Omlet Bloggen

Får kjæledyr hjertesorg?

En nydelig, svart labrador retriever med hodet på skakk og triste, brune øyne.

Det er noe veldig arrogant ved å tro at bare mennesker kan oppleve dype følelser. Vi har alle sett kjæledyrene våre oppgirede og glade, og vi ser også inniblant at de er triste. Med andre ord, de har følelser, de også.

Sorg i dyreverden skiller seg fra angst eller frykt. Disse følelsene har et opphav fra stress, noe som kan være grunnet et dårlig miljø, næringsfattig kosthold, skremmende naboer, slemme eiere, eller massevis av andre faktorer som kan gjøre at dyr føler seg utsatt eller i fare.

Hjertesorg, i følge alle som har opplevd det, er noe helt annet. Det kommer av savn eller andre former for fundamentale tap. Forskere er ofte ivrige på å bevise at vi aldri kan bevise at et dyr føler disse følelsene, men mange eiere har sett det selv og har ikke tvil om at dyr kan oppleve sorg, de også.

Hva gjør hunder triste?

Et dyr kan bli nedstemt dersom en bestemt person eller langvarig følgesvenn ikke lenger er rundt dem – men bare dersom denne personen eller dyret var et noen dyret hadde et komplett bånd med.

En familiehund vil ha et forhold til alle de menneskelige medlemmene av familien, men det er som oftest én favoritt – en alfa-hann eller hunn, om du vil. Selv om hunden vil savne de andre, så er det denne favoritten, ‘hoved-eieren’ som er viktigst følelsesmessig.

Dersom denne personen forlater huset, uansett årsak, så er hundens første reaksjon en form for separasjonsangst. Den vil sørge over dette mennesket, og miste interessen for ting som mat, lek og turer. Mangel på appetitt kan lede til problemer med leveren på relativt kort tid, så hold et øye med situasjonen og vær klar til å kontakte en veterinær for hjelp.

Hunden vil kanskje hyle og hvine mer enn vanlig, og begynner kanskje å slikke eller bite på ting rundt omkring i huset, eller på pelsen eller potene sine. Mange sørgende hunder sliter med å sove, og vil sitte å hvine ved døren, eller kanskje gjemme seg.

Det handler mye om rasen til hunden, og individet i seg selv. Men mange hunder kan garantert klassifiseres som sørgende i disse situasjonene. Sorgen kan vare i ukesvis, og til og med i flere måneder.

Tiden vil lege hjertesorg, men i mellomtiden kan du hjelpe ved å sørge for at kjæledyret fortsetter å gå turer på favorittplassene sine. Hvis hunden trives med å bo i kenneler kan en kort pause der også hjelpe. Du kan også vurdere å ansette en turgåer for å gi hunden din en endring i rutinene sine. Vær heller ikke redd for å være mer generøs enn vanlig med godbitene, leker og kos.

Hva gjør katter triste?

Katter kan være vanskeligere å lese enn hunder. De har en tendens til å ligge lavt, og gjemme seg mer enn vanlig. Enkelte lager mer lyd, og mjauer og hyler for sin tapte bestevenn. Mange vil også miste appetitten, sove minre, og til og med rømme hjemmefra i et par dager av gangen.

Likt hunder så kan katter som stopper å spise utvikle potensielt livsfarlig lever-sykdommer, så det er anbefalt å oppsøke en dyrelege tidlig for rådføring.

Mange vil likevel kanskje gi et nytt medlem av husholdet favoritt-status. Mer selvstendige katter ser ut til å tilpasse seg uten noen problemer.

Hva gjør andre dyr lei seg?

Små pattedyr ser ikke ut til å begynne å sørge når eierne deres forsvinner ut av livene deres. Men mange kan gå tilbake til en naturlig engstelighet når de ikke lenger håndteres og mates av bestevennen sin. Noen andre må trappe opp som dyrets nye favoritt.

Papegøyer som har knyttet bånd med en partner eller eier er kjent for å sørge ved tapet av sin elskede, uansett om det er fugl eller menneske. Mangel på appetitt og slapphet er de vanligste tegnene. Noen må følge dem opp med samme nivå av kontakt og nærhet, for å gjøre overgangen til et nytt liv lettere for disse intelligente fuglene.

Problemet oppstår normalt sett ikke hvis fuglene holdes i et åpent aviarium eller større område. Mindre papegøyer, slik som undulater og dvergpapegøyer ser ikke ut til å savne sine menneskelige venner så intenst heller, til tross for at de garantert sørger ved tapet av sin fjærkledde bestevenn.

Sørgeprosessen

Det viktigste av alt er å være munter og kjærlig med dyret som sørger. Dyr plukker lett opp følelsene og humøret vårt på et nesten overnaturlig vis – er vi triste vil kjæledyret kanskje speile følelsene våre. Dette er, igjen, også et godt tidspunkt for å presentere kjæledyret for venner og familie som kanskje er mer i stand til å klistre på seg et smil for å hjelpe et kjæledyr med hjertesorg.

De fleste dyr vil føle seg bedre med tiden. Noen eldre dyr vil kanskje aldri bli helt de samme igjen. I alle tilfeller av tap, så er det bare én ting eierne kan gjøre for å hjelpe: å ta vare på dyret mens det tilpasser seg.

This entry was posted in Kjæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *