Omlet Bloggen

Slik hjelper værmeldingen hønseeiere

Mens flesteparten sjekker værmeldingen for å hjelpe dem å planlegge ukens aktiviteter eller antrekk for kvelden, kan hønseeiere bruke den for å forutse hvilket tilbehør hønsehuset trenger for å sikre at tuppene deres har det så komfortabelt som mulig.

Fra sol til snø, og vind til vått vær… Værmeldingen på morgenen og en hendig app på telefonen kan gi deg nyttige hint du kanskje ignorerer.

Et barn som klapper en høne, sittende på huk under en paraply.

? TEMPERATUR ?

Først av alt, den tydeligste indikatoren: den forventede temperature for de neste 10 dagene. Avhengig av hvilken del av året det er så kan dette være utrolig nyttig eller forferdelig forvirrende dersom temperaturen varierer fra dag til dag. La oss ta en nærmere titt på hva vi kan gjøre.

Hvis temperaturen går under frysepunktet (0°C) eller i nærheten i mer enn 5 dager på rad og du har veldig få høns i hønsehuset ditt, så kan det være en god idé å feste et vintertrekk på ditt Eglu-hønsehus for å gi hønene dine litt hjelp til å holde seg varme, uten å begrense ventilasjonen i hønsegården.

Gjennom varme sommermåneder der temperaturen kan nå 30°C eller mer i enkelte land er det lurt å flytte hønsegården til et område som er skyggelagt mesteparten av dagen. Det er viktig å gjennomføre daglige sjekker for å se til hønseflokkens helsetilstand, for å følge med på at de ikke blir for varme. Dersom hønsehuset er festet til- eller er inni en sikker luftegård kan du la døren til hønsehuset stå åpen for å øke luftstrømningen gjennom hønsehuset på natterstid uten at tuppene dine blir tilgjengelige for rovdyr.

☀️ SOL ☀️

Når solen skinner er det fristende å dekke til luftegården deres for å sørge for at hønene er fullt beskyttet mot solen. Likevel kan dette ha helt motsatt effekt av det du ønsket! I stedet for å skyggelegge og kjøle ned området kan mye skyggelegging skape en tunnel som fanger varmen, i likhet med et drivhus.

Det beste er å ha hønsehuset på en skyggelagt plass, og beskytte én del av luftegården mot sola. Hvis hønene dine går fritt mesteparten av dagen må du sørge for at de har skyggelagte områder i hagen de kan kjøle seg ned i, og at maten og vannet deres er i skyggen.

En høne stående bak et Eglu hønsehus dekket av snø.

❄️ SNØ ❄️

Spennende for noen, men for andre kan værvarsling om snø være veldig skuffende. Du kan kanskje vurdere å dekke til hønsegården din med transparente allværstrekk for å forhindre så mye snø som mulig fra å legge seg på bakken inni luftegården. Hvis det er meldt snø i lange tider fremover kan det være lurt å forberede til dette, og flytte hønsehuset nærmere huset ditt slik at det er enklere å se til dem. Det kan også hende at de ligger i ly ved huset ditt, som er enda en beskyttende fordel. Når det snør er det viktig at du tørker av hønene dine dersom de blir fuktige og fjerner is fra klørne/føttene deres. Øk mengden høy, strø og lignende, og gi hønene ekstra mat, siden dette vil bidra til at de holder seg varme gjennom vinteren.

Hvis du har god nok tid kan det være lurt å vurdere hvor effektiv hønsehuset ditt er mot den bitre kulda. Har du et hønsehus av tre burde du sjekke om det er vanntett og godt isolert. Hvis du ikke er helt trygg på tre-hønsehuset ditt kan du vurdere å oppgradere til et solid alternativ i plast, slik som Eglu Cube. De dobbelt-isolerte veggene fungerer på samme vis som vinduer med 2-lags glass – kulden holdes utenfor og varmen forblir inni hønsehuset på vinteren. Plastmaterialet er dessuten vanntett og superenkelt å rengjøre (dette er en spesielt god fordel på kalde vinterdager).

☁️ OVERSKYET ☁️

Den kjedeligste værvarslingen er nettopp skydekke, men det gir en liten pust i bakken fra de andre ekstreme værmeldingene. Et par overskyede dager kan øke temperaturen littegranne, noe som gir deg en flott mulighet til å rengjøre hønsehuset og gjennomføre nøye helsesjekker på hønene dine. Du får også forberedt og gjort endringer på hønsehuset til hva enn værvarslingen melder om i de neste dagene.

? REGN ?

Noen værmeldinger er mer behjelpelige enn andre når det kommer til det eksakte tidspunktet og sannsynligheten for at det begynner å regne. Skulle du se dager med en 90% sjanse for flere millimeter med regn er det smart å handle raskt – få tak i et transparent trekk til hønsegården! Dersom hele bakken i luftegården til hønene dine allerede er ekstremt gjørmete og vått burde du vurdere å flytte dem til en ny gressflekk, og kanskje legge et underlag i hønsegården, slik som trespon, for å forhindre at luftegården blir til en sump!

? VIND ?

Hvordan du reagerer på varsling om vind avhenger av hvor kraftig vinden er. Vind på mindre enn 15 km/t burde ikke være for problematisk. Du kan gjerne dekke bunnpartiet av Egluen din med et trekk som beskytter mot vinden, samt hele siden der vinden treffer hardest. På dager med ekstremt mye vind er likevel det verste du kan gjøre å dekke til HELE luftegården fra topp til bunn, spesielt større luftegårder. I større luftegårder lar hullene i nettingen vinden strømme gjennom uten å forårsake problemer med strukturen, og et klart trekk rundt bunnen av luftegården er nok til å beskytte hønene mot vinden. Dekker du til hele luftegården vil vinden slå mot luftegården, og det er stor sannsynlighet for at nettingstrukturen ødelegges, flyttes eller løftes på!

Hvis hønene dine er i en mindre luftegård festet til hønsehuset sitt anbefaler vi å flytte det til en plass der den er mest mulig beskyttet mot vind og rusk. Dette kan for eksempel være ved en solid vegg. Hvis du holder hønene dine inni Eglu-huset og luftegården sin, og ikke frittgående under farlige værforhold kan du vurdere å legge til noen underholdende leker og en godbitdispenser for å forhindre kjedsomhet, slik som en hakkeleke eller en vagle.


This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *