalt sett har i kaninenes soveplass, så vil de uten problem holde seg varme gjennom natten.

Ikke alle kaninhus er like

Et gammelt hus av tre med sprekker og åpninger den kjølige vinden kan blåse gjennom vil alltid være mindre koselig enn noe som er mer vindtett. Det ideelle kaninhuset er godt isolert, slik som Egluen. Den vil fremdeles trenge en tykk madrass laget av høy, da.

På et punkt kan været bli så kaldt at det faktisk er livstruende. Hvis temperaturen går under -5°C vil ville kaniner legge seg tett sammen for å dele og bevare kroppsvarmen. I et kaninhus i hagen vil de slite hvis det blir så kaldt. Ikke mange kaniner tålererer temperaturer under fem minusgrader, selv i et kaninhus som er så godt isolert som en Eglu.

I så kalde temperaturer har du to valg: ta kaninene inn, eller bruk en varmepute i kaninhuset.

Det vil jo selvfølgelig også hjelpe å plassere kaninhuset slik at det har ly, borte fra det verste av vintervinden.

En kanin som ligger godt og varmt i en stor haug med høy.Hvordan bekjempe frosten

Vannflaskene til kaniner fryser når temperaturen faller. Du kan forhindre dette ved å kle flasken i isolerende materiale – bobleplast fungerer utmerket til dette. Vannflasken i Egluen kommer for eksempel ferdigisolert. Du må også sørge for at tuppen ikke fryser fast – dette gjøres ved å bytte ut vannflasken et par ganger daglig. Ha alltid noen ekstra vannflasker tilgjengelig for dette formålet.

Kaninhuset kan gjøres lunere i seg selv ved å isolere utsiden. Vintertrekk til Eglu er et mye bedre valg enn et tykt teppe, siden det sistnevnte vil bli vått og deretter fryse.

Hvis været tvinger deg til å ta kaninene innendørs burde du holde dem der frem til det blir varmere igjen. Det er ikke bra for helsen deres å flyttes frem og tilbake fra vinterkulden til et hus eller skur med sentralvarme.

Spis for å holde varmen

Utendørs kaniner, i likhet med andre smådyr som utsettes for sesongenes forskjellige temperamenter, må spis mer om vinteren. Dette gjør at kroppene deres holder seg varme. Vi mennesker har en tendens til å glemme at maten vi spiser for det meste brukes for at vi skal holde oss varme fra innsiden og ut – dette er en del av å være et varmblodig pattedyr, i stedet for å være kaldblodig, slik som fisk og reptiler.

Kaniner som fryser vil begynne å skjelve. Hvis du legger merke til skjelving til tross for alt du har gjort for å isolere gnagerne dine, så må du ta grep. Varmeputer, eller å ta dem innendørs – dette er valgene du står mellom.

Det er likevel viktig å huske at kaniner elsker å ha tilgang på frisk luft. De er hardføre skapninger, og du trenger ikke å stenge dem inne frem til våren. Så snart den kaldeste perioden er over kan de flyttes ut igjen.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *